ΤΡΙΤΗ  24/05/2022
23:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 12 ετών
ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟ ΡΑΙΧ: ΜΙΑ ΑΝΙΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ   (E)   
Ντοκιμαντέρ / Ιστορία

THE VATICAN AND THE THIRD REICH


Έτος παραγωγής: (2016)Ωριαίο, ιστορικό ντοκιμαντέρ, παραγωγής PALLAS TÉLÉVISION, 2016.

Στη μέση του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, οι Καθολικοί ζητούσαν καθοδήγηση από τον Πάπα. Ο Χίτλερ είχε ήδη θέσει κρυφά σε εφαρμογή το σχέδιό του για να εξοντώσει τους Εβραίους της Ευρώπης. Κρυφά, δηλαδή, από τους περισσότερους - εκτός από τον Πάπα Πίο τον 12ο. Ο Πάπας παρέμεινε σιωπηλός, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος περίμενε κάποια βαρυσήμαντη χειρονομία ή κάποια λόγια που να καταδίκαζαν τις φρικαλεότητες του Χίτλερ.
Επέλεξε να παραμείνει σιωπηλός μπροστά στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους ναζί σε ολόκληρη την Ευρώπη, εγκλήματα που έλαβαν χώρα ακόμη και κάτω από τα παράθυρα του Πάπα, όπως η εκκαθάριση του εβραϊκού Γκέτο στη Ρώμη το 1943, για την οποία ο Πάπας δεν είχε επίσημη αντίδραση.
Με την πρώτη ματιά, ο Ναζισμός και ο Καθολικισμός είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι. Το Βατικανό μοιάζει να είναι ένας θεσμός υπεράνω πάσης υποψίας. Η Εκκλησία, ωστόσο, αντιμέτωπη με την άνοδο του ναζισμού, τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την εξόντωση των Εβραίων, θα διαδραματίσει έναν διφορούμενο – και ενίοτε ανίερο - ρόλο. Αρκετοί άντρες της Εκκλησίας, ιερείς και επίσκοποι, ένθερμοι θαυμαστές του Χίτλερ, έγιναν ακόμα και συνένοχοι.


Σκηνοθεσία: Juliette Desbois

Διαθέσιμο για 14 μέρες στο ERTFLIX.


   ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER
Επόμενο > [K8] ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΟΡΑΜΑ (E)

 
     
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά