ΤΡΙΤΗ  16/08/2022
16:00 Κατάλληλο για όλους
Η ΖΩΗ ΑΛΛΙΩΣ   (E)   
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ / ΕκπομπήLive Streaming
Η Ίνα Ταράντου συνεχίζει τα ταξίδια της σε όλη την Ελλάδα και βλέπει τη ζωή αλλιώς. Το ταξίδι γίνεται ο προορισμός και η ζωή βιώνεται μέσα από τα μάτια όσων συναντά.

“Η ζωή́ δεν μετριέται από το πόσες ανάσες παίρνουμε, αλλά́ από́ τους ανθρώπους, τα μέρη και τις στιγμές που μας κόβουν την ανάσα”.

Η γαλήνια Κύθνος, η εντυπωσιακή Μήλος με τα σπάνια τοπία και τις γεύσεις της, η Σέριφος με την αφοπλιστική της απλότητα, η καταπράσινη Κεφαλονιά και η Ιθάκη, το κινηματογραφικό Μεσολόγγι και η απόκρημνη Κάρπαθος είναι μερικές μόνο από τις στάσεις σε αυτό το νέο μεγάλο ταξίδι. Ο Νίκος Αλιάγας, ο Ηλίας Μαμαλάκης και ο Βασίλης Ζούλιας είναι μερικοί από τους ανθρώπους που μας έδειξαν τους αγαπημένους τους προορισμούς, αφού μας άνοιξαν την καρδιά τους.

Ιστορίες ανθρώπων που η καθημερινότητά τους δείχνει αισιοδοξία, δύναμη και ελπίδα. Άνθρωποι που επέλεξαν να μείνουν για πάντα, να ξαναγυρίσουν για πάντα ή πάντα να επιστρέφουν στον τόπο τους. Μέσα από́ τα «μάτια» τους βλέπουμε τη ζωή́, την ιστορία και τις ομορφιές του τόπου μας.

Η κάθε ιστορία μάς δείχνει, με τη δική της ομορφιά, μια ακόμη πλευρά της ελληνικής γης, της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής πραγματικότητας. Άλλοτε κοιτώντας στο μέλλον κι άλλοτε έχοντας βαθιά τις ρίζες της στο παρελθόν.

Η ύπαιθρος και η φύση, η γαστρονομία, η μουσική παράδοση, τα σπορ και τα έθιμα, οι τέχνες και η επιστήμη είναι το καλύτερο όχημα για να δούμε τη Ζωή αλλιώς, όπου κι αν βρεθούμε. Με πυξίδα τον άνθρωπο, μέσα από την εκπομπή, θα καταγράφουμε την καθημερινότητα σε κάθε μέρος της Ελλάδας, θα ζήσουμε μαζί τη ζωή σαν να είναι μια Ζωή αλλιώς. Θα γευτούμε, θα ακούσουμε, θα χορέψουμε, θα γελάσουμε, θα συγκινηθούμε. Και θα μάθουμε όλα αυτά, που μόνο όταν μοιράζεσαι μπορείς να τα μάθεις.

Γιατί η ζωή είναι πιο ωραία όταν τολμάς να τη ζεις αλλιώς!

Δείτε σήμερα: «Τήνος, μια γλυκιά πατρίδα»

Επισκεφτήκαμε την άγνωστη Τήνο, την Τήνο των ανθρώπων που ενώ γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη, έκαναν το νησί πατρίδα τους. Και γνωρίσαμε την Καθολική πλευρά της Τήνου που διατηρεί τον θρησκευτικό χαρακτήρα της με μια γλυκιά θαλπωρή, με τον δικό της διακριτικό τρόπο.

Συναντήσαμε τον Γιάν και τη Μαργαρίτα, που άφησαν το Παρίσι και την Αθήνα αντίστοιχα, για να ζήσουν στο πιο απομακρυσμένο και ακατοίκητο μέρος του νησιού, κοντά στα λατομεία μαρμάρου.

Κάπου έξω από το χωριό Στενή, συναντήσαμε τον Ζερόμ που δεν είχε καμία σχέση με την Τήνο και καμία σχέση με το κρασί και τα σταφύλια. Άφησε όμως το Παρίσι, πήρε την γυναίκα του, τη Σαμπρίνα που είναι κεραμίστρια, και εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Τήνο. Η Σαμπρίνα έχει το κεραμοποιείο της στα Λουτρά. Ενώ ο Ζερόμ, καλλιεργεί τα αμπέλια του, παράγει 100% βιολογικό κρασί και νιώθει πως, όπου ρίχνεις τον ιδρώτα σου, εκεί είναι και η πατρίδα σου.

Γνωρίσαμε κι έναν ορίτζιναλ Τηνιο-Ιάπωνα, τον σεφ Καζουάκι που μας ετοίμασε σούσι πάνω στα βράχια. Βρεθήκαμε όμως και σε κάποια άλλα βράχια. Στους απόκοσμους, σφαιρικούς βράχους του Βώλακα, αυτού του τόσο ξεχωριστού, μεσαιωνικού, καθολικού χωριού.

Στο χωριό Περάστρα ακούσαμε καθολικούς ψαλμούς από μέλη της Χορωδίας της Κώμης και μιλήσαμε με τον νεότατο Πατέρα Αλέξανδρο. Την Καθολική Τήνο μάς τη σύστησε ο Πατέρας Μάρκος. Στο νησί τον ονομάζουν “ο Τήνιος Πατέρας της Καθολικής Εκκλησίας” καθώς είναι ένας από τους λιγοστούς καθολικούς ιερείς του νησιού. Τον συναντήσαμε στα Λουτρά, το χωριό των Ουρσουλίνων, όπου πήραμε λίγο από το φως της ανοιχτής σκέψης του.

Στην άλλη Τήνο γνωρίσαμε “μη Έλληνες”-Τήνιους και διδαχτήκαμε την τέχνη τού να αφαιρείς, ώστε να φτάνεις στην ουσία, να συναντάς τον εαυτό σου και τη φύση. Νιώσαμε πως το νησί αυτό σε εμπνέει να ζεις τη ζωή σου αλλιώς & αλλού.Αρχισυνταξία: Ίνα Ταράντου
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης
Δημοσιογραφική έρευνα-επιμέλεια: Στελίνα Γκαβανοπούλου, Μαρία Παμπουκίδη
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Παύλος Διδασκάλου
Μοντάζ: Κώστας Χριστακόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Ίνα Ταράντου, Φίλιππος Μάνεσης
Οργάνωση-Διεύθυνση παραγωγής: Γιάννης Κωνσταντινίδης
Εκτέλεση παραγωγής: Μαρία Σχοινοχωρίτου
Βοηθός παραγωγής: Βαγγέλης Βροχίδης, Στελίνα Γκαβανοπούλου
Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης
Styling: Ειρήνη Βάσσου
Σήμα αρχής: Πάρης Γρηγοράκης

Παρουσίαση: Ίνα Ταράντου

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

Επόμενο > [K8] ΒΟΤΑΝΑ, ΚΑΡΠΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ  (Α' ΚΥΚΛΟΣ) (E)

 
     
Live Streaming
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά