ΤΕΤΑΡΤΗ  28/09/2022
00:10 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
ΠΟΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ;   (E)   
Ντοκιμαντέρ

PRICE OF FAIRNESS


Έτος παραγωγής: (2017)


Live Streaming
Ωριαίο ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγής Mindjazz Pictures/Alive Vertrieb und Marketing/ Together TV , 2017.

Η δικαιοσύνη κατέχει αναμφισβήτητα κεντρικό ρόλο στο αξιακό μας σύστημα. Γιατί όμως ανεχόμαστε την ανισότητα και την κοινωνική αδικία; Αγγίζοντας θέματα οικονομικής, πολιτικής και φυλετικής ανισότητας το ντοκιμαντέρ ξεκινάει με την παρουσίαση ενός συνόλου κοινωνικών πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν στη Νορβηγία, τα οποία υποδηλώνουν ότι η προθυμία μας να υποστηρίξουμε συστήματα ανισότητας είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είμαστε συχνά διατεθειμένοι να παραδεχτούμε.

Τα αποτελέσματα των πειραμάτων δείχνουν ότι οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να δεχτούν σχεδόν οποιαδήποτε ανισότητα, εάν τη θεωρούν ως αποτέλεσμα ενός ανταγωνισμού. Αυτό το βλέπουμε πιο καθαρά στον αθλητισμό, όπου ακόμα κι αν κάποιος κερδίσει για ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου, του αξίζει το χρυσό και όλα τα χρήματα, κάτι το οποίο βρίσκουμε δίκαιο. Ουσιαστικά, μέρος αυτής της λογικής, ότι δηλαδή ο νικητής τα παίρνει όλα, εντάσσεται και στην οικονομική σφαίρα.

Στην Ατλάντα επιστήμονες που μελετούν τη συμπεριφορά των άγριων μαϊμούδων (καπουτσίνοι), προσεγγίζουν με διαφορετική ματιά τη δικαιοσύνη, αμφισβητώντας το ότι έχουμε μια εγγενή τάση προς την εγωιστική συμπεριφορά. Στην Κόστα Ρίκα και στην Ισλανδία βλέπουμε πώς οι οικονομίες λειτουργούν με μεγαλύτερη «δικαιοσύνη», ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες συστηματικές φυλετικές αδικίες εξανεμίζουν τις ελπίδες των πολιτών για ένα καλύτερο σύστημα δικαιοσύνης. Από τα χωριά της Ινδία,ς όπου οι ανισότητες που καθορίζονται από το σύστημα των καστών, μέχρι τους δρόμους του Φέργκιουσον στο Μιζούρι, όπου ξεδιπλώνονται οι κοινωνικοί αγώνες, το ντοκιμαντέρ εξερευνά πώς κατανοούμε τον όρο δικαιοσύνη και τι χρειάζεται για να αλλάξει ένα άδικο σύστημα.


Σκηνοθεσία: Alex Gabbay


   ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER
(E)
Επόμενο > [K8] ΠΕΝΙΚΙΛΙΝΗ – ΜΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ (E)

 
     
Live Streaming
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά