ΚΥΡΙΑΚΗ  15/05/2022
22:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΕΞΠΡΕΣ   (Γ' ΚΥΚΛΟΣ)   
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ / Ταξίδια


Έτος παραγωγής: (2021)


Live Streaming
Σειρά ταξιδιωτικών εκπομπών παραγωγής ΕΡΤ3 2021-2022
Η σειρά ταξιδιωτικών ντοκιμαντέρ "Βαλκάνια Εξπρές" διανύει τη δεύτερη δεκαετία παρουσίας της στο τηλεοπτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ. Πρόκειται για ένα διαρκές ταξίδι στα Βαλκάνια που προσπαθεί να επανασυνδέσει το ελληνικό κοινό με μια περιοχή της γεωγραφίας μας, που είναι σημαντική τόσο για την ιστορία, τον πολιτισμό, την οικονομία μας, όσο και για το μέλλον μας. Τα Βαλκάνια είναι η βίβλος του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, ένα εργαστήριο παραγωγής ιστορίας, ένα γεωστρατηγικό σταυροδρόμι, ένας χώρος ανάπτυξης της ελληνικής εξωστρέφειας. Το "Βαλκάνια εξπρές" χτίζει μια γνωριμία με μια γειτονιά, που καλούμαστε να συνυπάρξουμε σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο και να διαχειριστούμε από κοινού ζωτικά θέματα. Είναι μια συναρπαστική εμπειρία σε ένα κομμάτι μιας ανεξερεύνητης Ευρώπης με μοναδική φυσική ποικιλομορφία, γαστρονομία, μουσική και λαϊκό πολιτισμό, αλλά και σύγχρονη ζωή και καινοτόμο πνεύμα έχοντας πολλά να προσφέρει στο σημερινό γίγνεσθαι.

Δείτε σήμερα: «Ρουμανία – Craiova»
Eπεισόδιο 12

Σε αυτό το επεισόδιο σάς ταξιδεύουμε στην πόλη Κραϊόβα, την πρωτεύουσα της Ολτενίας, στη νοτιοδυτική Ρουμανία. Ξεκινάμε από τον περίφημο Βοτανικό Κήπο της πόλης, που παρουσιάζει και τη φυτογεωγραφία της Ρουμανίας φιλοξενώντας ταυτόχρονα έργα τέχνης και υπαίθριες θεματικές εκθέσεις.

Συνεχίζουμε στο ιστορικό Πανεπιστήμιο της Κραϊόβα, με τις 12 Σχολές και τα 15 ερευνητικά του εργαστήρια, στο οποίο φοίτησαν και χιλιάδες Έλληνες φοιτητές. Κάνουμε μια στάση στο πρωτότυπο Coffice, όπου μιλάμε με νέους επιστήμονες και καλλιτέχνες της πόλης για τα φιλόδοξα project τους. Στο Εθνικό Θέατρο “Μαρίν Σορέσκου”, που είναι το παλαιότερο της Ρουμανίας, μαθαίνουμε και για το “Φεστιβάλ Σέξπιρ”, που γίνεται κάθε χρόνο. Στο κουκλοθέατρο “Κολίμπρι” μυούμαστε στην Τέχνη της μαριονέτας και παρακολουθούμε εικόνες από το Φεστιβάλ “Οι Μαριονέτες Καταλαμβάνουν το Δρόμο” (puppets occupy the street), που γίνεται κάθε Αύγουστο.

Αναζητώντας τους Έλληνες της Κραϊόβας πηγαίνουμε στα γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας, όπου μαθαίνουμε για την ιστορία του Ελληνισμού σε αυτή την περιοχή της Ρουμανίας και για τις προσπάθειες που γίνονται για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας.

Συζητάμε τέλος με Έλληνες επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται πετυχημένα στη σημερινή Κραϊόβα, προτού τελειώσουμε το ταξίδι μας με μια περιήγηση στο δημόσιο πάρκο “Νικολάε Ρομανέσκου”, που είναι και το μεγαλύτερο στην Ανατολική Ευρώπη.Σκηνοθεσία – σενάριο: Θεόδωρος Καλέσης
Μοντάζ – τεχνική επεξεργασία: Κωνσταντινίδης Αργύρης
Διεύθυνση παραγωγής: Ιωάννα Δούκα
Eικονολήπτης: Θεόφιλος Καλαϊτζίδης Β’ κάμερα
Χειρίστης drone: Νικόλαος Βαρβουχάκης
Επιστημονικός συνεργάτης: Γιώργος Στάμκος
Σκριπτ: Νόπη Ράντη
Αφήγηση: Κώστας Χατζησάββας

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

https://www.ertflix.gr/series/ser.113686-valkania-expres/


   ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER
Επόμενο > [K8] ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ

 
     
Live Streaming
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά