ΣΑΒΒΑΤΟ  06/08/2022
17:00 Κατάλληλο για όλους
Η ΖΩΗ ΑΛΛΙΩΣ   (E)   
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ / ΕκπομπήLive Streaming
Η Ίνα Ταράντου συνεχίζει τα ταξίδια της σε όλη την Ελλάδα και βλέπει τη ζωή αλλιώς. Το ταξίδι γίνεται ο προορισμός και η ζωή βιώνεται μέσα από τα μάτια όσων συναντά.

“Η ζωή́ δεν μετριέται από το πόσες ανάσες παίρνουμε, αλλά́ από́ τους ανθρώπους, τα μέρη και τις στιγμές που μας κόβουν την ανάσα”.

Η γαλήνια Κύθνος, η εντυπωσιακή Μήλος με τα σπάνια τοπία και τις γεύσεις της, η Σέριφος με την αφοπλιστική της απλότητα, η καταπράσινη Κεφαλονιά και η Ιθάκη, το κινηματογραφικό Μεσολόγγι και η απόκρημνη Κάρπαθος είναι μερικές μόνο από τις στάσεις σε αυτό το νέο μεγάλο ταξίδι. Ο Νίκος Αλιάγας, ο Ηλίας Μαμαλάκης και ο Βασίλης Ζούλιας είναι μερικοί από τους ανθρώπους που μας έδειξαν τους αγαπημένους τους προορισμούς, αφού μας άνοιξαν την καρδιά τους.

Ιστορίες ανθρώπων που η καθημερινότητά τους δείχνει αισιοδοξία, δύναμη και ελπίδα. Άνθρωποι που επέλεξαν να μείνουν για πάντα, να ξαναγυρίσουν για πάντα ή πάντα να επιστρέφουν στον τόπο τους. Μέσα από́ τα «μάτια» τους βλέπουμε τη ζωή́, την ιστορία και τις ομορφιές του τόπου μας.

Η κάθε ιστορία μάς δείχνει, με τη δική της ομορφιά, μια ακόμη πλευρά της ελληνικής γης, της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής πραγματικότητας. Άλλοτε κοιτώντας στο μέλλον κι άλλοτε έχοντας βαθιά τις ρίζες της στο παρελθόν.

Η ύπαιθρος και η φύση, η γαστρονομία, η μουσική παράδοση, τα σπορ και τα έθιμα, οι τέχνες και η επιστήμη είναι το καλύτερο όχημα για να δούμε τη Ζωή αλλιώς, όπου κι αν βρεθούμε. Με πυξίδα τον άνθρωπο, μέσα από την εκπομπή, θα καταγράφουμε την καθημερινότητα σε κάθε μέρος της Ελλάδας, θα ζήσουμε μαζί τη ζωή σαν να είναι μια Ζωή αλλιώς. Θα γευτούμε, θα ακούσουμε, θα χορέψουμε, θα γελάσουμε, θα συγκινηθούμε. Και θα μάθουμε όλα αυτά, που μόνο όταν μοιράζεσαι μπορείς να τα μάθεις.

Γιατί η ζωή είναι πιο ωραία όταν τολμάς να τη ζεις αλλιώς!

Δείτε σήμερα: «Ανώγεια, από το παρελθόν στο μέλλον»

Χοροί, μουσικές, λύρα και μαντινάδες. Αυτό ήταν το όχημα για να γνωρίσουμε το παρελθόν και το μέλλον των Ανωγείων. Αλλά και μια περιήγηση, σχεδόν εικονική, στη ζωή των βοσκών του Ψηλορείτη που υπάρχει από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, σε μια αδιάλειπτη παρουσία στο χρόνο.

Με τον Βασίλη Σκουλά, αυτή την κορυφαία μορφή της Κρητικής μουσικής, ευχαριστηθήκαμε τραγούδι. Και μιλήσαμε για τη μουσική, αυτή που τρέφει την ψυχή, που δίνει ανάταση και ελπίδα.

Για θέματα… καρδιάς, μιλήσαμε με τον Ντίνο Μερκούρη. Τον Καρδιολόγο της “καρδιάς” των Ανωγείων, που κάθε μήνα πηγαίνει από την Αθήνα στο χωριό που αγαπά πολύ και εξετάζει εθελοντικά τους κατοίκους του.

Ο αρχαιολόγος Γιώργος Καλομοίρης και ιδρυτής του Androidus Project Tank, μιας Εταιρίας Πολιστικής Διαχείρησης και Έρευνας με έδρα τα Ανώγεια, μας πήγε στο γεωπάρκο του Ψηλορείτη, στο χιονισμένο θέατρο της Αρετούσας. Κι εκεί μιλήσαμε για τις παραδόσεις, την κληρονομιά και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των Ανωγείων. Αλλά και για το IDAology, το έργο που καταγράφει με νέες τεχνολογίες τη ζωή των βοσκών στον Ψηλορείτη και δημιουργεί μια εικονική επίσκεψη στο βουνό για τον επισκέπτη του μέλλοντος.

Και με τον Λευτέρη Μπέρκη μιλήσαμε με στίχους και μαντινάδες, χορέψαμε Πυρρίχιο, ήπιαμε ρακή και είπαμε για τον σεβασμό και τους άγραφους νόμους των Ανωγείων. Γνωρίσαμε και γλεντήσαμε μαζί του όλα αυτά που σε κάνουν, όταν βρίσκεσαι στα Ανώγεια, να ζεις τη Ζωή σου Αλλιώς.Αρχισυνταξία: Ίνα Ταράντου
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης
Δημοσιογραφική έρευνα – επιμέλεια: Στελίνα Γκαβανοπούλου, Μαρία Παμπουκίδη
Διεύθυνση φωτογραφίας: Βάιος Μπάστος
Μοντάζ: Γιώργος Παπαϊωάννου
Μουσική επιμέλεια: Ίνα Ταράντου, Φίλιππος Μάνεσης
Οργάνωση – Διεύθυνση παραγωγής: Γιάννης Κωνσταντινίδης
Εκτέλεση παραγωγής: Μαρία Σχοινοχωρίτου
Βοηθός παραγωγής: Βαγγέλης Βροχίδης, Στελίνα Γκαβανοπούλου
Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης
Styling: Ειρήνη Βάσσου
Σήμα αρχής: Πάρης ΓρηγοράκηςΠαρουσίαση: Ίνα Ταράντου

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

[K8] ΚΙ ΟΜΩΣ ΕΙΜΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΔΩ (E) < Προηγούμενο
Επόμενο >  ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΔΕΛΤΙΟ ΣΤΗ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ + ΑΘΛΗΤΙΚΑ + ΚΑΙΡΟΣ

 
     
Live Streaming
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά