ΚΥΡΙΑΚΗ  04/06/2023
00:30
Οι Έλληνες του Κόσμου (Νέος Kύκλος)   
Ενημέρωση / Εκπομπή


Έτος παραγωγής: (2023)Σειρά εκπομπών για τη ζωή των Ελλήνων της διασποράς

Δείτε σήμερα: «Αποστολή στη Νέα Υόρκη»
Eπεισόδιο 1

Η εκπομπή «Οι Έλληνες του Κόσμου» ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιάννης Μούτσιος ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη σε μια πολύ σημαντική στιγμή για την οργάνωση The Hellenic Initiative – Ελληνική Πρωτοβουλία (THI), η οποία γιόρτασε λίγους μήνες πριν τα 10 χρόνια λειτουργίας της. Η Ελληνική Πρωτοβουλία ιδρύθηκε το 2012 από μέλη της παγκόσμιας ελληνικής και φιλελληνικής κοινότητας. Σκοπός της είναι να συμβάλλει στη διαμόρφωση της μακροπρόθεσμης ανάκαμψης της Ελλάδας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και στηρίζοντας καινοτόμες επιχειρήσεις. Ο πρόεδρος Τζωρτζ Στάμας και ο διευθύνων σύμβουλος Άντριου Λιβέρης μιλούν για το έως τώρα έργο της οργάνωσης, καθώς και για τα επόμενα βήματα. Η κάμερα της εκπομπής βρέθηκε στον εορτασμό των 10 χρόνων λειτουργίας της Ελληνικής Πρωτοβουλίας και κατέγραψε στιγμιότυπα και δηλώσεις φίλων και υποστηρικτών που παρευρέθηκαν σε μια ξεχωριστή βραδιά.

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής δύο ξεχωριστές συνεντεύξεις. Η ελληνικής καταγωγής ηθοποιός, Ανθούλα Κατσιματίδη, μιλάει για το πώς άλλαξε τη ζωή της το πρωινό της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, όταν ο αδερφός της χάθηκε κατά τη διάρκεια του τρομοκρατικού χτυπήματος στους δίδυμους πύργους, με τη συζήτηση να λαμβάνει χώρα στο μνημείο 9/11 Ground Zero Μemorial.

Επιπλέον, η κάμερα της εκπομπής καταγράφει εικόνες μέσα από τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο σημείο μηδέν που κατά τη διάρκεια της επίθεσης στους δίδυμους πύργους καταστράφηκε ολοσχερώς. Μετά την ανακατασκευή του, εγκαινιάστηκε το 2022 σε μια λαμπρή τελετή. Ο ναός πλέον έχει διττό χαρακτήρα, καθώς εκτός της ορθόδοξης θρησκευτικής σημασίας παραμένει ένας τόπος λατρείας, ανοιχτός προς όλους, τιμώντας έτσι τη μνήμη των 3.000 θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο Μάικλ Ψαρρός, συνιδρυτής και διευθύνων Εταίρος KPS Capital Partners -Αντιπρόεδρος «Φίλων Αγίου Νικολάου» διηγείται στον Γιάννη Μούτσιο την ιστορία και τις προσπάθειες που έγιναν για την κατασκευή του και εξηγεί τους ιδιαίτερους συμβολισμούς στο εσωτερικό του ναού, καθώς και τη σημασία του φωτός που διέπει όλο το κτίσμα.

Τέλος, η εκπομπή καταγράφει στιγμιότυπα από τη δεξίωση που παρέθεσε το Γενικό προξενείο της Ελλάδος, με αφορμή τη θεατρική παράσταση «Μαρία Κάλλας: Γράμματα και αναμνήσεις» στο θέατρο Beacon. Παρούσα στην εκδήλωση η πρωταγωνίστρια Μόνικα Μπελούτσι, η οποία ενσαρκώνει στην παράσταση τη μεγάλη ντίβα της όπερας. Παρόντες και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου, αλλά και ο σκηνοθέτης της ταινίας «Maria by Callas», Τομ Βολφ, οι οποίοι μιλούν στην κάμερα της εκπομπής για τη σπουδαία Ελληνίδα υψίφωνο, καθώς και για τη σχέση της με τη Νέα Υόρκη.

Παρουσίαση, δημοσιογραφική επιμέλεια: Γιάννης Μούτσιος
Σκηνοθετική επιμέλεια: Αθηνά Καζολέα
Μοντάζ: Ντάβιντ Γαβριηλίδης
Παραγωγή: Διεύθυνση Απόδημου Ελληνισμού, Διεύθυνση Ειδήσεων και Ενημέρωσης
Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

  (Ζ' Kύκλος) (E)
Επόμενο > [K] Συμμορία Εραστών - Ελληνική Ταινία

 
     
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά