ΣΑΒΒΑΤΟ  27/05/2023
18:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Ελλήνων Δρώμενα   (Ζ' Kύκλος)   (E)   
Ψυχαγωγία / Εκπομπή


Έτος παραγωγής: (2020)Ωριαία εβδομαδιαία εκπομπή παραγωγής ΕΡΤ3 2020.

Τα ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ ταξιδεύουν, καταγράφουν και παρουσιάζουν τις διαχρονικές πολιτισμικές εκφράσεις ανθρώπων και τόπων.
Το ταξίδι, η μουσική, ο μύθος, ο χορός, ο κόσμος. Αυτός είναι ο προορισμός της εκπομπής.
Στο φετινό της ταξίδι από την Κρήτη έως τον Έβρο και από το Ιόνιο έως το Αιγαίο, παρουσιάζει μία πανδαισία εθνογραφικής, ανθρωπολογικής και μουσικής έκφρασης. Αυθεντικές δημιουργίες ανθρώπων και τόπων.
Ο φακός της εκπομπής ερευνά και αποκαλύπτει το μωσαϊκό του δημιουργικού παρόντος και του διαχρονικού πολιτισμικού γίγνεσθαι της χώρας μας, με μία επιλογή προσώπων-πρωταγωνιστών, γεγονότων και τόπων, έτσι ώστε να αναδεικνύεται και να συμπληρώνεται μία ζωντανή ανθολογία. Με μουσική, με ιστορίες και με εικόνες…
Ο άνθρωπος, η ζωή και η φωνή του σε πρώτο πρόσωπο, οι ήχοι, οι εικόνες, τα ήθη και οι συμπεριφορές, το ταξίδι των ρυθμών, η ιστορία του χορού «γραμμένη βήμα-βήμα», τα πανηγυρικά δρώμενα και κάθε ανθρώπου έργο, φιλμαρισμένα στον φυσικό και κοινωνικό χώρο δράσης τους, την ώρα της αυθεντικής εκτέλεσής τους -και όχι με μία ψεύτικη αναπαράσταση-, καθορίζουν, δημιουργούν τη μορφή, το ύφος και χαρακτηρίζουν την εκπομπή που παρουσιάζει ανόθευτα την σύνδεση μουσικής, ανθρώπων και τόπων.


Δείτε σήμερα: «Βρε Κεχαγιά περήφανε!»
Eπεισόδιο 5

Το ταξίδι της εκπομπής ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ στους τόπους και στους ανθρώπους, ερευνώντας και αναζητώντας τα στοιχεία που συνθέτουν τον πολιτισμό μας, αυτή τη φορά καταλήγει στη Λήμνο. Για να αναδείξει ένα νησί με έντονες διαστάσεις στην πολιτισμική του έκφραση.
Η Λήμνος είναι περισσότερο γνωστή για την αγροκτηνοτροφική της φυσιογνωμία, χάριν του πλουτοπαραγωγικού χαρακτήρα της. Είναι προ πάντων όμως διαχρονικά ταυτισμένη με τους ονομαστούς «Κεχαγιάδες», αφού ακόμη και ο σπουδαίος λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος θα απεικονίσει τον Κεχαγιά ως σύμβολο του νησιού.
Η μορφή του Κεχαγιά καθρεφτίζει τη ζωή των ανθρώπων της Λήμνου, που σε όλο της το φάσμα είναι ταυτισμένη με την αγροκτηνοτροφική δραστηριότητα. Η ζωή του Κεχαγιά, ο «κεχαγιάδικος» χαρακτήρας γεννήθηκε και ωρίμασε στην ποιμενική και στην γεωργική ιστορική συνέχεια του νησιού.
Ο Κεχαγιάς στην πορεία των χρόνων από οικονομικός διαχειριστής της αγροτικής μονάδας που του εμβάπτισε την ονομασία, θα μετεξελιχθεί και θα ταυτιστεί με τον σύγχρονο κτηνοτρόφο που έχει στην κατοχή του έναν αριθμό ζώων, αναλαμβάνοντας το συντονισμό των αγροτικών εργασιών που απαιτούνται σχετικά με το κοπάδι και το κτήμα του.
Τα τραγούδια και οι χοροί της Λήμνου απεικονίζουν τη ζωή και τις περιπέτειες του κεχαγιά.
Η ξεχωριστή, για την παρουσία της στο βορειανατολικό Αιγαίο, λύρα μελοποίησε τα «βάσανα» και ύμνησε την καθημερινότητα και τις περιπέτειες των Κεχαγιάδων στις μάντρες τους κι έτσι ένας από τους ξακουστούς τοπικούς χορούς του νησιού είναι ο «κεχαγιάδικος».
«Βρε Κεχαγιά, βρε Κεχαγιά περήφανε!...»
Στον τραγουδιστικό αυτό «ύμνο» των Κεχαγιάδων πλέκεται ο βίος των αγροκτηνοτρόφων της Λήμνου σε όλες τις εκφάνσεις του, αφού σε αυτόν ο καθένας από τους κατοίκους του νησιού μπορεί να προσαρτήσει την τραγουδιστική αφήγηση των δικών του παθών.
Ο λυράρης Θανάσης Κοτσιναδέλης, έχοντας αποθησαυρίσει τα χαρακτηριστικά ιδιώματα των σκοπών της Λήμνου, μας ερμηνεύει με δεξιότητα και μας αφηγείται παραστατικά τη δική του «κεχαγιάδικη» λόγω οικογενειακής καταγωγής βιωμένη περιπέτεια.
Στο φακό της εκπομπής αφηγούνται οι σημερινοί κάτοικοι των «κεχαγιάδικων» χωριών τα πάθη και τις περιπέτειές τους. Γιατί σήμερα «κεχαγιάς» είναι ο Λημνιός που μπορεί να μη φοράει βράκα, να μην έχει κοπάδια πρόβατα, να μην καλλιεργεί πια τα χωράφια του, να ζει στην Αμερική, στην Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γερμανία, στην Αθήνα, αλλά η ψυχή του βρίσκεται στον κάμπο και τις ακροθαλασσιές της Λήμνου και μόλις ακούσει τον «κεχαγιάδικο» αφουγκράζεται τους χτύπους της καρδιάς του.ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΑΒΑΛΟΣ –σκηνοθεσία, έρευνα, σενάριο
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΥΣΑΦΑΚΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΤΟΥ -φωτογραφία
ΑΛΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ- μοντάζ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΣ, ΘΑΝΟΣ ΠΕΤΡΟΥ- ηχοληψία:
ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΝΤΕ -οργάνωση παραγωγής

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

https://www.ertflix.gr/series/ser.128866-ellinon-dromena


   ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER
(E)
Επόμενο >  Basket League: Play Off | ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ | Ημιτελικοί, 4ος Αγώνας

 
     
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά