ΣΑΒΒΑΤΟ  04/02/2023
11:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Βαλκάνια Εξπρές  (Δ' Kύκλος)   (E)   
Ντοκιμαντέρ / Ταξίδια


Έτος παραγωγής: (2022)Ωριαία εβδομαδιαία εκπομπή παραγωγής ΕΡΤ3 2022.

Το Βαλκάνια εξπρές είναι από τις μακροβιότερες εκπομπές της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης.

Ύστερα από μια πολυετή περίοδο κλειστών συνόρων το Βαλκάνια Εξπρές ήταν από τις πρώτες σειρές που άρχισαν να καταγράφουν συστηματικά αυτή την περιοχή. Πραγματοποιούμε ένα συναρπαστικό ταξίδι σε ένα υπέροχο φυσικό τοπίο και μια μοναδική γεωγραφία ανάμεσα σε τρεις ηπείρους και δυο θάλασσες. Γνωρίζουμε μια γωνιά του χάρτη όπου καταστάλαξαν οι μεγάλοι πολιτισμοί της ανθρωπότητας.

Αναζητούμε τα ίχνη του Ελληνισμού που πάντα έβρισκε ζωτικό χώρο σε αυτή την περιοχή. Ανακαλύπτουμε ένα χαμένο κομμάτι της Ευρώπης. Μπαίνουμε στη ζωή των γειτονικών λαών και βλέπουμε την κουλτούρα και το λαϊκό πολιτισμό, τη σύγχρονη ζωή και τις νέες ιδέες, τη μετάβαση και την πορεία προς την Ευρώπη.

...και όλα αυτά μέσα από ένα «άλλο» ταξίδι, το ταξίδι του Βαλκάνια εξπρές.

Δείτε σήμερα: Αστικοί μετανάστες στην ύπαιθρο / Βουλγαρία, Σερβία
Eπεισόδιο 11

Σε αυτό το επεισόδιο σας ταξιδεύουμε στα Βαλκάνια που αλλάζουν. Αναζητούμε παλιά κοινόβια αλλά και εναλλακτικές κοινότητες του 21ου αιώνα. Σύγχρονους αστικούς μετανάστες, που εγκατέλειψαν τις πόλεις για να κάνουν μια νέα αρχή στο χωριό και μια νέα στέγη για τα όνειρά τους. Το ταξίδι μας ξεκινά από το κοινόβιο “Πορόντιτσα Μπίστριχ Πότοκα” στην κεντρική Σερβία, που είναι και το παλιότερο στα Βαλκάνια. Συνεχίζουμε παρουσιάζοντας ένα εγχείρημα αγροτουρισμού με ιππασία, από χωριό σε χωριό, που αναπτύσσεται στη Γκραμπόβιτσα του Γκόρνι Μιλάνοβατς. Στη συνέχεια πηγαίνουμε στο χωριό Βρέμτζα της ανατολικής Σερβίας, το οποίο αντέστρεψε την ερήμωσή του, προσελκύοντας νέες οικογένειες από τις πόλεις, αλλά και “Ψηφιακούς Νομάδες”, συνδυάζοντας έτσι καινοτόμες ιδέες με την παράδοση και τη φύση. Κάνουμε μια στάση στο σέρβικο χωριό Ζορούνοβατς, όπου απολαμβάνουμε τη ζεστή φιλοξενία της Ντράγκανας και του Πέτζα, που αποφάσισαν να εγκατασταθούν εδώ και να προσφέρουν στους επισκέπτες τους ένα μοντέλο αυθεντικής εμπειρίας της ζωής στο χωριό. Συνεχίζουμε στην πόλη Πλόβντιβ της Βουλγαρίας, όπου συναντάμε την Γκαμπριέλα που εγκατέλειψε το Λονδίνο για να τηλε-εργαστεί στην γενέθλια πόλη της. Πηγαίνουμε, τέλος, σε μια απομονωμένη, καταπράσινη κοιλάδα της οροσειράς του Αίμου, όπου λειτουργεί τα τελευταία χρόνια μια εναλλακτική κοινότητα, η Rising Soul, που βασίζεται σε νέους τρόπους εργασίας, ζωής και πνευματικής ανάπτυξης, και έχει φιλοξενούμενους από όλο τον κόσμο, και ειδικά “Ψηφιακούς Νομάδες”.
https://www.ertflix.gr/series/ser.113686-valkania-expres


   ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER
(E)
Επόμενο > [K8] Αuto Moto   (Ζ' Kύκλος) (E)

 
     
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά