ΚΥΡΙΑΚΗ  15/05/2022
07:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Τα Ορφανά του 1821: Ιστορίες Αμερικανικού Φιλελληνισμού   (E)   
Ντοκιμαντέρ / Ιστορία


Έτος παραγωγής: (2021)Η σειρά ντοκιμαντέρ «Τα ορφανά του 1821: Ιστορίες Αμερικανικού Φιλελληνισμού» φιλοδοξεί να φωτίσει μια λιγότερο γνωστή πλευρά της Ελληνικής Επανάστασης και να μιλήσει για την κληρονομιά των ορφανών Ελληνόπουλων, αλλά και την ιστορία των απογόνων τους έως σήμερα.

Η Παλιγγενεσία του 1821 και ο Αμερικάνικος Φιλελληνισμός συνθέτουν τον καμβά επάνω στον οποίο εξελίσσεται η τρικυμιώδης ζωή των ορφανών Ελληνόπουλων, που μεταφέρθηκαν σε αμερικανικές πόλεις, ανατράφηκαν με φροντίδα και σπούδασαν με επιτυχία.

Πολλά απ’ αυτά, μεγαλώνοντας, εξελίχθηκαν σε ένα από τα πρώτα κύτταρα της ελληνικής κοινότητας στις ΗΠΑ. Η περίπτωσή τους αποτελεί έναν ακόμη κρίκο που συνδέει άρρηκτα τους δύο λαούς, τον ελληνικό και τον αμερικανικό.

Πρόκειται για μία εν πολλοίς αδιερεύνητη υπόθεση με βαθύτατο ανθρωπιστικό, ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο και για τις δύο χώρες, υπό την επιστημονική επιμέλεια των καθηγητών Ιάκωβου Μιχαηλίδη και Μανώλη Παράσχου.

Για την υλοποίηση της σειράς απαιτήθηκε πολύχρονη έρευνα σε ελληνικά και αμερικανικά αρχεία καθώς και ενδελεχής μελέτη της υπάρχουσας βιβλιογραφίας

Με γυρίσματα στην ηπειρωτική, νησιωτική Ελλάδα (Πελοπόννησος, Μακεδονία, Ήπειρος, Νότιο και Βόρειο Αιγαίο κ.α.), σε πολιτείες της Βόρειας Αμερικής (Βοστώνη, Βιρτζίνια, Ουάσιγκτον, Κονέκτικατ), σε ευρωπαϊκές πόλεις (Παρίσι, Βενετία), καθώς και στην Βαλκανική (Ιάσιο, Κωνσταντινούπολη), τα έντεκα επεισόδια διανθίζονται με τον λόγο διακεκριμένων ιστορικών, επιστημόνων.

Με πλούσιο αρχειακό υλικό, με συνεντεύξεις Αμερικανών αξιωματούχων (Δουκάκης, Μαλόνι, Πάιατ κ.ά.), η σειρά επιθυμεί να συνδέσει τον αγώνα για τη γέννηση και σύστασή του ελληνικού κράτους, με τις προσωπικές ιστορίες των ορφανών του 1821.


Δείτε σήμερα: «Στην κορυφή του Αμερικανικού Ναυτικού»
Eπεισόδιο 8

Στο όγδοο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Τα ορφανά του 1821: Ιστορίες Αμερικανικού Φιλελληνισμού», το αμερικανικό ναυτικό, σανίδα σωτηρίας για πολλά βασανισμένα Ελληνόπουλα, γίνεται και η νέα οικογένεια που τους προσφέρει μια σημαντική καριέρα.

Γόνος ονομαστής οικογένειας της Χίου, ο Γεώργιος Καλβοκορέσης επιβιβάζεται μαζί με άλλα Ελληνόπουλα στο αμερικανικό μπρίκι "Μαργαρίτα" από τη Σμύρνη με προορισμό τη Βαλτιμόρη.

Εκεί, ο πλοίαρχος Άλντεν Πάρτριτζ από το Νόργουιτς του Βέρμοντ υιοθετεί τον μικρό Καλβοκορέση και τον στέλνει στη δική του Στρατιωτική Ακαδημία.

Ο νεαρός Χιώτης υπηρετεί το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια της στρατιωτικής ιεραρχίας.
Λαμβάνει μέρος στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο, ενώ συμμετέχει και σε μία από τις μεγαλύτερες εξερευνητικές αποστολές που πραγματοποίησαν ποτέ οι ΗΠΑ.

Η συνταξιοδότηση του Τζωρτζ Μουζάλας Κολβοκορέσης έρχεται ως το επιστέγασμα μιας λαμπρής καριέρας, ωστόσο τον Ιούνιο του 1872 πέφτει θύμα ληστείας και κατόπιν δολοφονείται στο Μπρίτζπορτ.

Το όνομά του επιζεί μέχρι σήμερα· το νησί Κολβοκορέσης, στα νησιά Φίτζι, το Πέρασμα Κόλβος, στο Πάτζετ Σάουντ της Ουάσινγκτον, καθώς και ένα συγκρότημα βράχων φρόντισαν για την υστεροφημία του.

Με γυρίσματα στο Κονέκτικατ, στο Litchfield Historical Society, στο Nόρφολκ, και συνεντεύξεις απογόνων και επιστημόνων, γνωρίζουμε τη συναρπαστική ζωή του νεαρού Χιώτη που έμεινε για πάντα στις ένδοξες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας.Επιστημονική επιμέλεια: Ιάκωβος Μιχαηλίδης/ Μανώλης Παράσχος
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ζησόπουλος
Παραγωγοί: Πέτρος Αδαμαντίδης, Νίκος Βερβερίδης

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

  (Β' Kύκλος) (Νέο Επεισόδιο)
Επόμενο >  ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

 
     
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά