ΠΕΜΠΤΗ  23/06/2022
16:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΟΚΟ ΣΤΟ ΤΙΜΠΟΥΚΤΟΥ   (E)   
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ / Ταξίδια

MOROCCO TO TIMBUKTU


Έτος παραγωγής: (2017)


Live Streaming
Σειρά δύο ωριαίων επεισοδίων, παραγωγής BBC 2017.

Στη σειρά «Από το Μαρόκο στο Τιμπουκτού», η Άλις Μορισον, αραβολόγος, εξερευνήτρια και κάτοικος του Μαρακές θα επιχειρήσει να ακολουθήσει τους αρχαίους «Δρόμους του αλατιού», ένα από τα πλουσιότερα εμπορικά δίκτυα στον κόσμο, νότια της Ταγγέρης έως το θρυλικό Τιμπουκτού.

Το Τιμπουκτού - ένα μέρος τόσο μυστηριώδες, μυθικό και πολύ μακρινό που πολλοί δεν είναι σίγουροι ότι υπήρξε. Στο σταυροδρόμι μεταξύ της Βόρειας και της υποσαχάριας Αφρικής, και στην απέραντη έρημο της Σαχάρας και τον μεγάλο ποταμό Νίγηρα, αυτή η θρυλική εμπορική θέση ιδρύθηκε από μια γυναίκα Τουαρέγκ, την Μπουκτού (αυτή με τη μεγάλη κοιλιά), πριν από χίλια χρόνια.. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, καραβάνια με χιλιάδες καμήλες περνούσαν τακτικά μεταξύ Τιμπουκτού και Μαρόκου, μεταφέροντας χρυσό, ελεφαντόδοντο, φτερά στρουθοκαμήλου, σκλάβους, αρώματα, ξύλα και πολύ αλάτι μέσα από τους θανατηφόρους «Δρόμους του αλατιού» της Σαχάρας που συνδέουν το Μαρόκο με την υποσαχάρια Αφρική με οδηγούς τους Τουαρέγκ, που εξακολουθούν να περιπολούν την έρημο ως σήμερα.

Το ταξίδι θα την πάει βαθιά στην ιστορία και τον πολιτισμό, τόσο της αρχαίας, όσο και της σύγχρονης Βόρειας Αφρικής -μέσω της Φεζ, του Μαρακές, της οροσειράς του Άτλαντα με τα βερβέρικα χωριά, το ΤζεμπέλΣαγκρό και το Σιτζιλμασά προς το Τιμπουκτού, την Πόλη του Χρυσού και θα διαπιστώσει ότι η διαδρομή εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη και δύσκολη.


Eπεισόδιο 1

Περιγραφή επεισοδίου
Το Τιμπουκτού – ένα μέρος τόσο μυστηριώδες, μυθικό και πολύ μακρινό.

Η Άλις Μορισον, αραβολόγος, εξερευνήτρια και κάτοικος του Μαρακές ακολουθεί τους αρχαίους «Δρόμους του αλατιού», ένα από τα πλουσιότερα εμπορικά δίκτυα στον κόσμο σε μια διαδρομή 3.200 χλμ. μέσα από τα πιο επικίνδυνα μέρη του κόσμου.

Στο σταυροδρόμι μεταξύ βόρειας και υποσαχάριας Αφρικής, το Τιμπουκτού χτίστηκε πριν 1.000 χρόνια στην έρημο Σαχάρα, κοντά στον ποταμό Νίγηρα και ο πλούτος του προήλθε από τον χρυσό και το αλάτι που ανά τους αιώνες μετέφεραν τα καραβάνια με οδηγούς τους Τουαρέγκ, που κυριαρχούν ως σήμερα εκεί.

Ξεκινώντας από την Ταγγέρη, θα ανακαλύψει ότι ο χρυσός προερχόταν από τα χρυσωρυχεία της υποσαχάριας Αφρικής και γι’ αυτό άνοιξαν οι δρόμοι μέσα στη Σαχάρα. Θα περάσει από τη Φεζ, θα διανυκτερεύσει σε καραβάν-σεράι, θα μαγειρέψει κρέας καμήλας και θα συνεχίσει στο Μαρακές, όπου θα μάθει τα μυστικά της επεξεργασίας του δέρματος.

Θα διασχίσει την οροσειρά του Άτλαντα όπου κατοικούν οι Βέρβεροι, οι γηγενείς του Μαρόκου και θα ανακαλύψει τα αλατωρυχεία που έδωσαν το όνομά τους στους «Δρόμους του αλατιού». Θα συναντήσει Κάσμπα (Αραβικά φρούρια-πόλεις) και θα διασχίσει το Τζεμπέλ Σαγκρό παρέα με νομάδες και θα φτάσει στο Σιτζιλμασά, στις παρυφές της Σαχάρας, το καταφύγιο όσων έφταναν από το Τιμπουκτού μέσα από την έρημο.
Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

(E)
Επόμενο > [K8] ΜΙΣ ΜΑΡΠΛ - A΄ ΚΥΚΛΟΣ (E)

 
     
Live Streaming
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά