ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  26/05/2023
13:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Λωξάντρα - ΕΡΤ Αρχείο   (E)   
Ψυχαγωγία / Σειρά


Έτος παραγωγής: (1980)Τηλεοπτική σειρά, παραγωγής 1980-81, βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Μαρίας Ιορδανίδου.

Η Λωξάντρα ζει στην Κωνσταντινούπολη στα μέσα του περασμένου αιώνα.

Ορφανή από παιδούλα, φορτώθηκε το μεγάλωμα και την ανατροφή των μικρότερων αδερφών της και στα τριάντα χρόνια της παντρεύεται με προξενιό έναν μεγαλύτερό της χήρο άντρα -το Δημητρό- και στήνει το καινούργιο της σπιτικό στο Μακρυχώρι, ένα προάστιο κοντά στο Γαλατά.

Η ζωή τους κυλάει ήρεμα, καθώς η Λωξάντρα, που είναι και σπουδαία μαγείρισσα, αγάπησε τα παιδιά του Δημητρού από τον πρώτο του γάμο σαν τα δύο δικά της παιδιά, τον Αλέκο και την Κλειώ, τα οποία απέκτησε ύστερα από πολλά ταξίματα στην Παναγιά την Μπαλουκλιώτισσα.

Καθώς τα χρόνια περνούν, οι μακρινοί απόηχοι των μεγάλων ιστορικών γεγονότων της εποχής και των διώξεων των Ελλήνων, διαταράσσει, όχι σπάνια, την οικογενειακή τους γαλήνη.

Όταν πεθαίνει και ο άντρας της ο Δημητρός και μένει χήρα, εγκαθίσταται για λίγο στο Ταξίμ και ύστερα ξεριζώνεται και έρχεται στην Αθήνα για να ζήσει ανάμεσα σε παιδιά και εγγόνια. Μετά το θάνατο του γιου της Αλέκου, αποξενωμένη από τα εγγόνια της, επιστρέφει και πεθαίνει πάμπτωχη στην Πόλη.


Eπεισόδιο 16

Περιγραφή επεισοδίου
Οι μέρες στο Σταυροδρόμι εξακολουθούν να είναι δύσκολες για τη Λωξάντρα επειδή δυσκολεύεται να συνηθίσει το καινούργιο της σπίτι.

Η Ασπασία την επισκέπτεται και μιλάνε για τις οικονομικές δυσχέρειες και το Μακροχώρι.

Παράλληλα, ο Θόδωρος συζητάει με τον Αντρίκο για τις δουλειές τους, όμως η συζήτηση καταλήγει σε καυγά. Από την άλλη, ο Γιωργάκης ανακοινώνει στον Επαμεινώντα την απόφασή του να παντρευτεί την Κλειώ.

Το επεισόδιο τελειώνει με την επίσκεψη της κυρίας Σουρπουΐ στο σπίτι της Λωξάντρας.Παίζουν: Μπέτυ Βαλάση, Πάνος Χατζηκουτσέλης, Γιώργος Κυρίτσης, Γιάννης Αργύρης, Βασίλης Μαυρομμάτης, Ανθή Ανδρεοπούλου, Αλμπέρτο Εσκενάζυ, Λουκάς Μεταξάς, Άννα Γεραλή, Αλέκος Μαυρίδης, Νίκη Παζαρέντζου, Σοφοκλής Πέππας, Γιάννης Θωμάς, Πάνος Πανόπουλος

Σενάριο: Χρήστος Δοξαράς
Μουσική: Ελένη Καραΐνδρου

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Γρηγορίου


   ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER
(E)
Επόμενο > [K8] Ο Λουστράκος - Ελληνική Ταινία

 
     
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά