ΠΕΜΠΤΗ  23/03/2023
04:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Ιστορικοί Περίπατοι   (E)   
Ντοκιμαντέρ / Ιστορία
Οι «Ιστορικοί Περίπατοι» έχουν σκοπό να αναδείξουν πλευρές της ελληνικής Ιστορίας άγνωστες στο πλατύ κοινό με απλό και κατανοητό τρόπο.

Η εκπομπή-ντοκιμαντέρ επιχειρεί να παρουσιάσει την Ιστορία αλλιώς, την Ιστορία στον τόπο της. Με εξωτερικά γυρίσματα στην Αθήνα ή την επαρχία σε χώρους που σχετίζονται με το θέμα της κάθε εκπομπής και «εκμετάλλευση» του πολύτιμου Αρχείου της ΕΡΤ και άλλων φορέων.

Δείτε σήμερα: «Οι διεθνείς διαστάσεις του Κυπριακού Ζητήματος 1950-1974»

Η διπλωματική διάσταση και οι διεθνείς προεκτάσεις του Κυπριακού Ζητήματος από τη δεκαετία του 1950 και τις εργώδεις προσπάθειες για την Ένωση με την Ελλάδα, έως και την τουρκική εισβολή του Ιουλίου- Αυγούστου 1974, είναι το θέμα της εκπομπής των Ιστορικών Περιπάτων. Η ομάδα των Ιστορικών Περιπάτων, μαζί με τον επίκουρο καθηγητή Πολιτικής και Διπλωματικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αντώνη Κλάψη, πραγματοποιούν ένα ενδιαφέρον οδοιπορικό, αναδεικνύοντας τις κυριότερες πτυχές του Κυπριακού Ζητήματος, αλλά και τους διεθνείς συσχετισμούς των δυνάμεων που αναμίχθηκαν κατά περιόδους στα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά τεκταινόμενα του νησιού. Από τον Πειραιά, όπου την άνοιξη του 1950 αποβιβάστηκε η Κυπριακή αντιπροσωπεία που έφερε τους τόμους του ενωτικού δημοψηφίσματος, ταξιδεύουμε στην ιδιαίτερη πατρίδα του πρωτεργάτη του ενωτικού κινήματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, το ορεινό χωριό Παναγιά στο επιβλητικό όρος Τρόοδος και στην παλαιά τουρκοκυπριακή συνοικία της Πάφου, εκεί που τον Μάρτιο του 1964 διεξήχθησαν ορισμένες από τις πλέον αιματηρές διακοινοτικές συγκρούσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων με διακύβευμα τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής. Ξεναγούμαστε στο επιβλητικό κτήριο της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, από το μπαλκόνι της οποίας εξεφώνησε ο Μακάριος τον πρώτο ιστορικό λόγο του ως Πρόεδρος της νεότευκτης Κυπριακής Δημοκρατίας. Καταλήγουμε στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς στη Λευκωσία, την έδρα του στρατού της Κύπρου, εκεί απ’ όπου ξεκίνησε το άφρον πραξικόπημα της χούντας του Ιωαννίδη κατά του Μακαρίου στις 15 Ιουλίου 1974, το οποίο και έδωσε λίγες μέρες μετά την αφορμή για τη διπλή εισβολή των Τούρκων.
«Οι διεθνείς διαστάσεις του Κυπριακού Ζητήματος 1950-1974», στους Ιστορικούς Περιπάτους.Παρουσίαση- Αρχισυνταξία: Πιέρρος Τζανετάκος
Σκηνοθεσία: Έλενα Λαλοπούλου
Διεύθυνση Παραγωγής: Ελένη Ντάφλου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Πουλίδης


Παρουσίαση: Πιέρρος Τζανετάκος

https://goo.gl/7dKmoZ

Επόμενο > [K8] Μουσικές Οικογένειες  (Β' Kύκλος) (E)

 
     
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά