ΚΥΡΙΑΚΗ  15/05/2022
19:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Η Αυλή των Χρωμάτων (2021-2022)   (E)   
Ψυχαγωγία / Εκπομπή


Έτος παραγωγής: (2021)



«Η Αυλή των Χρωμάτων», η επιτυχημένη μουσική εκπομπή της ΕΡΤ2, συνεχίζει και φέτος το τηλεοπτικό ταξίδι της…

Σ’ αυτή τη νέα τηλεοπτική σεζόν, με τη σύμπραξη του σπουδαίου λαϊκού μας συνθέτη και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Χρήστου Νικολόπουλου, μαζί με τη δημοσιογράφο Αθηνά Καμπάκογλου, με ολοκαίνουργιο σκηνικό και σε νέα μέρα και ώρα μετάδοσης, η ανανεωμένη εκπομπή φιλοδοξεί να ομορφύνει τα Σαββατόβραδά μας και να «σκορπίσει» χαρά και ευδαιμονία, με τη δύναμη του λαϊκού τραγουδιού, που όλους μάς ενώνει!

Κάθε Σάββατο από τις 10 το βράδυ ως τις 12 τα μεσάνυχτα, η αυθεντική λαϊκή μουσική, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο!

Ελάτε στην παρέα μας να ακούσουμε μαζί αγαπημένα τραγούδια και μελωδίες, που έγραψαν ιστορία και όλοι έχουμε σιγοτραγουδήσει, διότι μας έχουν «συντροφεύσει» σε προσωπικές μας στιγμές γλυκές ή πικρές…

Όλοι μαζί παρέα, θα παρακολουθήσουμε μουσικά αφιερώματα μεγάλων Ελλήνων δημιουργών, με κορυφαίους ερμηνευτές του καιρού μας, με «αθάνατα» τραγούδια, κομμάτια μοναδικά, τα οποία στοιχειοθετούν το μουσικό παρελθόν, το μουσικό παρόν, αλλά και το μέλλον μας.

Θα ακούσουμε ενδιαφέρουσες ιστορίες, οι οποίες διανθίζουν τη μουσική δημιουργία και εντέλει διαμόρφωσαν τον σύγχρονο λαϊκό ελληνικό πολιτισμό.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκπομπής έχει ο έγκριτος μελετητής του λαϊκού τραγουδιού Κώστας Μπαλαχούτης, ενώ τις ενορχηστρώσεις και τη διεύθυνση ορχήστρας έχει ο κορυφαίος στο είδος του Νίκος Στρατηγός.

Αληθινή ψυχαγωγία, ανθρωπιά, ζεστασιά και νόημα στα Σαββατιάτικα βράδια, στο σπίτι, με την ανανεωμένη «Αυλή των Χρωμάτων»!





Δείτε σήμερα: «Η δική μας Ανατολή»
Eπεισόδιο 10

“Η Αυλή των Χρωμάτων” συνεχίζει το μουσικό της ταξίδι, με ένα Αφιέρωμα στα ελληνικά τραγούδια που έχουν δεχτεί τις επιρροές του ανατολίτικου κόσμου.
Η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος, έχουν αφιερώσει την εκπομπή στα λαϊκά τραγούδια, κυρίως της δεκαετίας του ’60, που επηρεάστηκαν από ανατολίτικα μοτίβα. Στα τραγούδια που μιλούσαν στις ψυχές των λαϊκών ανθρώπων.
Κομμάτια ελληνικά, περίτεχνα συνδυασμένα με ήχους και μελωδίες αραβικές, μαροκινές, έθνικ, ινδικές, τούρκικες… πιο εξωτικές που σε κάνουν να ταξιδεύεις και να ονειρεύεσαι..

Στο αφιέρωμά μας, μοναδικά, ερμηνεύουν κομμάτια της "δικής μας Ανατολής" οι: Ζαφείρης Μελάς, Ευδοκία, Βασιλική Νταντά, Μαρίνα Μανωλάκου.

Τέτοια τραγούδια, πολλοί Έλληνες συνθέτες αντέγραψαν και σπουδαίοι τραγουδιστές, ερμήνευσαν.
Έλληνες καλλιτέχνες έχουν διασκευάσει ουκ ολίγες φορές, ανατολίτικα τραγούδια.

Ταυτόχρονα, υπήρξαν πολλές ανατολίτικες εκτελέσεις ελληνικών τραγουδιών, όπως τα «Τα μαύρα μάτια σου».

Τραγούδι ενός σπουδαίου Αιγύπτιου συνθέτη, που ερμήνευσε ο Abdel Halim Hafez, ο σημαντικότερος καλλιτέχνης του αραβικού κόσμου.

Στη χώρα μας, αποδόθηκε ανεξίτηλα με "τσιγγάνικο πάθος", το 1977, από τον Μανώλη Αγγελόπουλο.

Ποιος να ξεχάσει …τη "Ζιγκουάλα" που παραπέμπει σε μια Σουδέζα τσιγγάνα… Το πρωτοερμήνευσαν ο Στέλιος Καζαντζίδης και η Μαρινέλλα, το 1959. Ένα τραγούδι που έκανε τότε πάταγο.
Το κομμάτι ερμηνεύει ο Ζαφείρης Μελάς.

Τη "Μαγκάλα", την ηρωίδα της ινδικής ταινίας του 1952 «Μαγκάλα, το ρόδο των Ινδιών» που την υποδύθηκε η Nimmi, με τα υπέροχα αμυγδαλωτά καστανομελί μάτια. Μία ταινία που σημάδεψε τον Μανώλη Ρασούλη, όταν επισκέφθηκε την Ινδία.

Τη "Μαντουβάλα" που εκτός από τίτλος ινδικής ταινίας του΄50, ήταν μια πανέμορφη πρωταγωνίστρια του Bollywood που έφυγε πολύ νέα.

Η "Μισιρλού" μιλούσε για μια όμορφη Αιγύπτια. Ένα τραγούδι με ιστορία 100 ετών και εκατοντάδες επανεκτελέσεις. Ξεκίνησε από την Αίγυπτο, πέρασε από την Ελλάδα κι έγινε τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Αρχικά, εκεί στη δεκαετία του ’20, γράφτηκε σαν ζεϊμπέκικο, σε πιο αργό ρεμπέτικο τέμπο. Στην συνέχεια, ο Νίκος Ρουμπάνης, κυκλοφόρησε μια πιο ορχηστρική τζαζ εκδοχή, με ανατολίτικο άρωμα.
Το 1960 η μελωδία της ελληνικής "Μισιρλού" ταξιδεύει στην Αμερική χάρη στον Αμερικανό – με λιβανεζικες ρίζες - κιθαρίστα Ντικ Ντέιλ,
όταν του ζητείται να παίξει ένα ολόκληρο τραγούδι, πάνω σε μια χορδή της κιθάρας του.
«Έχει πολλές διασκευές σε Λίβανο, Περσία, Αμερική… Ξεκίνησε ως παραδοσιακό αδέσποτο…» ανέφερε η Ρενάτα Δαλιανιούδη.
Το 1994, η Μισιρλού γίνεται ξανά επιτυχία καθώς ακούγεται στο σάουντρακ της ταινίας Pulp Fiction.
Το κομμάτι ερμηνεύει η Μαρίνα Μανωλάκου

Ο καλλιτεχνικός επιμελητής μας, Κώστας Μπαλαχούτης, στο ειδικό ένθετο, παρουσιάζει περιεκτικά και εύστοχα, πως η Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, συνέβαλε ώστε Ελλάδα και Ανατολή να αλληλοεπηρεαστούν.

Άνθρωποι με διαφορετικές προελεύσεις και επιρροές, να συναντηθούν και η κουλτούρα της Ανατολής, να ριζωθεί βαθιά μέσα μας, εμπλουτίζοντας τον πολιτισμό και εν τέλει τη ζωή μας.

«Ανατολή Ανατολή, δική σου είμαστε φυλή»

Στην παρέα μας, σε ανατολίτικους ρυθμούς, η ηθοποιός Ελένη Φιλίνη που υπηρετεί το λαϊκό τραγούδι και με το γνωστό της ταμπεραμέντο, ερμηνεύει το δημοφιλές κομμάτι ‘Πήγα σε μάγισσες’ και λικνίζεται υπό τους ήχους της μουσικής του Χρήστου Νικολόπουλου. Το τραγούδι πρωτοερμηνεύθηκε το 1985 από τη Γλυκερία και το Νίκο Παπάζογλου.

Ο ηθοποιός Νίκος Καραγεώργης που έπαιξε στο σήριαλ "τα Καλύτερά μας Χρόνια" και το Μάρτιο επιστρέφει με την παράσταση «Αχ αυτή η γυναίκα μου», μας μιλά για τη γνωριμία του με τον Ζαφείρη Μελά και αναπολεί τη φιλία που είχε ο αείμνηστος πατέρας του Κώστας Καραγεώργης, με τον τραγουδιστή.

Άλλα τραγούδια που ακούγονται στην εκπομπή:

«Καραπιπερίμ» (Μες της Πόλης τα στενά), ένα κομμάτι του 1952, σε στίχους Σπύρου Περιστέρη και μουσική Γιάννη Παπαϊωάννου.
Παρομοιάζει το Καραμπιμπερίμ (μαύρο πιπέρι) με τη «γεύση» της μελαχρινής κοπέλας (Σεκερίμ). « Από αρχαιοτάτων χρόνων, όλες οι χώρες, περιοχές από Αίγυπτο, Τυνησία, Μαρόκο προς Ανατολή.. προσεγγίζουν με τον ίδιο τρόπο, το γυναικείο φύλο και αυτό, αποτυπώνεται και στο τραγούδι. Αποθεώνουν το γυναικείο σώμα, τις καμπύλες και το κάλλος..» λέει η Ρενάτα Δαλιανούδη Αν/τρια καθηγήτρια Εθνομουσικολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Η ιστορία του ανατολίτικου χορού (ή χορού της κοιλιάς) χάνεται στα βάθη των αιώνων. Είναι ο αρχαιότερος για τη θηλυκή υπόσταση και τη γυναικεία ιδιοσυγκρασία.

Τραγουδάει η Ευδοκία, χορεύει η καθ/τρια ανατολίτικου χορού, Πέννυ Μπαϊλή

«Φτάνει – φτάνει» (Η Ζωή Μου Κύκλους Κάνει) ένα κορυφαίο παραδοσιακό, σε πρώτη εκτέλεση από τη Χάρις Αλεξίου και το Γιώργο Σαρρή, το 1982. Ο Νικολόπουλος μετέχει καίρια στο δίσκο της Αλεξίου και με δικά του τραγούδια και με τα παιξίματά του.

«Να ‘ρθεις ξανά», σε στίχους Τασούλας Θωμαΐδου & μουσική Χρήστου Νικολόπουλου.

«Μανώλια», σε πρώτη εκτέλεση από τον Στέλιο Καζαντζίδη, το 1961. Ο Καζαντζίδης νόμιζε ότι η «Μανώλια» ήταν γυναικείο όνομα. Πολλά χρόνια αργότερα έμαθε πως πρόκειται για λουλούδι!.

«Σ’ αναζητώ» σε πρώτη εκτέλεση από το Μανώλη Αγγελόπουλο, το 1977. Ο Αγγελόπουλος ήταν ο πρώτος τραγουδιστής, φίρμα πρώτης γραμμής, που συνόδευσε ο Νικολόπουλος «πιτσιρίκος» σε ζωντανές εμφανίσεις.

«Η Μπαρμπαριά «(Ένα τραγούδι απ’ τ’ Αλγέρι), 1948, του Απόστολου Καλδάρα. Ύμνος του εξωτισμού και της απόδρασης απ’ τη σκληρή «εμφυλιοπολεμική» πραγματικότητα.

Το Σάββατο, λοιπόν, 26/2/2022 στην ΕΡΤ2, με την Αθηνά Καμπάκογλου και τον Χρήστο Νικολόπουλο, σας προσκαλούμε να αποδράσουμε και να διασκεδάσουμε με "τη δική μας Ανατολή".

Ενορχηστρώσεις και Διεύθυνση Ορχήστρας: Νίκος Στρατηγός

Παίζουν οι μουσικοί:

Πιάνο: Νίκος Στρατηγός
Μπουζούκια: Γιάννης Σταματογιάννης – Δημήτρης Ρέππας
Βιολί: Μανώλης Κοτορρός
Ακορντεόν: Τάσος Αθανασιάς
Πλήκτρα: Κώστας Σέγγης
Τύμπανα: Λάκης Χατζηδημητρίου
Μπάσο: Νίκος Ρούλος
Κιθάρα: Βαγγέλης Κονταράτος
Κρουστά: Σπύρος Γλένης







Παρουσίαση: Χρήστος Νικολόπουλος - Αθηνά Καμπάκογλου
Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης
Αρχισυνταξία: Αθηνά Καμπάκογλου
Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης - Νίνα Ντόβα
Εξωτερικός Παραγωγός: Φάνης Συναδινός
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Κώστας Μπαλαχούτης
Ενορχηστρώσεις/ Διεύθυνση Ορχήστρας: Νίκος Στρατηγός
Σχεδιασμός ήχου: Νικήτας Κονταράτος
Ηχογράφηση-Μίξη Ήχου-Master: Βασίλης Νικολόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης
Μοντάζ: Χρήστος Τσούμπελης
Υπεύθυνη Καλεσμένων: Δήμητρα Δάρδα
Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Κώστας Λύγδας
Βοηθός Αρχισυντάκτη: Κλειώ Αρβανιτίδου
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Σοφία Καλαντζή
Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος
Στίχοι: Κώστας Μπαλαχούτης
Σκηνογραφία: Ελένη Νανοπούλου
Ενδυματολόγος: Νικόλ Ορλώφ
Διακόσμηση: Βαγγέλης Μπουλάς
Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου


Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

  (Γ' Kύκλος) (Νέο Επεισόδιο)
Επόμενο > [K8] Επικίνδυνες (E)

 
     




Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά