ΚΥΡΙΑΚΗ  07/08/2022
11:30 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Από Πέτρα και Χρόνο (2022-2023)   (E)   
Ντοκιμαντέρ




Τα επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ με γενικό τίτλο «ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ» έχουν ιδιαίτερη και ποικίλη θεματολογία.

Σκοπός της σειράς είναι η ανίχνευση και καταγραφή των ξεχωριστών ιστορικών, αισθητικών και ατμοσφαιρικών στοιχείων, τόπων, μνημείων και ανθρώπων.

Προσπαθεί να φωτίσει την αθέατη πλευρά και εν τέλει να ψυχαγωγήσει δημιουργικά.

Μουσεία μοναδικά, συνοικίες, δρόμοι βγαλμένοι από τη ρίζα του χρόνου, μνημεία διαχρονικά, μα πάνω απ’ όλα άνθρωποι ξεχωριστοί που συνυπάρχουν μ’ αυτά, αποτελούν ένα μωσαϊκό πραγμάτων στο πέρασμα του χρόνου.

Τα νέα επεισόδια επισκέπτονται μοναδικά Μουσεία της Αθήνας, με την συντροφιά εξειδικευμένων επιστημόνων, ταξιδεύουν στη Μακεδονία, στην Πελοπόννησο και αλλού.

Δείτε σήμερα: «Εστίες Ιστορίας και Παράδοσης»
Eπεισόδιο 6

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» στεγάζεται σε ένα κτίριο-μνημείο της νεότερης αστικής αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου.

Πρόκειται για κτίριο, το οποίο στέγασε την οικογένεια της Αγγελικής Χατζημιχάλη και φιλοξένησε ανθρώπους της τέχνης, της επιστήμης, των γραμμάτων (Κ. Παλαμάς, Αγγ. Σικελιανός, Π. Δέλτα, Δ. Πικιώνης, κ.α.), αλλά και απλούς τεχνίτες και ανυφάντρες της ελληνικής υπαίθρου.

Η κατασκευή του κτιρίου ξεκίνησε το 1924 και ολοκληρώθηκε το 1929, σε σχέδια του σπουδαίου Μακεδόνα αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου (Καστοριά 1871-Αθήνα 1939), τον οποίο επέλεξε η Αγγελική Χατζημιχάλη, ενώ για τον εσωτερικό διάκοσμο εμπιστεύτηκε τον λαϊκό τεχνίτη Νικόλαο Θωμόπουλο, που φιλοτέχνησε τις ξυλόγλυπτες κατασκευές, εμπνευσμένες από εικόνες της ελληνικής λαϊκής παράδοσης.

Από το 1981, το σπίτι λειτουργεί ως Μουσείο όπου, εκτός από τον βασικό του εξοπλισμό όταν λειτουργούσε ως κανονικό σπίτι, δηλαδή έπιπλα, γραφείο και προσωπικά αντικείμενα, βραβεία και μετάλλια που ανήκαν στην Αγγελική Χατζημιχάλη, διαθέτει έργα ξυλογλυπτικής, μεταλλοτεχνίας, αγγειοπλαστικής, παραδοσιακές φορεσιές, κεντήματα και χαλιά φτιαγμένα σε αργαλειούς, τα περισσότερα εκ των οποίων ανήκουν στην Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία ενώ άλλα προέρχονται από δωρεές ιδιωτών.

Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας είναι ιστορικό-λαογραφικό, αφιερωμένο στην έρευνα του πολιτισμού της ζωής των Ελλήνων Εβραίων, που ζουν στην Ελλάδα εδώ και 2.300 χρόνια.

Στεγάζεται στο αναστηλωμένο τετραώροφο νεοκλασικό κτίριο της οδού Νίκης, στο κέντρο της Αθήνας. Το διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο, διατηρεί ανέπαφη την εξωτερική του όψη, ενώ το εσωτερικό του ανακατασκευάστηκε πλήρως, για να καλύψει τις ανάγκες ενός σύγχρονου μουσείου.
Έχει τέσσερις ορόφους, οι τρεις από τους οποίους χωρίζονται σε τρία ανισόπεδα επιμέρους επίπεδα. Όλα τα επίπεδα διαρθρώνονται ακτινωτά γύρω από ένα κεντρικό οκταγωνικό οπαίο, το οποίο εκτείνεται από το υπόγειο του κτηρίου μέχρι το μικρό δώμα.

Η θεματολογική ανάπτυξη της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου ακολουθεί την περιέλιξη αυτού του οκταγωνικού άξονα, καθώς τα αρχιτεκτονικά επίπεδα ορίζουν και τα εκθεσιακά.

Το Μουσείο φιλοξενεί 11.000 εκθέματα σπάνια θρησκευτικά και οικιακά αντικείμενα και αρχεία, αποκλειστικά προερχόμενα από την ιστορική πορεία και παράδοση των Ελλήνων Εβραίων.



Σενάριο-Σκηνοθεσία: Ηλίας Ιωσηφίδης
Κείμενα-Παρουσίαση-Αφήγηση: Λευτέρης Ελευθεριάδης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Μαυροφοράκης
Πρωτότυπη Μουσική: Γιώργος Ιωσηφίδης
Μοντάζ: Χάρης Μαυροφοράκης
Διεύθυνση Παραγωγής: Έφη Κοροσίδου
Εκτέλεση Παραγωγής: FADE IN PRODUCTIONS



Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

(E)
Επόμενο >  Ειδήσεις - Αθλητικά - Καιρός

 
     




Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά