ΚΥΡΙΑΚΗ  19/03/2023
20:00 Κατάλληλο για όλους
ΒΙΒΛΙΟΒΟΥΛΙΟ   
Το «Βιβλιοβούλιο» είναι μια παρεμβατική εκπομπή που δίνει έμφαση στην επικαιρότητα του βιβλίου προσεγγίζοντάς το με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Mέσα από τους ίδιους τους συγγραφείς οι οποίοι θα μιλούν στην κάμερα, στον Μανώλη Πιμπλή, για τα τελευταία τους βιβλία, για το θέμα που αναπτύσσουν, για τα συγγραφικά τους στοιχήματα, για τη συγγραφική μέθοδο που ακολούθησαν αλλά και για το γενικότερο λογοτεχνικό περιβάλλον, τις αντιλήψεις τους για τον κόσμο, για όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Δείτε σήμερα: Καλεσμένος ο Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ποιητής Γιάννης Μεταξάς

Ο Γιάννης Μεταξάς εισηγήθηκε την ίδρυση χωριστού τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, του οποίου εξελέγη πρώτος Πρόεδρος το 1982. Δίδαξε στο Πανεπιστή­μιο Αθηνών από το 1982 έως το 2007. Δίδαξε επίσης για αρκετά χρόνια στα Πανεπιστήμια Aix-en-Provence II, Aix-Marseille III, Βενετίας, Βουδαπέστης και στο γαλλικό Ινστιτούτο Πολιτι­κών Επιστημών. Διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης (δύο φο­ρές), αλλά και Διευθυντής του Εργαστηρίου Πολιτικής Επικοινωνίας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Για την εργασία του στην «Ανάλυση συστημάτων» τιμήθηκε με το Βραβείο της Νομικής Σχολής της Aix-en-Provence και με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως της Προβηγκίας.

Ο ίδιος διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΡΤ, αλλά και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πληρο­φόρησης της UNESCO. Ακόμη έχει συνεργαστεί ως αρθρογράφος για πολλά χρόνια με τις εφη­μερίδες «Το Βήμα», «Η Καθημερινή» κ.α.

Ο Γιάννης Μεταξάς έχει δημοσιεύσει τις ποιητικές συλλογές «Κατά καιρούς» (Γαβριηλίδης 2011), «Μετά όμως, μετά…» (Ίκαρος 2017) και την πρόσφατη «Φεγγίτες» (Ίκαρος 2023). Με αφορμή την κυκλοφορία της τελευταίας αυτής συλλογής συνομιλεί με τον Μανώλη Πιμπλή για το ποιητικό του έργο, μιλά για τη σχέση της Πολιτικής Επιστήμης και γενικότερα των κοινωνι­κών επιστημών με την ποίηση και το θέατρο, για την αναζήτηση της αλήθειας στην επιστήμη και την ποίηση, για την αξία του διαλόγου και της συζήτησης, για την τέχνη της διδασκαλίας.

Επίσης, στην εκπομπή αυτής της Κυριακής, ο κριτικός Βαγγέλης Χατζηβασιλείου μιλά για το βιβλίο του Νίκου Βατόπουλου «Ένα παιδί μεγαλώνει στην Αθήνα, 1934-1944» (εκδ. Μεταίχμιο 2022), ενώ η δημοσιογράφος Σταυρούλα Παπασπύρου συζητά με τον Μανώλη Πιμπλή για τα βιβλία «Η πόλη της σιωπής» της Μέρι Λόσον (μτφ. Στέργια Κάββαλου, εκδ. Μίνωας 2023), «Ασυβίβαστοι» του Μάριο Ντεζιάτι (μτφ. Δήμητρα Δότση, εκδ. Κλειδάριθμος 2022) και «Η Πτώση» του Παντελή Καψή (εκδ. Μεταίχμιο 2023).
[K8] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ (E) < Προηγούμενο
Επόμενο > [K] ΘΕΑΤΡΟΣΚΟΠΙΟ

 
     
Live Streaming
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά