ΚΥΡΙΑΚΗ  07/08/2022
00:30 Κατάλληλο για όλους
Η ΖΩΗ ΑΛΛΙΩΣ   (E)   
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ / ΕκπομπήLive Streaming
Η Ίνα Ταράντου συνεχίζει τα ταξίδια της σε όλη την Ελλάδα και βλέπει τη ζωή αλλιώς. Το ταξίδι γίνεται ο προορισμός και η ζωή βιώνεται μέσα από τα μάτια όσων συναντά.

“Η ζωή́ δεν μετριέται από το πόσες ανάσες παίρνουμε, αλλά́ από́ τους ανθρώπους, τα μέρη και τις στιγμές που μας κόβουν την ανάσα”.

Η γαλήνια Κύθνος, η εντυπωσιακή Μήλος με τα σπάνια τοπία και τις γεύσεις της, η Σέριφος με την αφοπλιστική της απλότητα, η καταπράσινη Κεφαλονιά και η Ιθάκη, το κινηματογραφικό Μεσολόγγι και η απόκρημνη Κάρπαθος είναι μερικές μόνο από τις στάσεις σε αυτό το νέο μεγάλο ταξίδι. Ο Νίκος Αλιάγας, ο Ηλίας Μαμαλάκης και ο Βασίλης Ζούλιας είναι μερικοί από τους ανθρώπους που μας έδειξαν τους αγαπημένους τους προορισμούς, αφού μας άνοιξαν την καρδιά τους.

Ιστορίες ανθρώπων που η καθημερινότητά τους δείχνει αισιοδοξία, δύναμη και ελπίδα. Άνθρωποι που επέλεξαν να μείνουν για πάντα, να ξαναγυρίσουν για πάντα ή πάντα να επιστρέφουν στον τόπο τους. Μέσα από́ τα «μάτια» τους βλέπουμε τη ζωή́, την ιστορία και τις ομορφιές του τόπου μας.

Η κάθε ιστορία μάς δείχνει, με τη δική της ομορφιά, μια ακόμη πλευρά της ελληνικής γης, της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής πραγματικότητας. Άλλοτε κοιτώντας στο μέλλον κι άλλοτε έχοντας βαθιά τις ρίζες της στο παρελθόν.

Η ύπαιθρος και η φύση, η γαστρονομία, η μουσική παράδοση, τα σπορ και τα έθιμα, οι τέχνες και η επιστήμη είναι το καλύτερο όχημα για να δούμε τη Ζωή αλλιώς, όπου κι αν βρεθούμε. Με πυξίδα τον άνθρωπο, μέσα από την εκπομπή, θα καταγράφουμε την καθημερινότητα σε κάθε μέρος της Ελλάδας, θα ζήσουμε μαζί τη ζωή σαν να είναι μια Ζωή αλλιώς. Θα γευτούμε, θα ακούσουμε, θα χορέψουμε, θα γελάσουμε, θα συγκινηθούμε. Και θα μάθουμε όλα αυτά, που μόνο όταν μοιράζεσαι μπορείς να τα μάθεις.

Γιατί η ζωή είναι πιο ωραία όταν τολμάς να τη ζεις αλλιώς!

Δείτε σήμερα: «Ανώγεια: Στη σκιά του Ψηλορείτη» (Α' Μέρος)

Τ’ Ανώγεια διαφέρουν! Ακόμη και από τα κοντινά χωριά της περιοχής! Τα ήθη, τα έθιμα, τα Ανωγειανά μοτίβα στην κοινωνική ζωή, στη μουσική, στη γλώσσα… όλα έχουν ένα δικό τους χαρακτήρα. Ίσως οφείλεται στη δύσκολη και ματωμένη ιστορία τους. Το βίωμα μοιάζει να είναι ανεξίτηλο, να κυριαρχεί και να στέκει αγέρωχο, σαν τον Ψηλορείτη. Να έχει καταγραφεί στο μυαλό και να έχει διαπεράσει την ψυχή των Ανωγειανών κάθε γενιάς.

Με τον κ. Γεώργιο Σμπώκο, εκλεκτό συγγραφέα και λαογράφο, κάναμε ένα ταξίδι στα δύσκολα χρόνια. Της επανάστασης και της κατοχής. Ιστορίες από τα τρία ολοκαυτώματα αλλά και από τη ζωή που ξεπηδούσε κάθε φορά από τη στάχτη. Και η σύζυγος του ήρωα Μανώλη Σπαθούρη μάς μίλησε με μάτια υγρά και καρδιά ξέχειλη, και μας έδειξε πως κρατάει την αγάπη και τις μνήμες της άσβηστες μετά από τόσα χρόνια. Έξω από ένα μιτάτο στήσαμε το δικό μας αυτοσχέδιο γλέντι, ψήσαμε, χορέψαμε και είπαμε τις μαντινάδες μας, παρέα με τον Γιάγκο Χαιρέτη. Τον μουσικό με το έντονα Ανωγειανό και συγχρόνως έντονα ροκ στυλ. Με επιρροές που μπορεί να ξεκινούν από τον Νίκο Ξυλούρη, και να φτάνουν στους Led Zeppelin. Κι εκεί, κάτω από το το βουνό, λουστήκαμε τη δύναμη και το φως του Ψηλορείτη. Αλλά και τη σκληράδα του. Και μέσα από τις ιστορίες και τα βιώματα των ανθρώπων, μάθαμε πως η ευτυχία δεν βρίσκεται εκεί που κυνηγούμε να τη βρούμε σήμερα. Βρίσκεται ακριβώς μέσα στη φύση, στην απλότητα και στο λιτοδίαιτο. Διότι με τα λίγα, βρίσκουμε την ευτυχία ευκολότερα.Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης
Δημοσιογραφική έρευνα – επιμέλεια: Στελίνα Γκαβανοπούλου, Μαρία Παμπουκίδη
Διεύθυνση φωτογραφίας: Βάιος Μπάστος
Μοντάζ: Τρύφων Καρατζινας
Μουσική επιμέλεια: Ίνα Ταράντου, Φίλιππος Μάνεσης
Οργάνωση – Διεύθυνση παραγωγής: Γιάννης Κωνσταντινίδης
Εκτέλεση παραγωγής: Μαρία Σχοινοχωρίτου
Βοηθός παραγωγής: Βαγγέλης Βροχίδης, Στελίνα Γκαβανοπούλου
Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης
Styling: Ειρήνη Βάσσου
Σήμα αρχής: Πάρης Γρηγοράκης

Παρουσίαση: Ίνα Ταράντου

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

[K8] ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ (E) < Προηγούμενο
Επόμενο > [K8] ΖΑΚΕΤΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ (E)

 
     
Live Streaming
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά