ΚΥΡΙΑΚΗ  19/03/2023
09:00 Κατάλληλο για όλους
Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΟΥ ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΕΖΑ - ΠΕΚΑ ΣΑΛΟΝΕΝ   
Μουσικά / Συναυλία

San Francisco Symphony - Season Opening
Νιώστε την ενέργεια καθώς η μεγάλη Συμφωνική ορχήστρα του Σαν Φρανσίσκο καλωσορίζει τη νέα της μουσική περίοδο στην 110η σεζόν της σε ένα Reopening Night, με τον αρχιμουσικό της Esa-Pekka Salonen γεμάτη από τζαζ και χορό με ξεχωριστούς καλεσμένους. Στην αρχή της βραδιάς παρουσιάζεται, το έργο Slonimsky's Earbox του συνθέτη John Adams. Πρόκειται για ένα δεξιοτεχνικό κομμάτι που συντέθηκε το 1995 στην περιοχή της Bay Area, γεμάτο από καταρρακτώδεις μινιμαλιστικές φράσεις και μοτίβα που ερμηνεύονται με αξιοσημείωτη ακρίβεια και ενέργεια από την συμφωνική ορχήστρα του Σαν Φραντσίσκο.
Η χορογραφία του Alonzo King για τα τέσσερα ξεχωριστά μέρη του μπαλέτου του Alberto Ginastera στη χορευτική σουίτα «Estancia» είναι μια απόλαυση. Οι χορευτές του μπαλέτου Alonzo King LINES μεταμορφώνουν τους εαυτούς τους μέσα από αθλητικά άλματα και ευέλικτες, αέρινες κινήσεις και ενέργειες μέσα στον εκρηκτικό τελευταίο χορό της σουίτας, ‘Μάλαμπο’.
Η «Γαία», ένα έργο διάρκειας 27 λεπτών από τον θρύλο της τζαζ Wayne Shorter αποτελεί το κεντρικό κομμάτι της βραδιάς με ερμηνεύτρια την εξαιρετική ερμηνεύτρια του Κόντρα Μπάσσου και τραγουδίστρια Εsperanza Spalding. Την πλαισιώνει ο Ravi Coltrane σαξόφωνο, η καινοτόμος Terri Lyne Carrington στα κρουστά και ο ευρηματικός πιανίστας Leo Ge novese. Η Spalding κάνει μια επεξηγηματική εισαγωγή στο έργο όπου το παραλληλίζει σαν «μια πρόσκληση για ταξίδι» με τη μητέρα γη «μέσα από τις ίδιες τις ανθρώπινες φλέβες, τα μαλλιά και τις διαβάσεις μέσω της ψυχής», ενώ ταυτόχρονα η μουσική διαχέεται μπρός και πίσω ανάμεσα στην ορχήστρα και το τζάζ κουαρτέτο. Η βραδιά εξελίσσεται σε μια αληθινή γοητεία με το «Noche de incantamiento» του Μεξικανού συνθέτη Silvestre Revueltas που εξακτινώνει τη συναυλία στα ύψη με τη ξεχωριστή κρουστή μουσική του σύνθεση από την ταινία La noche de los Mayas του 1939. Η βραδιά της συναυλίας μας δίδει τις πρώτες εντυπώσεις για το πώς διαμορφώνει ο Salonen το μέλλον της ορχήστρας του San Francisco. O Esa-Pekka Salonen κύριος μαέστρος της Συμφωνικής του Σαν Φρανσίσκο από τη σεζόν 2020-21 και έπειτα, ενώ μας υπόσχεται έναν καινοτόμο προγραμματισμό τολμηρό όσο και έξυπνο, και μαζί του μας μεταφέρει ένα νέο φάσμα ήχου. Ένα δικό του μήνυμα ευαισθησίας γύρω από την μουσική δημιουργία που είναι μια συνεχής ανατοποθέτηση των σχέσεων της κλασικής και σύγχρονης μουσικής με έναν σύγχρονο τρόπο, δημιουργώντας νέες γνωριμίες για την κοινότητα. «Ακαταμάχητη» ανέφερε την πρόκληση να ηγηθείς αυτού του καθιερωμένου ηχητικού φορέα «στον αμερικανικό χώρο από όπου ξεκινούν όλα τα πράγματα εκεί όπου οι τρόποι των πραγμάτων όπως γίνονταν πάντα δοκιμάζονται». Με τις «μεγαλόπνοες ιδέες του να λαμβάνουν ταυτόχρονα και την πρακτική δουλειά που πρέπει να γίνει για όλα αυτά», Ο Salonen ανοίγει μέσα από αυτή τη συναυλία ένα νέο κεφάλαιο με τη Συμφωνική του Σαν Φρανσίσκο.

Η προβολή αυτής της Συναυλίας θα επαναληφθεί σύντομα και στη βραδινή Ζώνη της Βουλής Τηλεόρασης
[K8] ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ < Προηγούμενο
Επόμενο > [K] ΦΟΙΤΗΤΙΒΙΣΜΑΤΑ

 
     
Live Streaming
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά