ΚΥΡΙΑΚΗ  19/03/2023
11:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Το Αλάτι της Γης   (Ι' Kύκλος)   (E)   
Ψυχαγωγία / Ελληνική σειρά


Έτος παραγωγής: (2022)


Live Streaming
Σειρά εκπομπών για την ελληνική μουσική παράδοση παραγωγής ΕΡΤ 2022-2023, διάρκειας 120΄.

Στόχος τους είναι να καταγράψουν και να προβάλουν στο κοινό τον πλούτο, την ποικιλία και την εκφραστικότητα της μουσικής μας κληρονομιάς, μέσα από τα τοπικά μουσικά ιδιώματα αλλά και τη σύγχρονη δυναμική στο αστικό περιβάλλον της μεγάλης πόλης.


Δείτε σήμερα: Οδοιπορικό στις Σέρρες Μέρος Β΄- Σαρακατσάνοι και Βλάχοι
Eπεισόδιο 3

Η εκπομπή «Το Αλάτι της Γης» και ο Λάμπρος Λιάβας ταξίδεψαν στις Σέρρες, για μια γνωριμία με την πλούσια και πολύμορφη μουσική και χορευτική παράδοση.

Α΄ μέρος: Σαρακατσάνοι
Μια μεγάλη παρέα από τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Σερρών "Ο Κατσαντώνης" αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει στον λαϊκό πολιτισμό, στα τραγούδια και τους χορούς τους. Ο Δημήτρης Γατσέλος, πρόεδρος του συλλόγου κάνει αναφορά στο Λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσάνων στις Σέρρες, έργο ζωής του Βασίλη Τσαούση, ενώ ο δάσκαλος χορού Παναγιώτης Γούλας μιλά για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των σαρακατσάνικων χορών. Επίσης ο Βασίλης Τσαούσης, μέσα από τις πλούσιες συλλογές του Μουσείου, παρουσιάζει τις φορεσιές των Σαρακατσάνων της Μακεδονίας και της Θράκης.
Τραγουδούν οι εμβληματικοί Σαρακατσάνοι τραγουδιστές Βασίλης Σερμπέζης και Σταύρος Μπόνιας και συμμετέχει η Κατερίνα Μπόνια.
Παίζουν οι μουσικοί: Κώστας Ζαραλής: κλαρίνο, Κώστας Κίκιλης: βιολί, Γιώργος Ματθαίου: λαούτο, Αντρέας Ζαραλής: ντέφι. Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Σερμπέζης.

Β΄ μέρος: Βλάχοι
Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής περνάμε στον λαϊκό πολιτισμό, στα τραγούδια και τους χορούς των Βλάχων της περιοχής Σερρών, σ’ ένα γλέντι με μια δυναμική ομάδα από τον Σύλλογο Βλάχων Ν. Σερρών "Ο Γεωργάκης Ολύμπιος"
Ο Γιώργος Δ. Ταράσης και ο Δήμος Βέρρος κάνουν μιαν αναδρομή στην ιστορία τους και στους λόγους που τους ανάγκασαν να μετακινηθούν από την Πίνδο και να εγκατασταθούν σ’ αυτή την περιοχή, καθώς και στην ενασχόλησή τους με το εμπόριο και την κτηνοτροφία. Το γλέντι αρχίζει με τα αργά τραγούδια της τάβλας, για να ακολουθήσουν τα παλιά τραγούδια «με το στόμα», χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων, και ν’ ακολουθήσουν οι πολύ χαρακτηριστικοί χοροί. Ανάμεσά τους χοροί του γάμου, γυναικείοι χοροί του Κλήδονα και ένας ιδιαίτερος μιμικός χορός, ο «Ράφτης». Παράλληλα, γίνεται αναφορά στο Λαογραφικό Μουσείο Βλάχων στις Σέρρες, στις φορεσιές των Βλάχων της περιοχής και στην πλούσια εκδοτική και πολιτιστική δραστηριότητα του Συλλόγου.
Το ξεχωριστό ηχόχρωμα του βλάχικου μουσικού ιδιώματος μας μεταφέρει ο τραγουδιστής Δημήτρης Κοκκώνης, με συνοδεία από τους μουσικούς Νίκο Ζάρκος (κλαρίνο), Χάρη Τσιτουρίδη (βιολί), Γιάννη Πούλιο (λαούτο) και Βασίλη Αυγητίδης (ντέφι).
Χορεύουν και τραγουδούν μέλη του Συλλόγου Βλάχων Ν. Σερρών "Ο Γεωργάκης Ολύμπιος" (επιμέλεια: Στέργιος Βάκουλης).Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Αλέξανδρος Βουτσινάς


Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

https://www.ertflix.gr/series/ser.1778-to-alati-tis-gis


   ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER
 11ος Ημιμαραθώνιος Αθήνας 2023 < Προηγούμενο
Επόμενο >  Ειδήσεις - Αθλητικά - Καιρός

 
     
Live Streaming
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά