ΠΕΜΠΤΗ  13/01/2022
23:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΕΞΠΡΕΣ  (Γ' ΚΥΚΛΟΣ)   (E)   
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ / Ταξίδια


Έτος παραγωγής: (2021)


Live Streaming
Σειρά ταξιδιωτικών εκπομπών παραγωγής ΕΡΤ3 2021(Γ΄ΚΥΚΛΟΣ)
Το Βαλκάνια Εξπρές είναι μια σειρά που διανύει την δεύτερη δεκαετία παρουσίας του στο τηλεοπτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ3. Πρόκειται για ένα διαρκές ταξίδι στα Βαλκάνια που προσπαθεί να επανασυνδέσει το ελληνικό κοινό με μια περιοχή της γεωγραφίας μας που είναι σημαντική τόσο για την ιστορία, τον πολιτισμό, την οικονομία μας, όσο και για το μέλλον μας.
Τα Βαλκάνια είναι η βίβλος του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, ένα εργαστήριο παραγωγής ιστορίας, ένα γεωστρατηγικό σταυροδρόμι, ένας χώρος ανάπτυξης της ελληνικής εξωστρέφειας.
Το Βαλκάνια εξπρές χτίζει μια γνωριμία με μια γειτονιά που καλούμαστε να συνυπάρξουμε σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο και να διαχειριστούμε από κοινού ζωτικά θέματα.
Είναι μια συναρπαστική εμπειρία σε ένα κομμάτι μιας ανεξερεύνητης Ευρώπης με μοναδική φυσική ποικιλομορφία, γαστρονομία, μουσική και λαϊκό πολιτισμό, αλλά και σύγχρονη ζωή και καινοτόμο πνεύμα έχοντας πολλά να προσφέρει στο σημερινό γίγνεσθαι.

Δείτε σήμερα: Βουλγαρία: Αγαθούπολη-Βασιλικό, Μαύρη Θάλασσα
Eπεισόδιο 15

Σε αυτό το επεισόδιο ταξιδεύουμε στη μυστηριακή Στράντζα της βορειοανατολικής
Θράκης, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική Βουλγαρία και κοντά στα σύνορα με την
Τουρκία.
Ξεκινάμε από το Ρέζοβο, το “ηλεκτρισμένο σύνορο” μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας,που
είναι το νοτιοανατολικότερο σημείο της Ε.Ε. Συνεχίζουμε στο Σινεμόρετς, και στις εντυπωσιακές εκβολές του ποταμού Βέλεκα στη Μαύρη Θάλασσα. Επόμενος σταθμός μας το παραθαλάσσιο Αχτόπολ, η ελληνική Αγαθούπολη, απαγορευμένη περιοχή επί Ψυχρού Πολέμου, και σήμερα τουριστικό θέρετρο, αλλά με μεγάλη ναυτική ιστορία και μνήμες Ελληνισμού. Βορειότερα συναντάμε την Βαρβάρα, η εξωτική παραλία της οποίας φιλοξενεί από τη δεκαετία του 1970 τον “εναλλακτικό τουρισμό” της Βουλγαρίας. Συνεχίζουμε προς το Τσάρεβο, το Βασιλικό των Ελλήνων, που είναι και η διοικητική πρωτεύουσα της Στράντζα.
Εδώ ταξιδεύουμε στην Ιστορία και παίρνουμε μια πρώτη γεύση από τα Αναστενάρια μέσα από μια έκθεση φωτογραφίας. Τελευταίος μας σταθμός το, παλιό ελληνικό χωριό Κωστή, που φωλιάζει στην καρδιά της δασωμένης Στράντζα και θεωρείται η “Ιερουσαλήμ των Αναστενάρηδων”. Πηγαίνουμε στην εκκλησία του χωριού, όπου φυλάσσονται και οι Αναστενάρικες εικόνες, και μαθαίνουμε γι' αυτές τις πανάρχαιες πυροβατικές τελετές, που διατηρούνται και σε χωριά της Μακεδονίας, από τους απογόνους των Ελλήνων της Στράντζα.
Σκηνοθεσία – σενάριο: Θεόδωρος Καλέσης
Μοντάζ – τεχνική επεξεργασία: Κωνσταντινίδης Αργύρης
Διεύθυνση παραγωγής: Ιωάννα Δούκα
Eικονολήπτης : Θεόφιλος Καλαϊτζιδης
Β’ κάμερα – χειρίστης drone:Νικόλαος Βαρβουχάκης
Επιστημονικός συνεργάτης: Γιώργος Στάμκος
Σκριπτ: Νόπη Ράντη
Αφήγηση:Κώστας Χατζησάββας


https://www.ertflix.gr/series/ser.113686-valkania-expres/


   ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER
Επόμενο > [K12] Η ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ

 
     
Live Streaming
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά