ΚΥΡΙΑΚΗ  28/05/2023
20:00 Κατάλληλο για όλους
ΒΙΒΛΙΟΒΟΥΛΙΟ   
Το «Βιβλιοβούλιο» είναι μια παρεμβατική εκπομπή που δίνει έμφαση στην επικαιρότητα του βιβλίου προσεγγίζοντάς το με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Mέσα από τους ίδιους τους συγγραφείς οι οποίοι θα μιλούν στην κάμερα, στον Μανώλη Πιμπλή, για τα τελευταία τους βιβλία, για το θέμα που αναπτύσσουν, για τα συγγραφικά τους στοιχήματα, για τη συγγραφική μέθοδο που ακολούθησαν αλλά και για το γενικότερο λογοτεχνικό περιβάλλον, τις αντιλήψεις τους για τον κόσμο, για όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Δείτε σήμερα: Καλεσμένος ο Πανεπιστημιακός και Συγγραφέας Γιάννης Φίλης

Ο Γιάννης Φίλης γεννήθηκε στην Ασίνη του Ναυπλίου. Είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πο­λυτεχνείου Κρήτης (Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης), του οποίου διετέλεσε Πρύ­τανης σε δύο περιόδους (1999-2005 και 2010-2013). Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτε­χνείο και στο UCLA στις ΗΠΑ. Δίδαξε επίσης στο Boston University κατά το διάστημα 1980-1986. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επι­στημών και Τεχνών. Έχει δημοσιεύσει οκτώ ποιητικές συλλογές και έξι μυθιστορήματα. Έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών.

Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του μυθιστορήματός του «Πολεμούσαμε σκιές» (εκδ. Έναστρον 2023), ο Γιάννης Φίλης συνομιλεί με τον Μανώλη Πιμπλή για το έργο του, αλλά και για θέματα όπως η ελληνική συμμετοχή στον Πόλεμο της Κορέας (κεντρικό θέμα του μυθιστο­ρήματος), το μετατραυματικό στρες των Ελλήνων στρατιωτών που συμμετείχαν, τα δεινά του πολέμου γενικότερα, όπως επίσης και για την απόλυτα καταστροφική ισχύ των σημερινών πυ­ρηνικών όπλων, το αίτημα της πλήρους κατάργησής τους, αλλά και τις επιπτώσεις του πολέμου στο περιβάλλον, θέματα με τα οποία ο συγγραφέας ασχολείται με την επιστημονική του ιδιότη­τα.

Επίσης, στην εκπομπή αυτής της εβδομάδας, ο κριτικός βιβλίου Βαγγέλης Χατζηβασιλείου μιλά για τη νουβέλα της Αμάντας Μιχαλοπούλου «Η μεταμόρφωσή της» (εκδ. Καστανιώτη 2022), ενώ η δημοσιογράφος Σταυρούλα Παπασπύρου συζητά με τον Μανώλη Πιμπλή για τα βιβλία «Όλα χαμένα» του Κώστα Μιχόπουλου (εκδ. Νήσος 2022), «Το χάδι» του Αλέξανδρου Στεφανίδη (εκδ. Άγρα 2013), «Εφευρίσκοντας τον έρωτα ξανά» της Μόνα Σολέ (μετάφραση: Γιώργος Καράμπελας, εκδ. Στερέωμα 2023) και «Πάθος» της Ανί Ερνό (μετάφραση: Ρίτα Κο­λαΐτη, εκδ. Μεταίχμιο 2023).
Επόμενο > [K] ΘΕΑΤΡΟΣΚΟΠΙΟ

 
     
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά