ΠΕΜΠΤΗ  23/03/2023
02:30 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Μονόγραμμα   (E)   
Ενημέρωση / Βιογραφία
Το «Μονόγραμμα» έχει καταγράψει με μοναδικό τρόπο τα πρόσωπα που σηματοδότησαν με την παρουσία και το έργο τους την πνευματική, πολιτιστική και καλλιτεχνική πορεία του τόπου μας. «Εθνικό αρχείο» έχει χαρακτηριστεί από το σύνολο του Τύπου και για πρώτη φορά το 2012 η Ακαδημία Αθηνών αναγνώρισε και βράβευσε οπτικοακουστικό έργο, απονέμοντας στους δημιουργούς παραγωγούς και σκηνοθέτες Γιώργο και Ηρώ Σγουράκη το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου τους και ιδίως για το «Μονόγραμμα» με το σκεπτικό ότι: «…οι βιογραφικές τους εκπομπές αποτελούν πολύτιμη προσωπογραφία Ελλήνων που έδρασαν στο παρελθόν αλλά και στην εποχή μας και δημιούργησαν, όπως χαρακτηρίστηκε, έργο “για τις επόμενες γενεές”».

Η ιδέα της δημιουργίας ήταν του παραγωγού-σκηνοθέτη Γιώργου Σγουράκη, προκειμένου να παρουσιαστεί με αυτοβιογραφική μορφή η ζωή, το έργο και η στάση ζωής των προσώπων που δρουν στην πνευματική, πολιτιστική, καλλιτεχνική, κοινωνική και γενικότερα στη δημόσια ζωή, ώστε να μην υπάρχει κανενός είδους παρέμβαση και να διατηρηθεί ατόφιο το κινηματογραφικό ντοκουμέντο.

Η μορφή της κάθε εκπομπής έχει σκοπό την αυτοβιογραφική παρουσίαση (καταγραφή σε εικόνα και ήχο) ενός ατόμου που δρα στην πνευματική, καλλιτεχνική, πολιτιστική, πολιτική, κοινωνική και γενικά στη δημόσια ζωή, κατά τρόπο που κινεί το ενδιαφέρον των συγχρόνων του.

Δείτε σήμερα: «Γιώργος Ρωμαίος (1934 - 2023) - δημοσιογράφος, συγγραφέας»

Ιδιαίτερη προσωπικότητα στο χώρο της δημοσιογραφίας, με διεθνές κύρος και αναγνώριση, είναι ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Ρωμαίος.
Μια πορεία δημιουργικής ζωής με επαγγελματική και κοινωνική καταξίωση, συνυφασμένη με οράματα, ιδεώδη, ήθος και στάση ζωής.

Ο Γιώργος Ρωμαίος γεννήθηκε στους Πάγους της Κέρκυρας το 1934, έζησε τα παιδικά του χρόνια εκεί και όπως όλοι της γενιάς του βίωσε τις τραγικές δυσκολίες της Κατοχής.
Αναφερόμενος ο ίδιος στη καταγωγή και στα παιδικά του χρόνια, λέει πως «…είμαστε γενιές καταδικασμένες σε επιτυχία». Γιατί όπως εξηγεί προέρχονταν από οικογένειες που δεν είχαν ούτε τίτλους, ούτε χρήματα, ούτε να διαδεχθούν κάποιο επάγγελμα σοβαρά. Έτσι λοιπόν έπρεπε κι ο ίδιος και οι συμμαθητές του, από μόνοι τους να ξεκινήσουν και να δημιουργήσουν τη ζωή τους.

Στην Αθήνα εγκαταστάθηκε το 1952, φοίτησε στην ΑΣΟΕΕ και αποφοιτώντας ακολούθησε πλέον επαγγελματικά τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Το Βήμα» και εξελικτικά ανέλαβε συντάκτης Βουλής, πολιτικός συντάκτης, αρχισυντάκτης, διευθυντής σύνταξης και τέλος διευθυντής στο «Βήμα της Κυριακής» μέχρι το 1981. Επί δικτατορίας συνελήφθη και κρατήθηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και 6 μήνες στις Φυλακές Κορυδαλλού για τη συμμετοχή του στο ΠΑΚ.

Στη δημοσιογραφική πορεία του Γιώργου Ρωμαίου κύριο ρόλο διαδραμάτισε και σηματοδότησε την καριέρα του η υπόθεση της δολοφονίας Λαμπράκη, όπου ως απεσταλμένος του «Βήματος» και των «Νέων» και μαζί με τους δημοσιογράφους, Γιάννη Βούλτεψη από την «Αυγή» και Γιώργο Μπέρτσο από την «Ελευθερία», συνεργάστηκαν ακόμα και ως ερευνητές, προκειμένου φέρουν στο φως τα πραγματικά περιστατικά και να αποκαλύψουν την αλήθεια γύρω από την τραγική αυτή υπόθεση.

Μια άλλη σημαντική περίοδος της ζωής του Γιώργου Ρωμαίου υπήρξε το 1981, όταν ανέλαβε Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ έως το 1984, μετέπειτα Ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, βουλευτής Α΄ Αθηνών και ανέλαβε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, αν. υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Ιδιαίτερα ως συγγραφέας ασχολήθηκε με τη συγγραφή ιστορικών έργων όπως το τετράτομο έργο «Η περιπέτεια του κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα», «Όταν τα έβλεπα απ’ έξω», «Η Ελλάδα των δανείων και των χρεοκοπιών», «Από τον ανήλικο Όθωνα στην καγκελάριο Μέρκελ» και «Η Ευρώπη και η Ελλάδα από την κρίση στην ελπίδα».Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης
Σκηνοθεσία: Ηρώ Σγουράκη
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Ιωάννα Κολοβού
Φωτογραφία: Στάθης Γκόβας
Ηχοληψία: Νίκος Παναγοηλιόπουλος
Μοντάζ: Σταμάτης Μαργέτης
Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης

(E)
Επόμενο >  Ειδήσεις - Αθλητικά - Καιρός

 
     
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά