ΣΑΒΒΑΤΟ  28/01/2023
02:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Βαλκάνια Εξπρές   (Δ' Kύκλος)   (E)   
Ντοκιμαντέρ / Ταξίδια


Έτος παραγωγής: (2022)Ωριαία εβδομαδιαία εκπομπή παραγωγής ΕΡΤ3 2022. Το Βαλκάνια εξπρές είναι από τις μακροβιότερες εκπομπές της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης. Ύστερα από μια πολυετή περίοδο κλειστών συνόρων το Βαλκάνια Εξπρές ήταν από τις πρώτες σειρές που άρχισαν να καταγράφουν συστηματικά αυτή την περιοχή. Πραγματοποιούμε ένα συναρπαστικό ταξίδι σε ένα υπέροχο φυσικό τοπίο και μια μοναδική γεωγραφία ανάμεσα σε τρεις ηπείρους και δυο θάλασσες. Γνωρίζουμε μια γωνιά του χάρτη όπου καταστάλαξαν οι μεγάλοι πολιτισμοί της ανθρωπότητας. Αναζητούμε τα ίχνη του Ελληνισμού που πάντα έβρισκε ζωτικό χώρο σε αυτή την περιοχή. Ανακαλύπτουμε ένα χαμένο κομμάτι της Ευρώπης. Μπαίνουμε στη ζωή των γειτονικών λαών και βλέπουμε την κουλτούρα και το λαϊκό πολιτισμό, τη σύγχρονη ζωή και τις νέες ιδέες, τη μετάβαση και την πορεία προς την Ευρώπη. Και όλα αυτά μέσα από ένα «άλλο» ταξίδι, το ταξίδι του Βαλκάνια εξπρές.

Δείτε σήμερα: «Οδοιπορικό στο Τριεθνές Πρέσπας» (Α' Μέρος)
Eπεισόδιο 8

Σε αυτό το επεισόδιο ξεκινάμε ένα μεγάλο ταξίδι στις μαγικές Πρέσπες, δύο λίμνες που ενώνουν τρεις γειτονικές βαλκανικές χώρες.
Αφετηρία μας το χωριό Ψαράδες, στις νότιες όχθες της Μεγάλης Πρέσπας, και στα περίφημα Ασκηταριά.
Συνεχίζουμε στη Μικρή Πρέσπα, διασχίζουμε την πεζογέφυρα ως το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου και τα ερείπια της περίφημης Βασιλικής του 11ου αιώνα όπου ανακαλύφθηκε ο τάφος του Τσάρου Σαμουήλ.
Από τις καλλιέργειες των φημισμένων φασολιών της περιοχής πηγαίνουμε στον γραφικό οικισμό του Αγίου Γερμανού με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του.
Επισκεπτόμαστε υποδειγματικούς αγροτουριστικούς ξενώνες και συναντάμε τον Δήμαρχο Πρεσπών που μας μιλάει για τη συνοριακή διάβαση του Λαιμού.

Στη συνέχεια περνάμε στην άλλη πλευρά των συνόρων, στα παραλίμνια χωριά της Βόρειας Μακεδονίας. Πρώτη μας στάση το εστιατόριο “Μάρκοβα Νόγκα”, η πλαζ και το χωριό Ντόλνο Ντούπενι, όπου αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες και τα όνειρα των κατοίκων μιας παραμεθόριας περιοχής της γειτονικής μας χώρας.

Επόμενος σταθμός μας ένας παραδοσιακός ξενώνας του χωριού Μπραϊτσίνο και από εκεί στο “Lake View Hotel Restaurant” που βρίσκεται στο παραλίμνιο Οτέσοβο. Δίπλα του εξερευνούμε ένα ξενοδοχείο-φάντασμα, το “Χοτέλ Εβρόπα”, που στέκει ως απομεινάρι της γιουγκοσλαβικής εποχής. Συνεχίζουμε στο γραφικό ψαροχώρι Στένιε, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Αλβανία.
Τελευταίος μας σταθμός το Εθνικό Πάρκο Γκαλίτσιτσα, που ενώνει και απομονώνει τη Μεγάλη Πρέσπα και τη λίμνη Aχρίδα.
Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

https://www.ertflix.gr/series/ser.113686-valkania-expres


   ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER
  (Γ' Kύκλος) (E)
Επόμενο >  Ειδήσεις - Αθλητικά - Καιρός

 
     
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά