ΤΡΙΤΗ  19/09/2023
18:00 Κατάλληλο για όλους
ΒΙΒΛΙΟΒΟΥΛΙΟ   (E)   
Το «Βιβλιοβούλιο» είναι μια παρεμβατική εκπομπή που δίνει έμφαση στην επικαιρότητα του βιβλίου προσεγγίζοντάς το με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Mέσα από τους ίδιους τους συγγραφείς οι οποίοι θα μιλούν στην κάμερα, στον Μανώλη Πιμπλή, για τα τελευταία τους βιβλία, για το θέμα που αναπτύσσουν, για τα συγγραφικά τους στοιχήματα, για τη συγγραφική μέθοδο που ακολούθησαν αλλά και για το γενικότερο λογοτεχνικό περιβάλλον, τις αντιλήψεις τους για τον κόσμο, για όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Δείτε σήμερα: Καλεσμένος ο σκηνοθέτης, ιδρυτής της θεατρικής ομάδας Άττις και συγγραφέας Θεόδωρος Τερζόπουλος

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος γεννήθηκε στον Μακρύγιαλο Πιερίας. Σπούδασε αρχικά στη Δρα­ματική Σχολή του Κ. Μιχαηλίδη (1965-1967) και κατόπιν στο Berliner Ensemble στο Βερολίνο (1972-1976). Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, διευθυντής της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ και Καλ­λιτεχνικός Διευθυντής των Διεθνών Συναντήσεων Αρχαίου Δράματος στους Δελφούς. Από το 1993 μέχρι σήμερα παραμένει Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής της Θεατρικής Ολυμπιάδας έχοντας οργανώσει εννέα Ολυμπιάδες σε όλο τον κόσμο.

Με τη θεατρική ομάδα Άττις, την οποία ίδρυσε το 1985, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος έχει πα­ρουσιάσει εκτός Ελλάδας 2100 παραστάσεις στα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ και θέατρα του πλανήτη. Πραγματοποιεί επίσης εργαστήρια σ’ όλον τον κόσμο και είναι Επίτιμος Καθηγη­τής σε πανεπιστήμια και ακαδημίες θεάτρου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το σύστημα εργα­σίας του και οι παραστάσεις του αρχαίας τραγωδίας διδάσκονται σε τριάντα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος έχει τιμηθεί με πλήθος βραβείων. Έχουν εκδοθεί βιβλία για τον ίδιο και το Θέατρο Άττις σε δώδεκα γλώσσες. Το 2015 εκδόθηκε και έκτοτε μεταφράζεται συνε­χώς το βιβλίο της Μεθόδου του με τίτλο «Η Επιστροφή του Διόνυσου» (εκδ. Θέατρο Άττις).

Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία στα ελληνικά του βιβλίου «Στον Λαβύρινθο. Ο Θεό­δωρος Τερζόπουλος συναντά τον Χάινερ Μύλλερ» (επιμέλεια: Φρανκ Ράντατζ, μτφ. Γιάννης Καλιφατίδης, εκδ. Κείμενα 2023), ο Θεόδωρος Τερζόπουλος συνομιλεί με τον Μανώλη Πιμπλή για το πώς έφτασε στην τότε Ανατολική Γερμανία προκειμένου να σπουδάσει αρχικά κινηματο­γράφο και όχι θέατρο στο Berliner Ensemble, με ενδιάμεσους σταθμούς τη Δυτική Γερμανία και τη Σουηδία όπου γνώρισε και τον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, το πώς γνώρισε τον Γερμανό συγγραφέ­α και φιλόσοφο Χάινερ Μύλλερ, με τον οποίο συνδέθηκε με μια σχέση μαθητείας και φιλίας για όλη του τη ζωή. Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος μιλάει επίσης για το πώς η ήττα μπορεί να παραγά­γει μεγάλη τέχνη, για τον στρεβλό τρόπο με τον οποίο είδε την αρχαία τραγωδία ο νεοκλασικι­σμός, για τη σιωπή και το ανείπωτο στον Χάινερ Μύλλερ και στον Μπέκετ, που τους συνδέει αδιαμεσολάβητα με την αρχαιότητα και την τραγωδία.

Επίσης, στην εκπομπή αυτής της εβδομάδας, ο κριτικός βιβλίου Βαγγέλης Χατζηβασιλείου μιλάει για το βιβλίο της Άννας Γρίβα «Η Ελληνίδα σκλάβα» (εκδ. Μελάνι 2022) και η δημοσιο­γράφος Σταυρούλα Παπασπύρου συζητά με τον Μανώλη Πιμπλή για τα βιβλία «Υπερβάσεις» της Λουίζ Κένεντι (μετάφραση: Δέσποινα Δρακάκη, εκδ. Ψυχογιός 2023), «Καθάρματα» του Πάτρικ Ράντεν-Κιφ (μετάφραση: Κωστής Πανσέληνος, εκδ. Μεταίχμιο 2023), «Ο Οβολός» του Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλου (εκδ. Κίχλη 2023).
Επόμενο > [K8]  ΤΖΙΜΜΥ ΚΟΡΙΝΗΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΌ ΤΗ ΜΑΣΚΑ

 
     
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά