ΚΥΡΙΑΚΗ  30/01/2022
20:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
ΜΙΚΡΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ (ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ)   
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ / Εκπομπή


Έτος παραγωγής: (2021)


Live Streaming
Μπορεί μια εκπομπή για το βιβλίο να είναι ταυτόχρονα και talk show με επίκαιρη θεματολογία;

Η απάντηση είναι «ναι» και αυτό αποδεικνύεται από την ύπαρξη της τηλεοπτικής παραγωγής «Μικρά Βιβλία, Μεγάλες Ιδέες», σε κάθε επεισόδιο της οποίας τρεις καλεσμένοι συνομιλούν με τον γνωστό ραδιοφωνικό παραγωγό Γιώργο Μουχταρίδη.

Η αφορμή για τη συζήτηση δίνεται από τις σελίδες βιβλίων εκλαϊκευμένης επιστήμης που έχουν κυκλοφορήσει πρόσφατα στην Ελλάδα.

Χάρη στο «Homo Sapiens» του Γιουβάλ Νώε Χαράρι και «Το Βέλος του Απόλλωνα» του Νικόλα Χρηστάκη, λόγω των εκδόσεων «Είμαι Επικίνδυνη» σε επιμέλεια Στέλλας Κάσδαγλη και Μαριάννας Σκυλακάκη, «Εθνη σε Αναταραχή» του Τζάρεντ Ντάιαμοντ ή «Ανθρωπότητα: Μια απροσδόκητα αισιόδοξη ιστορία» του Ρούτγκερ Μπρέγκμαν, κανένα καυτό ζήτημα της εποχής μας δεν μένει ασχολίαστο: το παρελθόν και το μέλλον της ανθρωπότητας, η τεχνητή νοημοσύνη, η ιστορία του ελληνικού κράτους και τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία, η πανδημία που έφερε τα πάνω-κάτω σε ολόκληρο τον πλανήτη μέσα σε μερικούς μόλις μήνες, η παντοκρατορία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η θέση της φιλοσοφίας στη σύγχρονη ζωή, η βιομηχανία της ευτυχίας και της θετικής σκέψης, ο φεμινισμός του 21ου αιώνα και η ισότητα των φύλων.

Τις σκέψεις και τις γνώσεις τους καταθέτουν διακεκριμένες προσωπικότητες όπως η Σώτη Τριανταφύλλου και ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο Γιάννης Σαρακατσάνης και η Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Στέφανος Ξενάκης, ο Μάκης Παπαδημητρίου και η Θάλεια Καραφυλλίδου, ο Παύλος Τσίμας και ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, καθώς και πολλοί ακόμη γνωστοί δημοσιογράφοι, συγγραφείς, ψυχολόγοι και influencers της δημόσιας ζωής.

Η εκλαϊκευμένη επιστήμη δεν ήταν ποτέ τόσο απαραίτητη (ούτε τόσο cool)!Δείτε σήμερα: «Το βέλος του Απόλλωνα»
Eπεισόδιο 11

Μπορεί μια εκπομπή για το βιβλίο να είναι ταυτόχρονα και talk show με επίκαιρη θεματολογία; Η απάντηση είναι «ναι» και αυτό αποδεικνύεται από την ύπαρξη της τηλεοπτικής παραγωγής «Μικρά Βιβλία, Μεγάλες Ιδέες», σε κάθε επεισόδιο της οποίας τρεις καλεσμένοι συνομιλούν με τον γνωστό ραδιοφωνικό παραγωγό Γιώργο Μουχταρίδη.

Η αφορμή για τη συζήτηση δίνεται από τις σελίδες βιβλίων εκλαϊκευμένης επιστήμης που έχουν κυκλοφορήσει πρόσφατα στην Ελλάδα.

Στο ενδέκατο επεισόδιο, ο Γιάννης Γορανίτης, δημοσιογράφος και συγγραφέας, ο Κώστας Γκοτζαμάνης, ψυχίατρος και ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος, editorial director του οργανισμού ερευνών διαΝΕΟσις και δημοσιογράφος, μιλούν για τις ποικίλες διαστάσεις της παγκόσμιας πανδημίας που έφερε τα πάνω-κάτω στη ζωή μας, αναλύοντας το εξόχως ενδιαφέρον βιβλίο του Νικόλα Χρηστάκη «Το Βέλος του Απόλλωνα».

Ο Νίκολας Α. Χρηστάκης είναι Ελληνοαμερικανός κοινωνιολόγος και γιατρός, καθηγητής Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Yale.

Έγινε ευρέως γνωστός χάρη στην έρευνά του για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους κοινωνικοοικονομικούς, βιολογικούς και εξελικτικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά, την υγεία και τη μακροζωία.

Το βιβλίο «Συνδεδεμένοι», που ο Χρηστάκης έγραψε με τον Τζέιμς Φάουλερ κυκλοφόρησε το 2009, γνώρισε αναπάντεχα μεγάλη επιτυχία και μεταφράστηκε σε 20 γλώσσες.

Την ίδια χρονιά, το περιοδικό Time συμπεριέλαβε τον Χρηστάκη στην ετήσια λίστα του με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο.

«Το Βέλος του Απόλλωνα» είναι μια συναρπαστική μελέτη του σημαντικού και επίμονου αντίκτυπου της πρόσφατης πανδημίας του κορονοϊού στον τρόπο ζωής μας.

Η πρόβλεψη του Νικόλα Χρηστάκη ότι στη μετά-Covid εποχή θα κάνουμε σεξουαλικές τρέλες, υπερβολικές δαπάνες και θα γυρίσουμε την πλάτη στη θρησκεία είχε γίνει viral στα τέλη του 2020.Ιδέα-παρουσίαση: Γιώργος Μουχταρίδης
Σκηνοθεσία: Στηβ Κρικρής
Executive producer: Νικόλας Αλαβάνος - Πάθη Κατσούφη
Παραγωγός: Δημήτρης Λογιάδης
Οργάνωση παραγωγής: Γιάννης Βαγενάς
Αρχισυνταξία: Γιώργος Μουχταρίδης - Γιώργος Ναστος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αλέξανδρος Τηνιακός
Σκηνογραφία: Βασίλης Μπαλτσας
Εκτέλεση παραγωγής: FILMIKI PRODUCTIONS


Διαθέσιμο στο ERTFLIX.


   ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER
(ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ)
Επόμενο > [K8] ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ (ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ)

 
     
Live Streaming
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά