ΠΕΜΠΤΗ  02/02/2023
20:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Μονόγραμμα (2022)   (E)   
Ντοκιμαντέρ / Πολιτισμός


Έτος παραγωγής: (2022)


Live Streaming
Η εκπομπή γιόρτασε φέτος τα 40 χρόνια δημιουργικής παρουσίας στη Δημόσια Τηλεόραση, καταγράφοντας τα πρόσωπα που αντιπροσωπεύουν και σφραγίζουν τον πολιτισμό μας.
Δημιούργησε έτσι ένα πολύτιμο «Εθνικό Αρχείο» όπως το χαρακτήρισε το σύνολο του Τύπου.

Μια εκπομπή σταθμός στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, που δεν κουράστηκε στιγμή μετά από τόσα χρόνια, αντίθετα πλούτισε σε εμπειρίες και γνώση.

Ατέλειωτες ώρες δουλειάς, έρευνας, μελέτης και βασάνου πίσω από κάθε πρόσωπο που καταγράφεται και παρουσιάζεται στην οθόνη της ΕΡΤ2. Πρόσωπα που σηματοδότησαν με την παρουσία και το έργο τους την πνευματική, πολιτιστική και καλλιτεχνική πορεία του τόπου μας.

Πρόσωπα που δημιούργησαν πολιτισμό, που έφεραν εντός τους πολιτισμό και εξύψωσαν με αυτό το «μικρό πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο» όπως είπε ο Γιώργος Σεφέρης «που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα, και το φως του ήλιου...»

«Εθνικό αρχείο» έχει χαρακτηριστεί από το σύνολο του Τύπου και για πρώτη φορά το 2012 η Ακαδημία Αθηνών αναγνώρισε και βράβευσε οπτικοακουστικό έργο, απονέμοντας στους δημιουργούς παραγωγούς και σκηνοθέτες Γιώργο και Ηρώ Σγουράκη το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου τους και ιδίως για το «Μονόγραμμα» με το σκεπτικό ότι: «…οι βιογραφικές τους εκπομπές αποτελούν πολύτιμη προσωπογραφία Ελλήνων που έδρασαν στο παρελθόν αλλά και στην εποχή μας και δημιούργησαν, όπως χαρακτηρίστηκε, έργο “για τις επόμενες γενεές”».

Η ιδέα της δημιουργίας ήταν του παραγωγού - σκηνοθέτη Γιώργου Σγουράκη, όταν ερευνώντας, διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει ουδεμία καταγραφή της Ιστορίας των ανθρώπων του πολιτισμού μας, παρά αποσπασματικές καταγραφές. Επιθυμούσε να καταγράψει με αυτοβιογραφική μορφή τη ζωή, το έργο και η στάση ζωής των προσώπων, έτσι ώστε να μην υπάρχει κανενός είδους παρέμβαση και να διατηρηθεί ατόφιο το κινηματογραφικό ντοκουμέντο.

Άνθρωποι της διανόησης και Τέχνης καταγράφτηκαν και καταγράφονται ανελλιπώς στο Μονόγραμμα. Άνθρωποι που ομνύουν και υπηρετούν τις Εννέα Μούσες, κάτω από τον «νοητό ήλιο της Δικαιοσύνης και τη Μυρσίνη τη Δοξαστική…» για να θυμηθούμε και τον Οδυσσέα Ελύτη ο οποίος έδωσε και το όνομα της εκπομπής στον Γιώργο Σγουράκη. Για να αποδειχτεί ότι ναι, προάγεται ακόμα ο πολιτισμός στην Ελλάδα, η νοητή γραμμή που μας συνδέει με την πολιτιστική μας κληρονομιά ουδέποτε έχει κοπεί.

Σε κάθε εκπομπή ο/η αυτοβιογραφούμενος/η οριοθετεί το πλαίσιο της ταινίας η οποία γίνεται γι' αυτόν. Στη συνέχεια με τη συνεργασία τους καθορίζεται η δομή και ο χαρακτήρας της όλης παρουσίασης. Μελετούμε αρχικά όλα τα υπάρχοντα βιογραφικά στοιχεία, παρακολουθούμε την εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση του έργου του προσώπου το οποίο καταγράφουμε, ανατρέχουμε στα δημοσιεύματα και στις συνεντεύξεις που το αφορούν και μετά από πολύμηνη πολλές φορές προεργασία ολοκληρώνουμε την τηλεοπτική μας καταγραφή.

Το σήμα της σειράς είναι ακριβές αντίγραφο από τον σπάνιο σφραγιδόλιθο που υπάρχει στο Βρετανικό Μουσείο και χρονολογείται στον τέταρτο ως τον τρίτο αιώνα π.Χ. και είναι από καφετί αχάτη.

Τέσσερα γράμματα συνθέτουν και έχουν συνδυαστεί σε μονόγραμμα. Τα γράμματα αυτά είναι το Υ, Β, Ω και Ε. Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι πολύ σπάνιοι οι σφραγιδόλιθοι με συνδυασμούς γραμμάτων, όπως αυτός που έχει γίνει το χαρακτηριστικό σήμα της τηλεοπτικής σειράς.

Το χαρακτηριστικό μουσικό σήμα που συνοδεύει τον γραμμικό αρχικό σχηματισμό του σήματος με την σύνθεση των γραμμάτων του σφραγιδόλιθου, είναι δημιουργία του συνθέτη Βασίλη Δημητρίου.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 400 πρόσωπα και θεωρούμε ως πολύ χαρακτηριστικό, στην αντίληψη της δημιουργίας της σειράς, το ευρύ φάσμα ειδικοτήτων των αυτοβιογραφουμένων, που σχεδόν καλύπτουν όλους τους επιστημονικούς, καλλιτεχνικούς και κοινωνικούς χώρους με τις ακόλουθες ειδικότητες: αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, αστροφυσικοί, βαρύτονοι, βιολονίστες, βυζαντινολόγοι, γελοιογράφοι, γεωλόγοι, γλωσσολόγοι, γλύπτες, δημοσιογράφοι, διαστημικοί επιστήμονες, διευθυντές ορχήστρας, δικαστικοί, δικηγόροι, εγκληματολόγοι, εθνομουσικολόγοι, εκδότες, εκφωνητές ραδιοφωνίας, ελληνιστές, ενδυματολόγοι, ερευνητές, ζωγράφοι, ηθοποιοί, θεατρολόγοι, θέατρο σκιών, ιατροί, ιερωμένοι, ιμπρεσάριοι, ιστορικοί, ιστοριοδίφες, καθηγητές πανεπιστημίων, κεραμιστές, κιθαρίστες, κινηματογραφιστές, κοινωνιολόγοι, κριτικοί λογοτεχνίας, κριτικοί τέχνης, λαϊκοί οργανοπαίκτες, λαογράφοι, λογοτέχνες, μαθηματικοί, μεταφραστές, μουσικολόγοι, οικονομολόγοι, παιδαγωγοί, πιανίστες, ποιητές, πολεοδόμοι, πολιτικοί, σεισμολόγοι, σεναριογράφοι, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, σκιτσογράφοι, σπηλαιολόγοι, στιχουργοί, στρατηγοί, συγγραφείς, συλλέκτες, συνθέτες, συνταγματολόγοι, συντηρητές αρχαιοτήτων και εικόνων, τραγουδιστές, χαράκτες, φιλέλληνες, φιλόλογοι, φιλόσοφοι, φυσικοί, φωτογράφοι, χορογράφοι, χρονογράφοι, ψυχίατροι.


Δείτε σήμερα: «Στάθης Βαλούκος (συγγραφέας, σεναριογράφος)»
Eπεισόδιο 3

Ο Στάθης Βαλούκος, μια ξεχωριστή προσωπικότητα στην πολιτιστική ζωή του τόπου, άοκνος και πολυγραφότατος, αυτοβιογραφείται στο Μονόγραμμα.

Συγγραφέας και σεναριογράφος, θεωρητικός του κινηματογράφου, διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου και από τους πρώτους που δίδαξαν στο Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τα μαθήματα Σενάριο και Ιστορία του Κινηματογράφου.

Γεννήθηκε στο 1951 στη Λάρισα από γονείς βιοπαλαιστές που σύντομα μετακόμισαν στην Αθήνα για μια καλύτερη ζωή.
Σπούδασε οικονομικά στη Θεσσαλονίκη: «Τα Οικονομικά δεν τα επέλεξα, με επέλεξαν. Το σύστημα τότε ήτανε ότι συντάσσαμε ένα μηχανογραφικό δελτίο στο οποίο γράφαμε διάφορες σχολές κατά προτίμηση και ανάλογα με τις μονάδες που έπιανες πήγαινες και στην αντίστοιχη σχολή».

Στη Θεσσαλονίκη, σύχναζε στο Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος, στην Κινηματογραφική Λέσχη και γνώρισε σημαντικούς ανθρώπους που έπαιξαν ρόλο στη ζωή του.

«Στην Θεσσαλονίκη γνώρισα και τον πρώτο μου πραγματικό δάσκαλο, ήταν ο Σπύρος Ζευγαρίδης. Μου δίδαξε πως να συγκεντρώνω την ύλη, πως να την δομώ και πως να την τεκμηριώνω. Ήταν ένα πολύτιμο μάθημα που χρησιμοποίησα στην μετέπειτα ζωή μου πολύ και στον κινηματογράφο και στα βιβλία που έγραψα».

Σκηνοθέτησε ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ. Η ταινία του «Ενθύμια από τη Βαϊμάρη» πήρε το κρατικό βραβείο ταινίας μικρού μήκους στο 1983.

Το βιογραφικό του βρίθει από ιστορικά και θεωρητικά βιβλία για τον κινηματογράφο, όπως η δίτομη «Ιστορία του Κινηματογράφου», η «Ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης», «Ο Νέος Ελληνικός Κινηματογράφος (1965-1981) - Ιστορία και Πολιτική». Δημοσίευσε επίσης δοκίμια σε επιστημονικά βιβλία όπως «Πόλεμος και Κινηματογράφος», «Ελληνική Τηλεόραση και Κοινωνία», «Ιστορία και πολιτική στο έργο του Παντελή Βούλγαρη».

Είναι ο σεναριογράφος των τηλεοπτικών σειρών: «Σκορπιός», «Θυσία», «Παρέλαση», «Το σπίτι της θείας», «Συγκάτοικοι στην τρέλα».

«Το Σενάριο» είναι ένα βιβλίο του που ξεχωρίζει αφού είναι μια ενδελεχής ανάλυση της δομής και της τεχνικής του σεναρίου: «Αυτό που είδα ήταν ότι το σενάριο, πράγματι, έχει ένα καλούπι. Όσο και αν φαίνεται περίεργο ή όσο και αν φαίνεται υπερβολικό οι περισσότερες ταινίες είναι δομημένες πάνω σε ένα καλούπι δράσης». Το βιβλίο αυτό διδάσκεται στους φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου.

Στο βιβλίο «Ιστορία της Ελληνικής Τηλεόρασης» ο συγγραφέας εντοπίζει τις έντιμες προσπάθειες και τιμά τους ταλαντούχους ανθρώπους που εργάστηκαν στην τηλεόραση, καθώς και στους Έλληνες μελετητές του Μέσου, δημοσιογράφους και πανεπιστημιακούς (π.χ. τον Λυκούργο Κομίνη, τον Στέλιο Παπαθανασόπουλο και πολλούς άλλους).

Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης
Σκηνοθεσία: Δέσποινα Καρβέλα
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς
Φωτογραφία: Λάμπρος Γόβατζης
Ηχοληψία: Νίκος Παναγοηλιόπουλος
Μοντάζ: Τζαννέτος Κομηνέας
Δ/νση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

  (Δ' Kύκλος) (E)
Επόμενο > [K8] Ες Αύριον τα Σπουδαία - Πορτραίτα του Αύριο (E)

 
     
Live Streaming
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά