ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  26/05/2023
18:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
45 Μάστοροι, 60 Μαθητάδες   (E)   
Ντοκιμαντέρ / Παράδοση


Έτος παραγωγής: (2022)Εβδομαδιαία ημίωρη εκπομπή, παραγωγής ΕΡΤ3 2022. Σειρά 12 πρωτότυπων ημίωρων ντοκιμαντέρ, που παρουσιάζουν παραδοσιακές τέχνες και τεχνικές στον 21ο αιώνα, τα οποία έχουν γυριστεί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Ο νεαρός πρωταγωνιστής Χρήστος Ζαχάρωφ ταξιδεύει από την Κέρκυρα και την Παραμυθιά ως τη Λέσβο και την Πάτμο, από το Γεράκι Λακωνίας και τα Λαγκάδια Αρκαδίας ως την Αλεξανδρούπολη και τα Πομακοχώρια, σε τόπους δηλαδή όπου συνεχίζουν να ασκούνται οικονομικά βιώσιμα παραδοσιακά επαγγέλματα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ενταχθεί στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Ο Χρήστος επιχειρεί να μάθει τα μυστικά της μαρμαροτεχνίας, της ξυλοναυπηγικής, της αργυροχοΐας ή της πλεκτικής στους τόπους όπου ασκούνται, δουλεύοντας πλάι στους μαστόρους. Μαζί με τον Χρήστο κι ο θεατής του ντοκιμαντέρ βιώνει τον κόπο, τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε τέχνης!

Δείτε σήμερα: «Σχολή Ξυλογλυπτικής Καλαμπάκας» [Με αγγλικούς υπότιτλους]
Eπεισόδιο 2

Στην Καλαμπάκα λειτουργεί εδώ και πενήντα χρόνια μια κρατική σχολή, όπου έμπειροι ξυλογλύπτες μαθαίνουν σε νέους και νέες απ΄ όλη την Ελλάδα, να αγαπούν το ξύλο, να το πελεκάνε με σεβασμό και να παράγουν κομψοτεχνήματα από αυτό.

Στο νέο επεισόδιο του “45 Μάστοροι, 60 Μαθητάδες” ο Χρήστος ξεκινάει τη μαθητεία του πάνω σε μια εργασία εσώγλυφου του Αρίστου, αλλά αυτό που τον προβληματίζει περισσότερο, είναι οι ονομασίες των αναρίθμητων εργαλείων.

Σύντομα όμως, θα χρειαστεί να βάλει σε εφαρμογή όσα έμαθε, για να σκαλίσει τον τίτλο της εκπομπής! Από ΄κει και πέρα, θα προσπαθήσει να μάθει τη διαφορά μεταξύ εσώγλυφου και ολόγλυφου, αλλά το μυαλό του θα βρίσκεται στη συνάντηση με τα παιδιά στο δάσος, στο μονοπάτι του Ασκληπιού. Εκεί, θα βοηθήσουν τον Άγγελο, το δάσκαλό τους, που φτιάχνει το βοηθό του Ασκληπιού από κορμό δέντρου, σε φυσικό μέγεθος! Μαζί με τον Χρήστο, ο θεατής θα περιηγηθεί στα νερά και στους αυξητικούς δακτυλίους ενός πεσμένου πλατάνου, θα ακολουθήσει το λούκι που χαράζει παραδοσιακούς δρόμους πάνω στο ξύλο μαθητείας και θα γελάσει με τα πειράγματα της παρέας των νέων ξυλογλυπτών γύρω από τη φωτιά, στο ξέφωτο του δάσους.Πρωταγωνιστής: Χρήστος Ζαχάρωφ Σκηνοθεσία - Concept: Γρηγόρης Βαρδαρινός Σενάριο - Επιστημονικός Συνεργάτης: Φίλιππος Μανδηλαράς Διεύθυνση Παραγωγής: Ιωάννα Δούκα Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Σίμος Εικονοληψία: Μιχάλης Καλιδώνης Ηχοληψία: Μάνος Τσολακίδης Μοντάζ - Color Grading: Μιχάλης Καλλιγέρης Σύνθεση Μουσικής - Sound Design: Γεώργιος Μουχτάρης Τίτλοι αρχής - Graphics: Παναγιώτης Γιωργάκας Μίξη Ήχου: Σίμος Λαζαρίδης Ενδυματολόγος Χρήστου: Κωνσταντίνα Μαρδίκη Ηλεκτρολόγος: Γιώργος Τσεσμεντζής Γραμματεία Παραγωγής: Κωνσταντίνα Λαμπροπούλου


Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

https://www.ertflix.gr/en/series/ser.219358-45-mastoroi-kai-60-mathetades


   ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER
[K8] Σαν Σήμερα τον 20ο Αιώνα < Προηγούμενο
Επόμενο > [K8] Μονόγραμμα (2020) (E)

 
     
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά