ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  03/02/2023
21:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Μουσικές Οικογένειες  (Β' Kύκλος) (Α' Τηλεοπτική Μετάδοση) (Νέο Επεισόδιο)   
Ψυχαγωγία


Έτος παραγωγής: (2023)


Live Streaming
Εβδομαδιαία εκπομπή παραγωγής ΕΡΤ 3 2023 .

Η οικογένεια, το όλο σώμα της ελληνικής παραδοσιακής έκφρασης, έρχεται ως συνεχιστής της ιστορίας, να αποδείξει πως η παράδοση είναι βίωμα και η μουσική είναι ζωντανό κύτταρο που αναγεννάται με το άκουσμα και τον παλμό.
Οικογένειες παραδοσιακών μουσικών, μουσικές οικογένειες. ευτυχώς υπάρχουν ακόμη αρκετές!

Μπαίνουμε σε ένα μικρό, κλειστό σύμπαν μιας μουσικής οικογένειας, στον φυσικό της χώρο, στη γειτονιά, στο καφενείο και σε άλλα πεδία της μουσικοχορευτικής δράσης της.

Η οικογένεια, η μουσική, οι επαφές, οι επιδράσεις, οι συναλλαγές οι ομολογίες και τα αφηγήματα για τη ζωή και τη δράση της, όχι μόνο από τα μέλη της οικογένειας αλλά κι από τρίτους.

Και τελικά ένα μικρό αφιέρωμα στην ευεργετική επίδραση στη συνοχή και στην ψυχολογία, μέσα από την ιεροτελεστία της μουσικής συνεύρεσης.

Δείτε σήμερα: Πρωτομάστορες
Eπεισόδιο 4

Οι πρωτομάστορες στην κρητική μουσική δισκογραφία, με τους δίσκους τους στην Ελλάδα αλλά και στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζουν μια πρωτοποριακή διαδρομή η οποία καταγράφεται στην εθνική μουσική- συλλογική μνήμη!

Γνωρίζοντας εξ αρχής το εύρος αλλά και την ηχητική πολυμορφία της Κρητικής μουσικής, περιοριστήκαμε στην περιοχή Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου. Με οδηγό μας τον νέο δεξιοτέχνη μουσικό Αλέξαντρο Παπαδάκη από την Άρδαχτο κάνουμε αναφορά σε μεγάλες μουσικές οικογένειες της Περιοχής, αλλά και της Κρήτης ολόκληρης.

Γιώργης Μαρκογιώργης από το Σπήλι, γενάρχης των Μαρκογιάννηδων. Έπαιζε λύρα τις δεκαετίες του 20' και του 30'. Ίσως η μεγαλύτερη φίρμα της εποχής για την περιοχή. Πρόλαβε και εποχές που έπαιζε σκέτη λύρα.

Γιάννης Μαρκογιαννάκης από το Σπήλι. Ενεργός καί παιχτικά καί συνθετικά από την δεκαετία του ‘30 έως την δεκαετία 2010! Πρώτος γιός του Μαρκογιώργη, ο οποίος τον μύησε στο λαγούτο, μιας και στην περιοχή δεν ήταν πριν διαδεδομένο . Μάστορας στην διαμόρφωση του κουρδίσματος του σύγχρονου κρητικού λαγούτου. Δημιούργησε δική του σχολή παιξίματος.

Βαγγέλης Μαρκογιαννάκης, από το Σπήλι, ο μικρός αδερφός του Μαρκογιάννη. Δημιούργησε επίσης δική του σχολή στο λαγούτο και «ευθύνεται» για τον εκμοντερνισμό του κρητικού λαγούτου παιχτικά, καθώς εισήγαγε τεχνικές τετράχορδου μπουζουκιού. Συνθέτης και δεξιοτέχνης κυρίως όσον αφορά την ταχύτητα των δαχτύλων.

Γεράσιμος Σταματογιαννάκης από τα Ακούμια "Διάδοχος" του Σκορδαλού, όσον αφορά το Αγιοβασιλιώτικο ηχόχρωμα.

Καραβίτης από το χωριό Ακτούντα, ο μεγαλύτερος μουσικοσυνθέτης στο ντόπιο Αγιοβασιλιώτικο ηχόχρωμα προ Σκορδαλού.

Μια μουσική καταγραφή με μορφή μουσικού οδοιπορικού σε μια περιοχή όπου οι μουσικοί της συγκαταλέγονται στους πρωτομάστορες της Κρητικής δισκογραφίας.Έρευνα, σενάριο, παρουσίαση: Γιώργης Μελίκης
Σκηνοθεσία, διεύθυνση φωτογραφίας:Μανώλης Ζανδές
Διεύθυνση παραγωγής: Ιωάννα Δούκα
Μοντάζ, γραφικά, κάμερα: Άγγελος Δελίγκας
Μοντάζ:Βασιλική Γιακουμίδου
Ηχοληψία και ηχητική επεξεργασία: Σίμος Λαζαρίδης
Κάμερα: Άγγελος Δελίγκας, Βαγγέλης Νεοφώτιστος
Script, γενικών καθηκόντων: Βασιλική Γιακουμίδου


Παρουσίαση: Γιώργης Μελίκης

https://www.ertflix.gr/series/ser.176273-mousikes-oikogeneies


   ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER
Επόμενο >  Ο Καιρός με τον Σάκη Αρναούτογλου

 
     
Live Streaming
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά