ΚΥΡΙΑΚΗ  25/09/2022
07:30 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Μονόγραμμα   (E)   
Ενημέρωση / Βιογραφία




Το «Μονόγραμμα» έχει καταγράψει με μοναδικό τρόπο τα πρόσωπα που σηματοδότησαν με την παρουσία και το έργο τους την πνευματική, πολιτιστική και καλλιτεχνική πορεία του τόπου μας. «Εθνικό αρχείο» έχει χαρακτηριστεί από το σύνολο του Τύπου και για πρώτη φορά το 2012 η Ακαδημία Αθηνών αναγνώρισε και βράβευσε οπτικοακουστικό έργο, απονέμοντας στους δημιουργούς παραγωγούς και σκηνοθέτες Γιώργο και Ηρώ Σγουράκη το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου τους και ιδίως για το «Μονόγραμμα» με το σκεπτικό ότι: «…οι βιογραφικές τους εκπομπές αποτελούν πολύτιμη προσωπογραφία Ελλήνων που έδρασαν στο παρελθόν αλλά και στην εποχή μας και δημιούργησαν, όπως χαρακτηρίστηκε, έργο “για τις επόμενες γενεές”».

Η ιδέα της δημιουργίας ήταν του παραγωγού-σκηνοθέτη Γιώργου Σγουράκη, προκειμένου να παρουσιαστεί με αυτοβιογραφική μορφή η ζωή, το έργο και η στάση ζωής των προσώπων που δρουν στην πνευματική, πολιτιστική, καλλιτεχνική, κοινωνική και γενικότερα στη δημόσια ζωή, ώστε να μην υπάρχει κανενός είδους παρέμβαση και να διατηρηθεί ατόφιο το κινηματογραφικό ντοκουμέντο.

Η μορφή της κάθε εκπομπής έχει σκοπό την αυτοβιογραφική παρουσίαση (καταγραφή σε εικόνα και ήχο) ενός ατόμου που δρα στην πνευματική, καλλιτεχνική, πολιτιστική, πολιτική, κοινωνική και γενικά στη δημόσια ζωή, κατά τρόπο που κινεί το ενδιαφέρον των συγχρόνων του.

Δείτε σήμερα: «Μάριο Βίττι (Mario Vitti) - καθηγητής, νεοελληνιστής»

Κορυφαίος Ιταλός νεοελληνιστής ο Μάριο Βίττι, με μία σπάνια πνευματική διαδρομή πάνω από 60 ολόκληρα χρόνια, πορεύτηκε με συνέπεια και συνείδηση ευθύνης του ρόλου που θα διαδραμάτιζε στην παλαιότερη και στη σύγχρονη ελληνική γραμματεία. Άρχισε να πλουτίζει -από τις αρχές της δεκαετίας του 1950- την ελληνική δοκιμιογραφία και κριτική, με ιδέες, ερεθίσματα, επίμονες έρευνες οι οποίες είχαν ως κορύφωση το έργο του «Ιστορία της νεοελληνικής Λογοτεχνίας».

Ο Μάριο Βίττι είναι -όπως λέει- μισός Ρωμιός λόγω καταγωγής της μητέρας του, αλλά και επιλογής του με την Υδραία σύζυγό του, και μισός Ιταλός. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1926, ακολούθησε την πανεπιστημιακή σταδιοδρομία ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης και ως επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Κρήτης, σε γαλλικά πανεπιστήμια, όπως της Σορβόνης και αλλού.

Ο Μάριο Βίττι κατατάσσεται στη χορεία των μεγάλων νεοελληνιστών και γραμματολόγων του 20ου αιώνα με το συγγραφικό του έργο, ενδεικτικά: «Η γενιά του ’30», «Εισαγωγή στην ποίηση του Γιώργου Σεφέρη», «Ο Κάλβος και η εποχή του», «Οδυσσέας Ελύτης – κριτική μελέτη», «Ιδεολογική λειτουργία της ελληνικής ηθογραφίας» και βέβαια η «Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας».



Προλογίζει ο Γιώργος Σγουράκης.
Σκηνοθεσία: Ηρώ Σγουράκη
Φωτογραφία: Λάμπρος Γόβατζης
Μοντάζ: Σταμάτης Μαργέτης
Ηχοληψία: Κώστας Σεκλειζιώτης
Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης

(E)
Επόμενο >  ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

 
     




Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά