ΚΥΡΙΑΚΗ  19/03/2023
10:45 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Φωτεινά Μονοπάτια   (E)   
Ντοκιμαντέρ / ΘρησκείαLive Streaming
Η σειρά ντοκιμαντέρ «Φωτεινά Μονοπάτια» αποτελεί ένα οδοιπορικό στους πιο σημαντικούς θρησκευτικούς προορισμούς της Ελλάδας και όχι μόνο. Οι προορισμοί του εξωτερικού αφορούν τόπους και μοναστήρια που συνδέονται με το Ελληνορθόδοξο στοιχείο και αποτελούν σημαντικά θρησκευτικά μνημεία.
Σκοπός της συγκεκριμένης σειράς είναι η ανάδειξη του εκκλησιαστικού και μοναστικού θησαυρού, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής ζωής της χώρας μας.
Πιο συγκεκριμένα, δίνεται η ευκαιρία στους τηλεθεατές να γνωρίσουν ιστορικά στοιχεία για την κάθε μονή, αλλά και τον πνευματικό πλούτο που διασώζεται στις βιβλιοθήκες ή στα μουσεία των ιερών μονών. Αναδεικνύεται επίσης, κάθε μορφή της εκκλησιαστικής τέχνης: όπως της αγιογραφίας, της ξυλογλυπτικής, των ψηφιδωτών, της ναοδομίας. Επίσης, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, παρουσιάζονται πτυχές του καθημερινού βίου των μοναχών.

Δείτε σήμερα: «Άγιον Όρος - Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Το Άγιον Όρος, αποτελεί την κιβωτό της Ορθοδοξίας.
Καταλαμβάνει ολόκληρη τη χερσόνησο του Άθω στη Χαλκιδική.
Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία, το όρος Άθως, συνδέεται με τη γιγαντομαχία, μεταξύ των Γιγάντων και των Θεών του Ολύμπου.
Ηγέτης των πρώτων ήταν ο Άθως. Ο Άθως, πέταξε από τη Θράκη, έναν τεράστιο βράχο εναντίον του Ποσειδώνα, αστόχησε και ο βράχος έπεσε στη θάλασσα, δημιουργώντας το Όρος, στο οποίο δόθηκε το όνομά του.
Το Άγιον Όρος αποτελείται σήμερα από 20 ιερές μονές και άλλα μοναστικά ιδρύματα, όπως σκήτες, κελιά, ερημητήρια. Πρωτεύουσά του είναι οι Καρυές.
Η Αθωνική μοναστική ζωή, αρχίζει το 843, με την άφιξη στον Άθωνα, δύο μεγάλων προσωπικοτήτων: του Οσίου Πέτρου του Αθωνίτη και του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη.
Οι τηλεθεατές της σειράς «Φωτεινά μονοπάτια», παρακολουθώντας αυτό το επεισόδιο, θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν την ιστορία του Αγίου Όρους από την αρχαιότητα, να γνωρίσουν το αρχαιότερο μοναστήρι, την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, καθώς και την αρχαιότερη σκήτη στο Άγιον Όρος, τη σκήτη της Αγίας Άννης.
Στην εκπομπή μιλούν ο συγγραφέας Γαβριήλ Νικολάου Πεντζίκης, ο πατήρ Παύλος Λαυριώτης, ο ομότιμος διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Κρίτων Χρυσοχοΐδης και ο μοναχός Φίλιππος Μικραγιαννανίτης.Ιδέα-σενάριο-παρουσίαση: Ελένη Μπιλιάλη.
Σκηνοθεσία: Κώστας Παπαδήμας
Διεύθυνση παραγωγής: Τάκης Ψωμάς.
Επιστημονικός συνεργάτης: Σοφοκλής Δημητρακόπουλος.
Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Μπλάθρας, Ζωή Μπιλιάλη.
Εικονολήπτες: Γιάννης Σαρηγιάννης, Αντώνης Βαφειάδης.
Ηχοληψία-μοντάζ: Κώστας Ψωμάς.
Μουσική: Γιώργος Μαγουλάς.
Χειριστής Drone: Γιάννης Σαρηγιάννης.
Γραμματειακή υποστήριξη: Ζωή Μπιλιάλη.
Εκτέλεση παραγωγής: Studio Sigma.

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

Επόμενο >  Ειδήσεις - Αθλητικά - Καιρός

 
     
Live Streaming
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά