ΠΕΜΠΤΗ  26/01/2023
05:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Η Εποχή των Εικόνων (2022-2023)   (E)   
Ντοκιμαντέρ / Τέχνες - Γράμματα


Έτος παραγωγής: (2022)


Live Streaming
Σειρά εκπομπών για την Σύγχρονη Τέχνη, με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου.

«Η Εποχή των Εικόνων», η μοναδική εκπομπή για την σύγχρονη τέχνη στην Ελληνική τηλεόραση συμπληρώνει 19 χρόνια παρουσίας (2003-2022) μέσα από τη Δημόσια τηλεόραση της ΕΡΤ.

Στη διάρκεια αυτών των χρόνων, κατέγραψε πολλά από τα σημαντικότερα γεγονότα στην τέχνη, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναδεικνύοντας σχέσεις και συνεργασίες ανάμεσα στη χώρα μας και σε σημαντικά μουσεία, καλλιτέχνες, εκθέσεις, μπιενάλε, αλλά και τρόπους αντίληψης του σύγχρονου κόσμου.

Σπουδαίοι καλλιτέχνες μίλησαν για το έργο τους στην εκπομπή, ενώ ιστορικοί τέχνης, επιμελητές και διευθυντές μουσείων απ ’όλο τον κόσμο κατέθεσαν τις απόψεις τους για την σύγχρονη τέχνη και τον τρόπο με τον οποίο εκφράζει ζητήματα της εποχής. Ο θεατής, μέσα από την εκπομπή, έγινε κοινωνός των πολιτιστικών γεγονότων και συμμέτοχος στον στοχασμό πάνω στη διαλεκτική σχέση τέχνης και κοινωνίας.

Από το 2003 ως σήμερα Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ έχει δημιουργήσει:

Ένα σπάνιο εθνικό και διεθνές οπτικοακουστικό αρχείο.
Μια συνεργασία με την ΑΣΚΤ για την αξιοποίησή του ως εκπαιδευτική πλατφόρμα.

Δύο βιβλία διαλόγου με απομαγνητοφωνημένες συνεντεύξεις:

«Για τα πράγματα που λείπουν» εκδ. ΑΓΡΑ και «Ρωτώντας» εκδ. ΙΣΕΤ.

Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου, εικαστικός η ίδια, που δημιούργησε την ιδέα της «Εποχής Των Εικόνων», την επιμελείται και την παρουσιάζει ερευνώντας την διεθνή εικαστική σκηνή και τη σύγχρονη απόδοση των εικόνων έχοντας μαζί της ικανούς και δημιουργικούς συνεργάτες, για το καλύτερο δυνατό οπτικό αποτέλεσμα.

«Η Εποχή των Εικόνων» ενεργοποιεί την διάθεση των πολιτών για επαφή με τη σύγχρονη τέχνη, τα μουσεία και την διευρυμένη ματιά στα ζητήματα που απασχολούν τις κοινωνίες μέσα από την καλλιτεχνική προσέγγιση, ενώ η ΕΡΤ μέσα από την εκπομπή είναι παρούσα σε μεγάλα διεθνή γεγονότα όπως οι Μπιενάλε, οι σημαντικές εκθέσεις διεθνών καλλιτεχνών, αλλά και ο σχηματισμός αρχείου.
Ταυτόχρονα, ενισχύει την εικόνα της και το ρόλο της στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού εντός και εκτός της χώρας.

Ας σημειωθεί ότι κάτι ανάλογο δεν έχει γίνει ως τώρα, υπό την έννοια μιας συστηματικής ανάγνωσης των σημείων του καιρού μας μέσα από μια τηλεοπτική σειρά για τη σύγχρονη τέχνη.

Ο φετινός κύκλος συνεχίζει αυτή την πορεία με νέα επεισόδια και σημαντικούς γνωστούς Έλληνες και ξένους δημιουργούς ενώ ταξιδεύει στην 59η Μπιενάλε Βενετίας και στην Ύδρα για να συναντήσει τον Jeff Koons, παρουσιάζει τις νέες εκθέσεις του ΕΜΣΤ, το ιστορικό και τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Β.και Ε. Γουλανδρή, καταγράφει τη μεγάλη Δωρεά του Δ.Δασκαλόπουλου σε 4 διεθνή μουσεία και επί πλέον συναντά Έλληνες καλλιτέχνες με λαμπρή πορεία στην σκηνή της σύγχρονης τέχνης και της αρχιτεκτονικής.

"Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ" συνεχίζει την σύνδεση με το κοινό της κάτω από τους ίδιους όρους υψηλού περιεχομένου αλλά ταυτόχρονα μέσα από μια ανανεωμένη δομή που στοχεύει: -στην ευρύτερη απήχηση του προϊόντος προς κοινωνικές ομάδες που δεν συνδέονται άμεσα με την τέχνη -σε θεματικές εκπομπές γύρω από ζητήματα που αυτή την περίοδο απασχολούν την κοινωνία --στην έμφαση σύνδεσης της τέχνης με τα σύγχρονα κοινωνικά, ιστορικά, γεωπολιτικά, οικολογικά ζητήματα.


Δείτε σήμερα: «59η Μπιενάλε Βενετίας: The Milk of Dreams Β' μέρος: Η Αρσενάλε - Palazzo Ducale και Anselm Kiefer - Academia και Anish Kapour - Palazzo Gracci και Marlene Dumas. Cecilia Alemani-Janis Rafa - Bige Örer- Pavlo Makov- Adela Demetja»
Eπεισόδιο 3

Στο Β’ μέρος της παρουσίασης της 59ης Μπιενάλε Βενετίας με τίτλο “The Milk of Dreams”- Το Γάλα των Ονείρων και διευθύντρια τη Cecilia Alemani, η Εποχή των Εικόνων συνεχίζει την περιήγηση στην Αρσενάλε και στα έργα που απλώνονται στους χώρους καθώς και σε κάποιες εθνικές συμμετοχές. Η C.Alemani ερμηνεύει περισσότερο την κεντρική ιδέα της επιλογής έργων για τη μεγάλη της έκθεση, ενώ η Κατερίνα Ζαχαροπούλου συναντά την Bige Örer, επιμελήτρια της Τουρκικής συμμετοχής. Μας μιλά για τα έργα της σημαντικής Τουρκάλας εικαστικού Füsun Onur που υπό τον τίτλο «Μια φορά κι έναν καιρό» παρουσιάζει μια εγκατάσταση με φιγούρες και αντικείμενα φτιαγμένα από λεπτά σύρματα, ζώα, έπιπλα, μινιατούρες, συνθέσεις που προκύπτουν από τη σύζευξη καθημερινότητας και φαντασίας. Στη συνέχεια βλέπουμε το συγκλονιστικό έργο της Ελληνίδας κινηματογραφίστριας και εικαστικού Janis Rafa (Τζάνις Ραφαηλίδου), η οποία μας μιλά για τη σχέση ανθρώπου και ζώου, τη σχέση του ζωντανού και του νεκρού σώματος, θέματα που παρουσιάζει στο έργο της “Lacerate” –«κατασπαράσσω». Εστιάζοντας σε έργα με έντονο το στοιχείο της σχέσης ανθρώπου - φύσης - τεχνολογίας - χειρωναξίας - φαντασίας - υβριδικών μορφών ζωής - καταγωγικών συμβόλων και τελετουργιών - αφροαμερικανικών ιστοριών και τεράστιων εγκαταστάσεων, που απεικονίζουν σπαρακτικά έναν κόσμο σε μετάβαση, η εκπομπή σταματά σε ακόμη δύο εθνικές συμμετοχές: Στην Ουκρανία και τον καλλιτέχνη που την εκπροσωπεί Pavlo Makov, ο οποίος μιλά για το έργο του “Fountain of Exhaustion” με σαφείς αναφορές στην κατάσταση της Ουκρανίας. Δίνει αρκετές ερμηνείες για την τέχνη του και την πολιτική, αφού η Ουκρανία βρέθηκε στο κέντρο του ενδιαφέροντος και στην Μπιενάλε λόγω του πολέμου με τη Ρωσία. Τέλος συναντάμε την Αλβανίδα επιμελήτρια Adela Demetja, που μιλά για τη συμμετοχή της Αλβανίας με έργα της Lumturi Blloshmi και για το συγκεκριμένο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δημιουργήθηκαν. Τελειώνοντας την περιήγησή μας στην Μπιενάλε κατευθυνόμαστε προς το Palazzo Ducale για να δούμε την εξαιρετική εγκατάσταση με τους τεράστιους πίνακες του Anselm Kiefer, στην Academia για τα απρόσμενα γλυπτά του Anish Kapoor και τέλος στο Palazzo Gracci και τις εξαιρετικές ζωγραφικές της Marlene Dumas.Σενάριο-Παρουσίαση Κατερίνα Ζαχαροπούλου

Σκηνοθεσία Δημήτρης Παντελιάς

Καλλιτεχνική επιμέλεια Παναγιώτης Κουτσοθεόδωρος

Διεύθυνση Φωτογραφίας Δημήτρης Κορδελάς

Μοντάζ-Μιξάζ Δημήτρης Διακουμόπουλος

Οπερατέρ Δημήτρης Κασιμάτης

Ηχολήπτης Χρήστος Παπαδόπουλος

Ενδυματολόγος Δέσποινα Χειμώνα

Διεύθυνση Παραγωγής Παναγιώτης Δαμιανός

Βοηθός Παραγωγού Αλεξάνδρα Κουρή

Βοηθός σκηνοθέτη Μάριος Αποστόλου

Βοηθός παραγωγής Άλκυόνη Νηστικούλη

Φροντιστήριο Λίνα Κοσσυφίδου

Επεξεργασία εικόνας/χρώματος 235/Σάκης Μπουζιάνης

Μουσική τίτλων εκπομπής George Gaudy/Πανίνος Δαμιανός

Έρευνα εκπομπής Κατερίνα Ζαχαροπούλου

Παραγωγός Ελένη Κοσσυφίδου

Εκτέλεση Παραγωγής Blackbird Production

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.


   ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER
(E)
Επόμενο >  Ειδήσεις

 
     
Live Streaming
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά