ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  26/05/2023
22:30 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Η Μάχη της Κρήτης   (E)   
Ντοκιμαντέρ / Ιστορία

Battle of Crete
Σειρά ιστορικών ντοκιμαντέρ, 3 ωριαίων επεισοδίων, συμπαραγωγής Pilot Film and TV Productions

Το τρίωρο αυτό ντοκιμαντέρ, χωρισμένο σε τρία μέρη, αφηγείται την ιστορία της περίφημης μάχης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και της επακόλουθης τετραετούς γερμανικής κατοχής της Κρήτης.

Με τη βοήθεια οπτικού υλικού της εποχής, απεικονίσεων μέσω υπολογιστή, τοποθετήσεων από ειδικούς και μαρτυριών επιζώντων, επισκεπτόμαστε την Κρήτη και τα πεδία μάχης για να ξαναζήσουμε την ιστορία της μοναδικής και αιματηρής εκείνης μάχης και τις συνέπειές της.

Δείτε σήμερα: Η κατοχή [Occupation]
Eπεισόδιο 3

Η γερμανική και ιταλική κατοχή της Κρήτης στιγματίστηκε από σφαγές εκατέρωθεν: τόσο Γερμανών στρατιωτών όσο και Ελλήνων αγωνιστών και πολιτών. Πάνω από 8000 Κρητικοί έχασαν τη ζωή τους στην Αντίσταση. Όταν 20.000 Ιταλοί παραδόθηκαν το 1943 κρατήθηκαν ως αιχμάλωτοι πολέμου, όμως σχεδόν το ένα τρίτο πνίγηκε στη θάλασσα, όταν τα γερμανικά εμπορικά πλοία που τους μετέφεραν σε ηπειρωτικά εδάφη τορπιλίστηκαν από βρετανικά υποβρύχια. Οι ξεχασμένες αυτές τραγωδίες αποτέλεσαν μια από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες καταστροφές στην ιστορία. Συνολικά πάνω από 20.000 άνθρωποι, όλων των πλευρών, έχασαν τη ζωή τους κατά τις συγκρούσεις της Κρήτης. Η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών συμμετείχε στη δράση, που εξελίχτηκε σε ένα από τα πλέον επιτυχή αντιστασιακά κινήματα του πολέμου. Συνέβαλε στη διάσωση στρατιωτών των συμμαχικών δυνάμεων που είχαν εγκαταλειφθεί στο νησί και περιλάμβανε πράκτορες όπως ο αρχαιολόγος Τζον Πέντελμπερι, γνωστός ως «Λόρενς της Κρήτης» και ο συγγραφέας και περιηγητής Πάτρικ Λη Φέρμορ, που οργάνωσε την περίφημη απαγωγή του Γερμανού διοικητή της Κρήτης μαζί με τον Γουίλιαμ Μος. Η Κρήτη ήταν μια από τις τελευταίες περιοχές που παρέδωσαν οι Ναζί στο τέλος του πολέμου. Φεύγοντας, οι Γερμανοί στρατιώτες συνοδεύτηκαν από Βρετανούς για να αποφευχθούν τυχόν αντίποινα.
Διαθέσιμο για 14 μέρες στο ERTFLIX.


   ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER
Επόμενο > [K8] Special Delivery (E)

 
     
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά