ΤΕΤΑΡΤΗ  29/06/2022
16:05 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
ΝΕΙΛΟΣ: 5000 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ   (E)   
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ / Ταξίδια

THE NILE: 5000 YEARS OF HISTORY


Έτος παραγωγής: (2019)


Live Streaming
Ντοκιμαντέρ, παραγωγής Ηνωμένου Βασιλείου 2019.

Επί 5.000 χρόνια, η μαγική και αρχαία γη της Αιγύπτου διαμορφώθηκε χάρη κυρίως σε ένα πράγμα- τον ποταμό Νείλο.

Έτσι, για την ιστορικό Μπέτανι Χιούζ αυτό είναι το ταξίδι μιας ζωής, καθώς ξεκινά για μια περιπέτεια στον Νείλο, από τις εκβολές του ως το νοτιότερο άκρο της Αιγύπτου.

Χρησιμοποιώντας ένα υπέροχο και διαχρονικό κρουαζιερόπλοιο του Νείλου, η Μπέτανι διασχίζει τη χώρα και τη βλέπει όπως την έβλεπαν κάποτε οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, μέσα από το σπουδαίο ποτάμι.

Το ταξίδι της την οδηγεί σε διάσημες πυραμίδες, σπουδαίους ναούς και νέες ανακαλύψεις, που δείχνουν ότι χωρίς τον Νείλο δεν θα υπήρχε αρχαία Αίγυπτος.

Eπεισόδιο 3

Περιγραφή επεισοδίου
Η κίνηση στον Νείλο είναι αυξημένη στο ξεκίνημα του τρίτου επεισοδίου, σηματοδοτώντας την άφιξη της Μπέτανι στο Λούξορ –το μεγαλύτερο ανοιχτό μουσείο του κόσμου.
Το πλήρωμα του σκάφους της Μπέτανι κάνει ένα διάλειμμα, ενώ εκείνη κατευθύνεται στη δυτική όχθη. Επί 500 χρόνια εκεί έθαβαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τους φαραώ τους στην Κοιλάδα των Βασιλέων.
Το πιο διάσημο νεκροταφείο του κόσμου περιλαμβάνει το αγόρι-βασιλιά Τουταγχαμών, αλλά η Μπέτανι θέλει να διασχίσει τους λόφους και να φτάσει στο Χωριό των Εργατών, όπου έζησαν γενιές ολόκληρες επιδέξιων οικοδόμων των βασιλικών τάφων. Απ’ ό,τι φαίνεται, και εκείνοι περούσαν μεγάλες ποσότητες οικιακών απορριμμάτων, και έτσι τώρα οι ιστορικοί έχουν άποψη για τα καλά, τα κακά και τις ανησυχίες των αληθινών αρχαίων Αιγυπτίων.
Πίσω στο Λούξορ, η Μπέτανι βιώνει τη νυχτερινή ζωή και επισκέπτεται τον γιγάντιο ναό του Καρνάκ πριν επιστρέψει στο ποτάμι, πάνω στην ώρα για να συναντηθεί με το παλιότερο ατμόπλοιο του Νείλου. Το SS Sudan κάποτε φιλοξένησε την Άγκαθι Κρίστι, εμπνέοντάς την να γράψει το μπεστ σέλερ της «Έγκλημα στον Νείλο». Όπως και η Μπέτανι, η Άγκαθα ταξίδεψε κάποτε νότια του Λούξορ, προς τον λιγότερο δημοφιλή νότο…
Από τους φαραώ ως τους σκλάβους, από την πραγματικότητα ως τη φαντασία, αυτή είναι η ευκαιρία της Μπέτανι να δει προσωπικά πώς αυτό το ποτάμι διαμόρφωσε έναν από τους πρώτους και σπουδαιότερους πολιτισμούς του κόσμου.
Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

  (Γ' ΚΥΚΛΟΣ) (E)
Επόμενο > [K8] ΜΙΣ ΜΑΡΠΛ - B΄ ΚΥΚΛΟΣ (E)

 
     
Live Streaming
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά