ΚΥΡΙΑΚΗ  19/03/2023
16:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Πρόσωπα με τον Χρίστο Βασιλόπουλο   (E)   
Ψυχαγωγία / ΕκπομπήLive Streaming
Σε γνωστούς ανθρώπους του πολιτισμού που άφησαν ισχυρό το αποτύπωμά τους στην Ελλάδα θα είναι αφιερωμένα τα «Πρόσωπα με τον Χρίστο Βασιλόπουλο», ο οποίος επιστρέφει στην ΕΡΤ με έναν εντελώς νέο κύκλο εκπομπών.

Πρόκειται για δώδεκα αφιερωματικές εκπομπές με στοιχεία έρευνας, που θα φωτίσουν όλες τις πτυχές προσώπων του πολιτισμού.

Ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας τους, αλλά και ποιες οι δυσκολίες που πέρασαν και οι πίκρες που βίωσαν. Επίσης, ποια ήταν η καθημερινότητά τους, οι δικοί τους άνθρωποι, τα πρόσωπα που τους επηρέασαν.

Τα «Πρόσωπα με τον Χρίστο Βασιλόπουλο» έρχονται στην ΕΡΤ για να φωτίσουν τη ζωή των ανθρώπων αυτών και να ξεχωρίσουν τον μύθο από την πραγματικότητα.

Δείτε σήμερα: «Στέλιος Καζαντζίδης, η άνοδος» Α' & Β' μέρος
Eπεισόδιο 3

Τη ζωή του Στέλιου Καζαντζίδη παρουσιάζει η εκπομπή «Πρόσωπα με τον Χρίστο Βασιλόπουλο».

Ο Καζαντζίδης υπήρξε ένας λαϊκός θρύλος που τραγούδησε τα βάσανα της φτωχολογιάς και τον πόνο της ξενιτιάς.

Ήταν ίσως ο μοναδικός Έλληνας καλλιτέχνης που δεν είχε θαυμαστές αλλά πιστούς που τον ακολουθούσαν σε κάθε του εμφάνιση και δεν ήταν είδωλο άλλα σχεδόν ιερό πρόσωπο, που το λάτρευαν αδιαπραγμάτευτα.

Η ζωή του Καζαντζίδη ξεκίνησε με βάσανα και απώλειες. Το παιδί των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Νέα Ιωνία, είδε τον πατέρα του να ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου και να ξεψυχάει λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων.

Η κατοχή και ο εμφύλιος διαμόρφωσαν το χαρακτήρα του, όπως η βιοπάλη για την επιβίωση και μόνο.

Η στρατιωτική του θητεία ήταν ένας εφιάλτης καθώς βρέθηκε στις φυλακές της Μακρονήσου επειδή αρνήθηκε να γνωρίσει τον διοικητή του στην γοητευτική ξαδέλφη της Καίτης Γκρέυ.

Κατηγορήθηκε για χρήση χασίς και παρά τις προσπάθειες των ανθρώπων της δισκογραφικής εταιρείας Κολούμπια, βρέθηκε έγκλειστος.
Οι μεταθέσεις σε τάγματα ανεπιθύμητων, παραλίγο να του κοστίσουν δύο φορές τη ζωή του.

Η εκπομπή καταγράφει πώς ξέφυγε από τα ταβερνάκια και έφθασε στην κορυφή της δισκογραφίας.
Η αρχή έγινε με τον Βασίλη Τσιτσάνη, αλλά το αποκορύφωμα της επιτυχίας ήταν όταν ο Στέλιος Καζαντζίδης γνώρισε στη Θεσσαλονίκη την νεαρή τραγουδίστρια Κική Παπαδοπούλου, που έγινε γνωστή ως Μαρινέλλα. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι δύο νέοι ερωτεύτηκαν, έγιναν αχώριστο δίδυμο και τα μεγαλύτερα ονόματα της δισκογραφίας και της νυκτερινής διασκέδασης. Οι πωλήσεις δίσκων με το τραγούδι «Μαντουμπάλα» εκτοξεύτηκαν και άρχισαν και οι εμφανίσεις στις ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Η σύγκρουσή του με τη δισκογραφική για τα ποσοστά επί των πωλήσεων ήταν η αρχή ενός σήριαλ που κράτησε πολλά χρόνια, απασχόλησε την ελληνική κοινωνία, την πολιτική, τα μέσα ενημέρωσης και τελικά τον οδήγησε πολλά χρόνια εκτός στούντιο.
Η εκπομπή περιγράφει τη διαδρομή από την Κολούμπια στην «Μίνος Μάτσας και Υιός» και την πρωτοφανή κόντρα, με τις εταιρείες που τελικά άλλαξε πολλά στο χώρο του τραγουδιού.

Στην εκπομπή μιλούν, η σύζυγός του Βάσω Καζαντζίδη, ο πρόεδρος της ΜΙΝΟΣ ΕΜΙ Μάκης Μάτσας, ο συνεργάτης του Νίκος Τζανιδάκης, ο βιογράφος του Κώστας Μπαλαχούτης, ο δημοσιογράφος Γιώργος Κοντογιάννης, ο καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου Dr. Λεωνίδας Οικονόμου, ο συνθέτης Χρήστος Λεοντής, ενώ μέσα από το ιστορικό Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζονται αποσπάσματα συνεντεύξεων του Στέλιου Καζαντζίδη, του Θεόδωρου Δερβενιώτη και του Απόστολου Καλδάρα.Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

 Ειδήσεις - Αθλητικά - Καιρός < Προηγούμενο
Επόμενο > [K8] Τα Νούμερα (E)

 
     
Live Streaming
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά