ΣΑΒΒΑΤΟ  15/01/2022
17:00 Κατάλληλο για όλους
Η ΖΩΗ ΑΛΛΙΩΣ   (E)   
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ / ΕκπομπήLive Streaming
Προσωποκεντρικό, ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ με την Ίνα Ταράντου.

«Η ζωή δεν μετριέται από το πόσες ανάσες παίρνουμε, αλλά από τους ανθρώπους, τα μέρη και τις στιγμές που μας κόβουν την ανάσα».
Η Ίνα Ταράντου ταξιδεύει και βλέπει τη «Ζωή αλλιώς». Δεν έχει σημασία το πού ακριβώς. Το ταξίδι γίνεται ο προορισμός και η ζωή βιώνεται μέσα από τα μάτια όσων συναντά.
Ιστορίες ανθρώπων που οι πράξεις τους δείχνουν αισιοδοξία, δύναμη και ελπίδα. Μέσα από τα «μάτια» τους βλέπουμε τη ζωή, την ιστορία και τις ομορφιές του τόπου μας. Άνθρωποι που παρά τις αντιξοότητες, δεν το έβαλαν κάτω, πήραν το ρίσκο και ανέπτυξαν νέες επιχειρηματικότητες, ανέδειξαν ανεκμετάλλευτα κομμάτια της ελληνικής γης, αναγέννησαν τα τοπικά προϊόντα.
Λιγότερο ή περισσότερο κοντά στα αστικά κέντρα, η κάθε ιστορία μάς δείχνει με τη δική της ομορφιά μία ακόμη πλευρά της ελληνικής γης, της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής πραγματικότητας. Άλλοτε κοιτώντας στο μέλλον κι άλλοτε έχοντας βαθιά τις ρίζες της στο παρελθόν.
Η ύπαιθρος και η φύση, η γαστρονομία, η μουσική παράδοση, τα σπορ και τα έθιμα, οι Τέχνες και η επιστήμη είναι το καλύτερο όχημα για να δούμε τη «Ζωή αλλιώς». Και θα μας τη δείξουν άνθρωποι που ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Που ξέρουν πολύ καλά να βλέπουν τη ζωή.
Θα ανοίξουμε το χάρτη και θα μετρήσουμε χιλιόμετρα. Με πυξίδα τον άνθρωπο θα καταγράψουμε την καθημερινότητα σε κάθε μέρος της Ελλάδας. Θα ανακαλύψουμε μυστικά σημεία, ανεξερεύνητες παραλίες και off road διαδρομές. Θα γευτούμε νοστιμιές, θα μάθουμε πώς φτιάχνονται τα τοπικά προϊόντα. Θα χορέψουμε, θα γελάσουμε, θα συγκινηθούμε.
Θα μεταφέρουμε το συναίσθημα… να σου κόβεται η ανάσα. Πάνω στο κάστρο της Σκύρου, στην κορυφή του Χελμού μετρώντας τα άστρα, στο παιάνισμα των φιλαρμονικών στα καντούνια της Κέρκυρας το Πάσχα, φτάνοντας μέχρι το Κάβο Ντόρο, περπατώντας σε ένα τεντωμένο σχοινί πάνω από το φαράγγι του Αώου στην Κόνιτσα.

Γιατί η ζωή είναι ακόμη πιο ωραία όταν τη δεις αλλιώς!

Δείτε σήμερα: «Η ζωή αλλιώς στη Νάξο… αυτόνομη και τίμια»

Η Νάξος είναι ένα νησί που τα έχει όλα με αποτέλεσμα να μην χωράει σε ένα μόνο αφιέρωμα. Τι να προλάβεις να δεις σε ένα μόνο αφιέρωμα; Τις απέραντες αμμουδιές; Τη γραφική ενδοχώρα; Τους επιβλητικούς πύργους ή τα ταπεινά μητάτα; Τις αρχαιότητες; Ή τα λιμανάκια;

Το πρώτο αφιέρωμα της Νάξου «Η Ζωή Αλλιώς» παρακολουθεί το νησί μέσα από τα μάτια των ντόπιων οι οποίοι αγαπούν αυτόν τον τόπο και μας το έδειξαν μέσα από τις ιστορίες τους. Είναι όλα εκεί και είναι όλα γνώριμα, οικεία.

Ξεκινώντας με μαθήματα surf, κάτω από την επιβλητική Πορτάρα, η οποία παραμένει εντυπωσιακή τόσο για το μέγεθος όσο και την κατασκευή της, o Σταμάτης μας έμαθε πλαγιοδρομία, πρίμα και όρτσα, μιλώντας για την κατεύθυνση του ανέμου. Καθώς μας εξήγησε πως πρέπει να κινούμαστε στο νερό ανάλογα με τον άνεμο, κάναμε αυτόματα τη σύνδεση στο μυαλό μας για τις σχέσεις και το πως πρέπει να πλέουν και οι δύο προς την ίδια κατεύθυνση.

Από τη θάλασσα, μάς άνοιξε η όρεξη και με μεταφερθήκαμε στο χωριό Κινίδαρο όπου μας υποδέχτηκε ο Βασίλης στον ιστορικό καφενέ του που λειτουργεί από το 1931. Δοκιμάσαμε το ξακουστό φαγητό του Βασιλαρακιού και στο μεταξύ η κυρία Σοφία μοιράστηκε μαζί μας τη συγκινητική ιστορία της ζωής της. Καθαρίσαμε σταφύλια με την κυρία Ιωάννα και ακούσαμε τα γεμάτα ευλάβεια όνειρά της κυρίας Φωφώς.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το χωριό Χαλκί και την κυρία Ειρήνη, η οποία μας μίλησε για την καλλιέργεια και απόσταξη κίτρου που γίνεται από την οικογένειά της 5 γενιές τώρα. Η κυρία Ειρήνη μας μίλησε για ισορροπία και για ήθος, έννοιες που συναντήσαμε και στο Φιλώτι και τον κύριο Νίκο Μουστάκη, ο οποίος επέστρεψε στον τόπο του, μετά από πολλά χρόνια ως ορκωτός λογιστής, αναβιώνοντας τη γειτονιά του όπως ήταν τη δεκαετία του ’40.

Τα συμπεράσματά μας από το πρώτο αφιέρωμα στη Νάξο; Να μην κάνεις εκπτώσεις, να μην κυνηγάς το εύκολο κέδρος, να είσαι τίμιος. Να βρεις κάτι που να κάνεις καλά, κάτι που θα δικαιώσει τους κόπους και τις προσπάθειες σου. Γιατί μόνο τότε θα είσαι υπερήφανος για μια ζωή. Και είτε ζεις στη Νάξο, είτε αλλού, αυτό που έχει σημασία είναι να είναι ο μέσα κόσμος σου γαλήνιος, αγνός και φωτεινός.

Tο ταξίδι είναι ο προορισμός και η ζωή βιώνεται μέσα από τα μάτια όσων συναντάμε.Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελανης
Aρχισυνταξία, Σενάριο, Κείμενα: Ίνα Ταράντου
Δημοσιογραφική έρευνα και Επιμέλεια: Στελίνα Γκαβανοπούλου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Παύλος Διδασκάλου
Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης
Παραγωγή: Μαρία Σχοινοχωρίτου

Παρουσίαση: Ίνα Ταράντου

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

https://www.ertflix.gr/

(E)
Επόμενο >  ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΔΕΛΤΙΟ ΣΤΗ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ + ΑΘΛΗΤΙΚΑ + ΚΑΙΡΟΣ

 
     
Live Streaming
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά