ΚΥΡΙΑΚΗ  19/03/2023
22:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
«ΣΙΜΟΝ ΜΠΟΚΑΝΕΓΚΡΑ» ΤΟΥ ΤΖΟΥΖΕΠΕ ΒΕΡΝΤΙ   
Μουσικά / Όπερα
Η όπερα Σιμόν Μποκανέγκρα του Τζουσέπε Βέρντι είναι η 21η όπερα από τις 27 όπερες που συνέθεσε ο μεγάλος ιταλός συνθέτης που βασίζεται στο θεατρικό έργο Σιμόν Μποκανέγκρα του Antonio García Gutiérrez, σε μετεπεξεργασία για λιμπρέτο του Francesco Maria Piave (Φραντσέσκο Μαρία Πιάβε) και άτυπη αναθεωρητική μετασκευή του Giuseppe Montanelli (Τζιουσέπε Μοντανέλι). Έχει αποδοθεί σε δύο εκδοχές. Την πρώτη της εκδοχή που παρουσιάστηκε στο θέατρο La Fenice της Βενετίας το 1857 και την δεύτερη εκδοχή της με μια αναθεώρηση όλου του λιμπρέτου που έκανε τελικά ο Αrrigo Boito κατ΄εντολή του Βέρντι και του εκδότη του Ricordi. Aνέβηκε τον Μάρτιο του 1881 στη σκάλα του Μιλάνου και σήμερα θεωρείται η πιο έγκυρη μορφή της.

Η όπερα Simon Bocanegra πρωταρχικά ήταν μια παραγγελία του θεάτρου Λα Φενίτσε της Βενετίας Πρόκειται για μια όπερα βαθυστόχαστη και ιστορικά επικεντρωμένη στν πολιτική αναταραχή της Γένοβας στα έτη 1339-1363

Στον πυρήνα της ιστορίας βρίσκεται η υπόθεση της πολύπλοκης οικογενειακής κατάστασης και θλίψης που βιώνει ο ηγέτης των πληβείων κουρσάρος Σιμόν Μποκανέγκρα από την εξαφάνιση της εγκαταλελειμμένης θυγατέρας του μετά τις δυσκολίες του γάμου του και τις διαμάχες του με τον πεθερό του πατρίκιο Ιάκωβο Φιέσκο που είχε και ως αποτέλεσμα το θάνατο της γυναίκας του Μαρίας.

Η ιστορία ξεπερνά τα ιστορικά πλαίσια και απλώνεται στη διαχρονία τονίζοντας αέναα προβλήματα που διέπουν τις ανθρώπινες σχέσεις. Νοερά μας συνδέει επίσης με τις πολιτικές εξελίξεις κατά την δημοκρατική επανάσταση που συνέβη στη Γένοβα το 1339 και το υπόβαθρο των εξελίξεων που συνδέεται μάλιστα με στρατηγικούς ανταγωνισμούς οικογενειών ευγενών της εποχής

Μνημειώδης παραγωγή με εκπαιδευτικό χαρακτήρα από την κρατική όπερα της Βιέννης και την UNITEL με μια στοχαστική βαθιά μελετημένη σκηνοθεσία του Peter Stein σκηνικά του Stephan Mayer (Στέφαν Μάγιερ) και κοστούμια του Moidelle Bicket συμμετέχουν η Ορχήστρα και χορωδία της κρατικής όπερας της Βιέννης υπό τη γενική μουσική διεύθυνση του Evelino Pidò. ΚΥΡΙΟΙ ΡΟΛΟΙ. Στον ρόλο του Σιμόν Μποκανέγκρα ο Thomas Hampson (Τόμας Χάμπσον), της Αμέλια η Marina Rebeka (Μαρίνα Ρεμπέκα), του Ιάκωβου Φιέσκο ο Dmitry Belosselskiy (Ντμίτρι Μπελοσέλσκυ), του Πάολο Αλμπιάνι ο Orhan Yildiz (Όρχαν Γίλντιζ) και του Γκαμπριέλ Αντόρνο ο Francesco Meli (Φραντσέσκο Μέλι)


Υπεύθυνοι εποπτείας παραγωγής για τη Βουλή Τηλεόραση: Φανή Μπεχράκη- Ελευθερία Μελενίκου

Aπόδοση διαλόγων: Ασπασία Μαυροειδάκου,Τεχνική επεξεργασία: Βασίλης Μπακογιάννης

Επιμέλεια - παρουσίαση: Κωνσταντίνος Δ. Κακαβελάκης


Επόμενο > [K] ΑΠΟ ΤΟΠΟ ΣΕ ΤΟΠΟ (E)

 
     
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά