ΔΕΥΤΕΡΑ  16/05/2022
00:10 Κατάλληλο για άτομα άνω των 18 ετών
LOVE ME NOT - ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ (Α' ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ)   
ΤΑΙΝΙΕΣ


Έτος παραγωγής: (2017)Ελληνική ταινία μυθοπλασίας | Θρίλερ, Δραματική |2017|

Υπόθεση: Ένα ζευγάρι προσλαμβάνει νεαρή μετανάστρια για να γίνει παρένθετη μητέρα. Ως φιλοξενούμενη των εργοδοτών της, απολαμβάνει την πλούσια ζωή τους, ενώ μοιάζει να δένεται και να συνυπάρχει αρμονικά μαζί τους. Ωστόσο, κάτω από την επιφάνεια, μια πλουσιοπάροχη ασφάλεια ζωής προϋποθέτει το τίμημα μιας ανθρώπινης ζωής, προκειμένου να εισπραχθεί…

Σημείωμα σκηνοθέτη: «Αθήνα 2016. Η Ελλάδα σε ΅ια κατηφορική τροχιά δίχως φαινο΅ενική επιστροφή. Τα δελτία ειδήσεων βο΅βαρδίζουν τον κόσ΅ο ΅ε όλα τα δεινά. Μετανάστες που στοιβάζονται σε νησιά και ελπίζουν για ένα καλύτερο αύριο, η τρόικα που επιστρέφει στην χώρα για να εξετάσει την λειτουργικότητα της χώρας και οι ΅ισθοί των πολιτών που θυσιάζονται στον βω΅ό ενός υπέρογκου κρατικού χρέους είναι το background της ιστορίας ΅ας. Μέσα σε αυτό το κλί΅α της κρυ΅΅ένης πολιτικής και κοινωνικής αναρχίας έρχεται το ζευγάρι της ιστορίας ΅ας να δράσει. Μη ΅πορώντας να απαρνηθούν όλα αυτά που νοιώθουν πως τους αξίζουν κι έχουν στερηθεί, ο άντρας και η γυναίκα αποφασίζουν να κατακτήσουν το πολυπόθητο α΅ερικάνικο όνειρο ΅ε το οποίο χρόνια αυτή η κοινωνία τους έχει γαλουχήσει.
Μια βίλλα αξίζει γι’ αυτούς περισσότερο από ΅ια ανθρώπινη ζωή. Η ανθρώπινη ταυτότητα ανταλλάξι΅η, αφού στην Ελλάδα του χάους αξία έχει ΅όνο η οικονο΅ική
επιφάνεια. Έτσι σκέφτονται οι ήρωες ΅ας κι έτσι αποφασίζουν ΅έσα στην αλαζονεία τους να πάρουν την ζωή στα χέρια τους, αφήνοντας πίσω την παλιά ΅ικροαστική και ΅ίζερη ζωή τους.
Το σχέδιό τους βασισ΅ένο στον πόθο-πόνο πολλών ανθρώπων για την απόκτηση ενός ΅ωρού. Τι πιο πειστικό; Όσο πιο ΅εγάλο είναι το ψέ΅α τόσο πιο αληθοφανές ΅οιάζει. ’λλωστε ο χώρος των παρένθετων ΅ητέρων σφύζει από εκ΅ετάλλευση. ’νθρωποι που ΅πορούν πωλούν σ’ αυτούς που δεν ΅πορούν τις υπηρεσίες τους. Μια χρη΅ατο-οικονο΅ική σχέση, όπως πολλές άλλες που έχουν δη΅ιουργηθεί στη κοινωνία ΅ας ΅ε το πρόσχη΅α της αλληλεγγύης. Ο καυτός καλοκαιρινός ήλιος, ΅ια βίλλα ΅ε πισίνα και η αστείρευτη χλιδή είναι το τέλειο σκηνικό-δόλω΅α για την παρένθετη ΅ητέρα, η οποία βιώνει αυτή την ψεύτικη κατάσταση όπως άλλωστε κι ο θεατής.
Δυο νέοι άνθρωποι, ο άντρας κι η γυναίκα, προσιτοί και πρόσχαροι προσπαθούν να προσφέρουν στη ΅ετανάστρια κάτι που ποτέ δεν είχε την ευκαιρία να βιώσει στο παρελθόν. Με περισσή γαλαντο΅ία και ανοιχτότητα, κάτι που έρχεται σε αντίθεση ΅ε την αίσθηση που εισπράττου΅ε σή΅ερα στην Ελλάδα, όπου ο καθένας κοιτάζει ΅όνο τον εαυτό του, προσπαθούν να της δη΅ιουργήσουν ένα τέλειο περιβάλλον.
Μια τέλεια παγίδα. Ποια είναι η αισθητική του ψέ΅ματος και πως εκφράζεται; Ποιοι είναι αυτοί οι χαρακτήρες που δεν επηρεάζονται και δεν ΅ετακινούνται από τον στόχο τους ΅προστά στην ανθρώπινη επαφή ΅ε την ΅ετανάστρια;
Είναι όντως αυτό το ζευγάρι προϊόν της ση΅ερινής κοινωνίας όπου οι ηθικοί δεσ΅οί έχουν πια ατονήσει;
Ή ΅ήπως εκφράζουν τη βαθιά σχέση της έννοιας της προσωπικής ταυτότητας ΅ε το χρή΅α; ’λλωστε όπως θα δού΅ε και στο δεύτερο και τρίτο ΅έρος της ταινίας, η έννοια του α΅οραλισ΅ού συνεχίζει να υπάρχει και απλά να ΅εταλλάσσεται αλλάζοντας χέρια ΅έχρι την κορύφωση της ταινίας ΅ε τον επιστάτη, ενός χαρακτήρα που έρχεται να θίξει βαθιά κρυ΅΅ένες πλευρές της ανθρώπινης ύπαρξης.
Για ΅ένα, το Love Me Not, ΅ιλάει ΅ε αλληγορικό τρόπο για την έλλειψη πραγ΅ατικής αγάπης. Για δυο ανθρώπους που το ΅όνο που τους ενώνει είναι η ανάγκη για ΅εγάλη ζωή και τον τρόπο που αυτή ασκεί γοητεία.
Προσωπικά, βρίσκω συγκλονιστικό τον τρόπο ΅ε τον οποίο οι άνθρωποι δη΅ιουργούν ά΅υνες και συ΅περιφορές, ασυνείδητα ή ακό΅η και συνειδητά, για να κρύψουν αυτό που πραγ΅ατικά είναι και επιθυ΅ούν.
Ποιοι είναι οι ΅ηχανισ΅οί που ακολουθούνται και ποιες οι προβολές που κάνουν στους συνανθρώπους τους για να γίνουν αρεστοί;
Θέ΅ατα που δεν βρίσκονται ΅ακριά από την προσέγγιση που θα επιθυ΅ούσα να κάνω όσον αφορά το ερ΅ηνευτικό κο΅΅άτι της ταινίας, εφόσον πιστεύω ακράδαντα πως πρόκειται για ΅ια ταινία χαρακτήρων και ανθρώπινων συ΅περιφορών, ΅ε ΅ια γλώσσα ρεαλιστική, που πάλλεται ΅εταξύ ΅ιας σκληρής ω΅ότητας αλλά κι ενός συ΅βολισ΅ού. Κάνοντας έτσι την ταινία να φύγει από τα όρια του στυγνού ρεαλισ΅ού, που πολλές φορές περιορίζει τα θέ΅ατα, δίνοντας της έναν παγκόσ΅ιο και πανανθρώπινο χαρακτήρα. Η επιλογή της εποχής του καλοκαιριού, σαν αισθητική προσέγγιση, υποβοηθά την ισορροπία της ιστορίας αφού δη΅ιουργεί ΅ια ευχάριστη αίσθηση, ακό΅η και ρο΅αντική θα ΅πορούσε να πει κανείς, κάνοντας τον θεατή να αφήνεται στην ηλιόλουστη κινη΅ατογράφηση της ταινίας που έρχεται σε αντίθεση ΅ε την ιστορία και τις σκοτεινές καταστάσεις που παρακολουθεί. Η ισορροπία αυτή, άκρως αναγκαία, έρχεται να δη΅ιουργηθεί και σε ακό΅η ένα επίπεδο, αυτό του plot και των χαρακτήρων, όπου το ένα υποβαστάζει κι εξελίσσει το άλλο. Το Love Me Not είναι ΅ια απόλυτα σύγχρονη ταινία που έρχεται να διαπραγ΅ατευτεί τις αποφάσεις των ανθρώπων ΅έσα σε ΅ια δύσκολη εποχή ξεχνώντας ένα βασικό ζητού΅ενο ότι ο άνθρωπος δεν θα στα΅ατήσει ποτέ να έχει την ανάγκη για επιβίωση. Κάποτε βέβαια, όχι πολύ παλιότερα, υπήρχε η έννοια της συλλογικής συνείδησης που το πλαισίωνε αυτό. Τώρα πια ΅άλλον οι άνθρωποι νοιώθουν και πάλι ΅όνοι τους.»


Παίζουν: Χρήστος Λούλης, Ελένη Ρουσσινόυ, Σελεστίν Αποσπόρη, Μαρία Σκουλά, Ρένι Πιττακή, Βίκυ Τσίρου, Στέφανος Κοσμίδης, Νίκος Χατζόπουλος, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Μάνος Βακούσης

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Αβρανάς
Σενάριο: Αλέξανδρος Αβρανάς, Κώστας Περούλης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ντέιβιντ Πιμ | Σκηνικά: Ζακλίν Έιμπραχαμς|
Κοστούμια: Εύα Νάθενα
Παραγωγοί: Χρίστος Β. Κωνσταντακόπουλος, Κριστίνα Λάρσεν


   ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER
(Α' ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ)
Επόμενο > [K12] ΜΠΡΙΤΝΕΪ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

 
     
Live Streaming
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά