ΤΡΙΤΗ  24/01/2023
18:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
45 Μάστοροι, 60 Μαθητάδες (Νέο Επεισόδιο)   
Ντοκιμαντέρ / Παράδοση


Έτος παραγωγής: (2022)


Live Streaming
Εβδομαδιαία ημίωρη εκπομπή, παραγωγής ΕΡΤ3 2022. Σειρά 12 πρωτότυπων ημίωρων ντοκιμαντέρ, που παρουσιάζουν παραδοσιακές τέχνες και τεχνικές στον 21ο αιώνα, τα οποία έχουν γυριστεί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Ο νεαρός πρωταγωνιστής Χρήστος Ζαχάρωφ ταξιδεύει από την Κέρκυρα και την Παραμυθιά ως τη Λέσβο και την Πάτμο, από το Γεράκι Λακωνίας και τα Λαγκάδια Αρκαδίας ως την Αλεξανδρούπολη και τα Πομακοχώρια, σε τόπους δηλαδή όπου συνεχίζουν να ασκούνται οικονομικά βιώσιμα παραδοσιακά επαγγέλματα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ενταχθεί στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Ο Χρήστος επιχειρεί να μάθει τα μυστικά της μαρμαροτεχνίας, της ξυλοναυπηγικής, της αργυροχοΐας ή της πλεκτικής στους τόπους όπου ασκούνται, δουλεύοντας πλάι στους μαστόρους. Μαζί με τον Χρήστο κι ο θεατής του ντοκιμαντέρ βιώνει τον κόπο, τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε τέχνης!

Δείτε σήμερα: «Παραδοσιακή σιδηρουργία στη Θράκη»
Eπεισόδιο 9

Ως τα πολύ πρόσφατα χρόνια, η σιδηρουργία ήταν μια τέχνη ιδιαίτερα ανθηρή στη Θράκη, καθώς απευθυνόταν στους γεωργούς και τους εργάτες που δούλευαν τη γη. Στις Σάπες της Ροδόπης, για παράδειγμα, υπήρχαν ως τις αρχές του 21ου αιώνα γύρω στα 30 σιδηρουργεία.
Στο νέο επεισόδιο του 45 Μάστοροι, 60 Μαθητάδες, ο Χρήστος συναντά μια οικογένεια μουσουλμάνων σιδεράδων στις Σάπες, οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται με τον παραδοσιακό τρόπο προσφέροντας ένα πολύτιμο πανόραμα της τέχνης τους. Ταυτόχρονα, συναντά στην Αλεξανδρούπολη έναν σύγχρονο σιδηρουργό, οπαδό της ευρηματικότητας, της ανακύκλωσης και της πατέντας, ο οποίος εντυπωσιάζει με τα έργα του.
Μαζί με το Χρήστο, ο θεατής θα διαπιστώσει τη δυναμική μιας μακρόχρονης παράδοσης που πολλοί θεωρούν ξεπερασμένη από τις μηχανές, αλλά και τις νέες οικονομικές προοπτικές που μπορεί να προσφέρει η τέχνη του σίδερου σε όσους την αγαπούν και ασχολούνται με αυτήν.Πρωταγωνιστής: Χρήστος Ζαχάρωφ Σκηνοθεσία - Concept: Γρηγόρης Βαρδαρινός Σενάριο - Επιστημονικός Συνεργάτης: Φίλιππος Μανδηλαράς Διεύθυνση Παραγωγής: Ιωάννα Δούκα Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Σίμος Εικονοληψία: Μιχάλης Καλιδώνης Ηχοληψία: Μάνος Τσολακίδης Μοντάζ - Color Grading: Μιχάλης Καλλιγέρης Σύνθεση Μουσικής - Sound Design: Γεώργιος Μουχτάρης Τίτλοι αρχής - Graphics: Παναγιώτης Γιωργάκας Μίξη Ήχου: Σίμος Λαζαρίδης Ενδυματολόγος Χρήστου: Κωνσταντίνα Μαρδίκη Ηλεκτρολόγος: Γιώργος Τσεσμεντζής Γραμματεία Παραγωγής: Κωνσταντίνα Λαμπροπούλου


Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

https://www.ertflix.gr/en/series/ser.219358-45-mastoroi-kai-60-mathetades


   ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER
(E)
Επόμενο > [K8] ’ξονες Ανάπτυξης   (Γ' Kύκλος) (Νέο Επεισόδιο)

 
     
Live Streaming
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά