ΤΡΙΤΗ  24/01/2023
20:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Η Εποχή των Εικόνων (2022-2023)   (E)   
Ντοκιμαντέρ / Τέχνες - Γράμματα


Έτος παραγωγής: (2022)


Live Streaming
Σειρά εκπομπών για την Σύγχρονη Τέχνη, με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου.

«Η Εποχή των Εικόνων», η μοναδική εκπομπή για την σύγχρονη τέχνη στην Ελληνική τηλεόραση συμπληρώνει 19 χρόνια παρουσίας (2003-2022) μέσα από τη Δημόσια τηλεόραση της ΕΡΤ.

Στη διάρκεια αυτών των χρόνων, κατέγραψε πολλά από τα σημαντικότερα γεγονότα στην τέχνη, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναδεικνύοντας σχέσεις και συνεργασίες ανάμεσα στη χώρα μας και σε σημαντικά μουσεία, καλλιτέχνες, εκθέσεις, μπιενάλε, αλλά και τρόπους αντίληψης του σύγχρονου κόσμου.

Σπουδαίοι καλλιτέχνες μίλησαν για το έργο τους στην εκπομπή, ενώ ιστορικοί τέχνης, επιμελητές και διευθυντές μουσείων απ ’όλο τον κόσμο κατέθεσαν τις απόψεις τους για την σύγχρονη τέχνη και τον τρόπο με τον οποίο εκφράζει ζητήματα της εποχής. Ο θεατής, μέσα από την εκπομπή, έγινε κοινωνός των πολιτιστικών γεγονότων και συμμέτοχος στον στοχασμό πάνω στη διαλεκτική σχέση τέχνης και κοινωνίας.

Από το 2003 ως σήμερα Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ έχει δημιουργήσει:

Ένα σπάνιο εθνικό και διεθνές οπτικοακουστικό αρχείο.
Μια συνεργασία με την ΑΣΚΤ για την αξιοποίησή του ως εκπαιδευτική πλατφόρμα.

Δύο βιβλία διαλόγου με απομαγνητοφωνημένες συνεντεύξεις:

«Για τα πράγματα που λείπουν» εκδ. ΑΓΡΑ και «Ρωτώντας» εκδ. ΙΣΕΤ.

Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου, εικαστικός η ίδια, που δημιούργησε την ιδέα της «Εποχής Των Εικόνων», την επιμελείται και την παρουσιάζει ερευνώντας την διεθνή εικαστική σκηνή και τη σύγχρονη απόδοση των εικόνων έχοντας μαζί της ικανούς και δημιουργικούς συνεργάτες, για το καλύτερο δυνατό οπτικό αποτέλεσμα.

«Η Εποχή των Εικόνων» ενεργοποιεί την διάθεση των πολιτών για επαφή με τη σύγχρονη τέχνη, τα μουσεία και την διευρυμένη ματιά στα ζητήματα που απασχολούν τις κοινωνίες μέσα από την καλλιτεχνική προσέγγιση, ενώ η ΕΡΤ μέσα από την εκπομπή είναι παρούσα σε μεγάλα διεθνή γεγονότα όπως οι Μπιενάλε, οι σημαντικές εκθέσεις διεθνών καλλιτεχνών, αλλά και ο σχηματισμός αρχείου.
Ταυτόχρονα, ενισχύει την εικόνα της και το ρόλο της στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού εντός και εκτός της χώρας.

Ας σημειωθεί ότι κάτι ανάλογο δεν έχει γίνει ως τώρα, υπό την έννοια μιας συστηματικής ανάγνωσης των σημείων του καιρού μας μέσα από μια τηλεοπτική σειρά για τη σύγχρονη τέχνη.

Ο φετινός κύκλος συνεχίζει αυτή την πορεία με νέα επεισόδια και σημαντικούς γνωστούς Έλληνες και ξένους δημιουργούς ενώ ταξιδεύει στην 59η Μπιενάλε Βενετίας και στην Ύδρα για να συναντήσει τον Jeff Koons, παρουσιάζει τις νέες εκθέσεις του ΕΜΣΤ, το ιστορικό και τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Β.και Ε. Γουλανδρή, καταγράφει τη μεγάλη Δωρεά του Δ.Δασκαλόπουλου σε 4 διεθνή μουσεία και επί πλέον συναντά Έλληνες καλλιτέχνες με λαμπρή πορεία στην σκηνή της σύγχρονης τέχνης και της αρχιτεκτονικής.

"Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ" συνεχίζει την σύνδεση με το κοινό της κάτω από τους ίδιους όρους υψηλού περιεχομένου αλλά ταυτόχρονα μέσα από μια ανανεωμένη δομή που στοχεύει: -στην ευρύτερη απήχηση του προϊόντος προς κοινωνικές ομάδες που δεν συνδέονται άμεσα με την τέχνη -σε θεματικές εκπομπές γύρω από ζητήματα που αυτή την περίοδο απασχολούν την κοινωνία --στην έμφαση σύνδεσης της τέχνης με τα σύγχρονα κοινωνικά, ιστορικά, γεωπολιτικά, οικολογικά ζητήματα.


Δείτε σήμερα: «The Gift-Το Δώρο: Η δωρεά της συλλογής Δημήτρη Δασκαλόπουλου σε τέσσερα διεθνή μουσεία Δημήτρης Δασκαλόπουλος-Richard Armstrong-Maria Balshaw CBE-Κατερίνα Γρέγου-Madeleine Grynsztejn-Ιωάννα Βρυζάκη»
Eπεισόδιο 5

Τον Απρίλιο του 2022, ο συλλέκτης Δημήτρης Δασκαλόπουλος ανακοίνωσε πως περισσότερα από 350 έργα, 142 καλλιτεχνών από τη συλλογή του αποτελούν τη δωρεά του προς τέσσερα (4) μεγάλα, διεθνή μουσεία.

Από τα έργα της συλλογής, 140 προορίζονται για το ΕΜΣΤ, περίπου 100 σε κοινή δωρεά στα μουσεία Guggenheim και MCA Chicago και 110 για την Tate.

Η Εποχή των εικόνων καταγράφει τη σημαντική στιγμή και παρουσιάζει μέρος των έργων της δωρεάς που εκτέθηκαν για ένα διάστημα στο Καπνεργοστάσιο.

Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου συναντά στο αίθριο του χώρου τους:

Δημήτρη Δασκαλόπουλο, ο οποίος αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασής του να δωρίσει την συλλογή του στα τέσσερα αυτά μουσεία τονίζοντας τον αρχικό του στόχο, η συλλογή να αποτελέσει δημόσιο αγαθό.

Τον Richard Armstrong, διευθυντή του μουσείου και Ιδρύ΅ατος Solomon R. Guggenheim, ο οποίος αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο τα έργα της συλλογής Δ.Δ θα συμβάλλουν στη ση΅αντική διεύρυνση των αφηγήσεων σε συνδυασμό με τις ΅όνι΅ες συλλογές του μουσείου.

Την ∆ρ. Maria Balshaw CBE, διευθύντρια της Tate, που δηλώνει πως αυτή η δωρεά είναι ΅ια πράξη εξαιρετικής γενναιοδωρίας.

Την Κατερίνα Γρέγου, Καλλιτεχνική ∆ιευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), που σημειώνει πως αυτή είναι η ση΅αντικότερη δωρεά στην εικοσάχρονη ιστορία του ΕΜΣΤ, όσον αφορά τόσο το ΅έγεθος, όσο και τη σπουδαιότητα.

Την Madeleine Grynsztejn, διευθύντρια Pritzker του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Σικάγο, που τονίζει πως αυτή η δωρεά θα κινητοποιήσει τις αφηγήσεις της σύγχρονης τέχνης προς το κοινό σή΅ερα και στο ΅έλλον και θα αποτελέσει έ΅πνευση για τις νέες γενιές των δη΅ιουργών στον γρήγορα αναπτυσσόμενο κόσμο μας.

Τέλος, την Ιωάννα Βρυζάκη, διευθύντρια της συλλογής Δ. Δασκαλόπουλου, που ερμηνεύει από την πλευρά της το πάθος του συλλέκτη, τους στόχους του από νωρίς για το μέλλον της συλλογής και τη σημασία αυτής της μεγάλης δωρεάς.


Σενάριο-Παρουσίαση: Κατερίνα Ζαχαροπούλου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παντελιάς
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Παναγιώτης Κουτσοθεόδωρος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Κορδελάς
Μοντάζ-Μιξάζ: Δημήτρης Διακουμόπουλος
Οπερατέρ: Γρηγόρης Βούκαλης
Ηχολήπτης: ’ρης Παυλίδης
Ενδυματολόγος: Δέσποινα Χειμώνα
Διεύθυνση Παραγωγής: Παναγιώτης Δαμιανός
Βοηθός παραγωγού: Aλεξάνδρα Κουρή
Mακιγιάζ: Χρυσούλα Ρουφογάλη
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάριος Αποστόλου
Φροντιστήριο: Λίνα Κοσσυφίδου
Επεξεργασία εικόνας/χρώματος: 235/Σάκης Μπουζιάνης
Μουσική τίτλων εκπομπής: George Gaudy/Πανίνος Δαμιανός
Έρευνα εκπομπής: Κατερίνα Ζαχαροπούλου
Παραγωγός: Ελένη Κοσσυφίδου
Εκτέλεση Παραγωγής: Blackbird Production

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

(Α' Τηλεοπτική Μετάδοση)
Επόμενο > [K12] Ο Ρόμες Ρανγκανέϊθαν σε Περιπέτειες  (Α' Kύκλος) (E)

 
     
Live Streaming
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά