ΚΥΡΙΑΚΗ  16/01/2022
07:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
ΔΙΑΣΠΟΡΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΕΣ-ΕΥΕΡΓΕΣΙΑ. ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΩ ΣΤΟ ΕΜΕΙΣ   (E)   
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ


Έτος παραγωγής: (2021)


Live Streaming   Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Μεγαλούργησαν στα κέντρα της Ελληνικής διασποράς, στήριξαν με τις γενναιόδωρες ευεργεσίες τους το νέο ελληνικό κράτος, το εθνικό κέντρο, ευεργέτησαν τον τόπο καταγωγής τους.

Έφτιαξαν ισχυρές κοινότητες, στην Αλεξάνδρεια, στην Οδησσό, στη Βιέννη, στη Νίζνα, στο Λιβόρνο, στη Μασσαλία, στην Κωνσταντινούπολη κι αλλού.

Δημιούργησαν δίκτυα, κυριάρχησαν στο εμπόριο αλλά και στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Ευφυείς, καινοτόμοι, τολμηροί, ευρηματικοί, πατριώτες, μέλη μιας διεθνούς αστικής τάξης, ταξίδεψαν στα αχανή όρια τριών αυτοκρατοριών της εποχής, αναζητώντας ευκαιρίες, δρόμους συναλλαγών, αλλά και τον πλούτο που χαρίζει το μεγάλο ταξίδι σε άγνωστες πόλεις, άλλους πολιτισμούς και θρησκείες.

Οι Εθνικοί Ευεργέτες, οι μεγάλοι Ευεργέτες, αποτελούν ένα πολύ σημαντικό, και συγκριτικά όχι και τόσο γνωστό, κεφάλαιο της νεότερης ιστορίας μας.

Ζωσιμάδες, Καπλάνης, Αρσάκης, Ζάππες, Δόμπολης, Σίνες, Τοσίτσας, Στουρνάρης, Αβέρωφ, Μπενάκηδες, Χωρέμηδες, Μαρασλής, Βαρβάκης, Συγγρός, Πάντος, Χαροκόπος, Αιγινήτης και πολλοί άλλοι, άφησαν μια εμβληματική κληρονομιά στην πρωτεύουσα του νεοελληνικού κράτους, στα Γιάννενα και τους τόπους παραμονής ή διαμονής τους.

Έκαναν πρόταγμά τους την παιδεία, χρηματοδότησαν σχολεία, εκκλησίες, παρθεναγωγεία, βιβλιοθήκες, συσσίτια, νοσοκομεία.
Πίστεψαν και στήριξαν την εθνική αναγέννηση. Τον Διαφωτισμό.
Και σε ένα επόμενο στάδιο, μετά τη δημιουργία του νέου κράτους, έκαναν δωρεές όχι μόνον για εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και για τις αναγκαίες υποδομές, τους σωφρονιστικούς φορείς, για την στήριξη των απόρων. Για τον επιδιωκόμενο αστικό εκσυγχρονισμό. Για τον πολιτισμό.

Τα βήματα και τον περιπετειώδη βίο των ευεργετών, που γίνεται μεγεθυντικός φακός για να ξαναδιαβάσουμε, για να ξαναμάθουμε τη νεότερη ιστορία του ελληνισμού, αναζήτησε και καταγράφει η νέα σειρά της ΕΡΤ με τίτλο «Διασπορά – Παροικίες – Ευεργεσία. Από το Εγώ στο Εμείς».

Μια πραγματική έρευνα σε βάθος, για το αποκαλυπτικό κεφάλαιο του Ευεργετισμού. Από τον 18ο αιώνα μέχρι και την κατάρρευση των αυτοκρατοριών, στην περίοδο δημιουργίας εθνικών κρατών, στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, στον σύγχρονο Ιδρυματικό Ευεργετισμό.

Τη σειρά σκηνοθετεί ο δημοσιογράφος και βραβευμένος σκηνοθέτης Νίκος Μεγγρέλης, ενώ το σενάριο και η δημοσιογραφική έρευνα ανήκουν στη δημοσιογράφο και ασχολούμενη με θέματα πολιτισμού, δικτύωσης και διαχείρισης, Εριφύλη Μαρωνίτη.
Επιστημονική σύμβουλος της σειράς, είναι η Ματούλα – Σιδέρη Τομαρά, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η κάμερα και της εκπομπής ταξιδεύει στις άλλοτε ακμάζουσες Ελληνικές παροικίες της Οδησσού, της Αλεξάνδρειας, της Βιέννης, του Βουκουρεστίου, της Νίζνας, της Κωνσταντινούπολης καταγράφοντας τα μεγάλα ευεργετήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν και εκεί, αναζητώντας τεκμηριωμένες πληροφορίες και άγνωστο έως σήμερα αρχειακό υλικό.
Συνομιλεί με τους λιγοστούς απογόνους των μεγάλων οικογενειών. Αναζητά τη συνέχεια του Ελληνισμού στο παρόν.

Η αφήγηση κάθε επεισοδίου έχει προσωποκεντρικό χαρακτήρα.
Το επεισόδιο ξεκινά ερευνώντας και αποτυπώνοντας το ευρύτερο περιβάλλον στο οποίο εντάσσεται ο πρωταγωνιστής-ευεργέτης.
Τον τόπο καταγωγής του αλλά και τις απρόβλεπτες μετακινήσεις του. Τον τόπο ή τους τόπους διαμονής. Λοξοδρομεί σε πρόσωπα και γεγονότα που έπαιξαν καίριο ρόλο, άγνωστα μέχρι σήμερα. Εντοπίζει και παρουσιάζει ελληνικές ρίζες και μακρινή καταγωγή πίσω από παραλλαγμένα ξένα σήμερα ονόματα, σε διάσημους του διεθνούς πολιτισμού και της οικονομίας.
Παρακολουθεί τη θεαματική εξέλιξη των ευεργετών, κοινωνική και οικονομική, την ή τις κοινότητες που τους περιέβαλλαν, τις δυσκολίες αλλά και τις ανατροπές μιας περιπετειώδους ζωής, όπου το συλλογικό συναντά το ατομικό αλλά και την εθνική πορεία για κρατική υπόσταση, ταυτότητα και συνείδηση.

Η δημοσιογραφική έρευνα είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη.

Φιλοξενεί στα 16 επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ, δεκάδες συνεντεύξεις καθηγητών, ακαδημαϊκών, εξειδικευμένων ερευνητών κι άλλων ειδικών. Πρωτογενές οπτικό υλικό, αλλά και αρχειακό.

Φωτίζει τις διαφορετικές πτυχές του Ευεργετισμού - ενός πολυπρισματικού φαινομένου, στο οποίο συναντάται η ιστορία με την γεωγραφία, η οικονομία με την πολιτική, τα αρχεία με τις συλλογές, το ταπεινό με το υψηλό, η αρχή των πραγμάτων με την έκπτωση στερεοτύπων, ο πόλεμος με την ειρήνη, οι τέχνες με τα γράμματα, η φτώχεια με τον πλούτο, η ευεργεσία με εκείνους που έχουν ανάγκη. Κι όλα αυτά σε έναν κόσμο που αλλάζει σύνορα, συνείδηση, αντιλήψεις και ταυτότητα.

Τι θα ήταν η Αθήνα, τι θα ήταν τα Γιάννενα κι άλλες πόλεις χωρίς τους Ευεργέτες;

Μήπως η νεότερη ιστορία μας έχει λαμπρές σελίδες παιδείας, στοχασμού και διαφωτισμού, σε αιώνες και εποχές που δεν φανταζόμαστε;

Μήπως οι Έλληνες είναι ο λαός με τη μεγαλύτερη διασπορά;

Παρακολουθείστε τη σειρά της ΕΡΤ, Διασπορά – Παροικίες – Ευεργεσία/ Από το Εγώ στο Εμείς.


Δείτε σήμερα: «Ανδρέας Συγγρός»
Eπεισόδιο 12

Ένα τοποχρονικό ταξίδι, από την κοσμοπολίτικη γειτονιά του Πέραν της Κωνσταντινούπολης των αρχών του 19ου αιώνα, μέχρι την πολύβουη λεωφόρο Συγγρού του σήμερα, κάνει η εκπομπή στο νέο της επεισόδιο.

O δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Νίκος Μεγγρέλης και η δημοσιογράφος και σεναριογράφος της σειράς Εριφύλη Μαρωνίτη, με την επιστημονική τεκμηρίωση της καθηγήτριας Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ματούλας Τομαρά - Σιδέρη, ξεφυλλίζουν τα απομνημονεύματα της συναρπαστικής ζωής του ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού, με φόντο την αμφιθυμία που προκαλεί ο απολογισμός της επιχειρηματικής του δράσης.

Ευφυής, πολυπράγμων, επιτυχημένος, διαχειρίστηκε το χρηματοπιστωτικό ρίσκο στα όρια της κερδοσκοπίας και ενεπλάκη σε υποθέσεις σκανδάλων. Ταυτόχρονα κοσμοπολίτης αστός οραματιστής, άφησε διαχρονικό το στίγμα των ευεργεσιών του.

Γυρίζοντας το ρολόι του χρόνου πίσω, η εκπομπή βρίσκεται στον ενιαίο οικονομικό χώρο της οθωμανικής αυτοκρατορίας, όπου στο δυτικότροπο μεγαλοαστικό Πέραν των πολυκαταστημάτων και των καφέ σαντάν, γεννιέται, το 1830, ο Ανδρέας Συγγρός.

Έφηβος ακόμη, αντί για τις πλούσιες βιτρίνες των πολυκαταστημάτων, προτιμά την βιτρίνα της Εθνικής Τράπεζας, όπου παρακολουθεί το μέτρημα των «τάληρων» και με αφοπλιστική ειλικρίνεια εξομολογείται: «Αδύνατον να εκφράσω πόσην ηδονήν ησθανόμην εις το άκουσμα του ήχου αυτών».

Μέσα από τα απομνημονεύματά του, αλλά και τις συνεντεύξεις μελετητών και τις μαρτυρίες, η εκπομπή αποτυπώνει την ενήλικη πορεία του, μια αναρρίχηση στην κλίμακα, στο ευνοϊκό για το επιχειρείν καθεστώς ελεύθερου εμπορίου της εποχής. «Μεγαλέμπορος, συνέταιρος εταιρείας εκ των σπουδαιοτέρων της τότε εποχής», μόλις στα 22 του χρόνια, στον Γαλατά.

Έμπορος μεταξιού και προμηθευτής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη συνέχεια, φτάνει να δημιουργήσει την δική του Τράπεζα της Κωνσταντινούπολης, το 1870.

Ταυτόχρονα, ρίχνει γέφυρες στο εθνικό κέντρο αποκτώντας επαφές με το Παλάτι και την πολιτική εξουσία, αλλά και με την κοινωνία των Αθηνών.

Η εκπομπή καταγράφει ως σημαντικό σταθμό την γνωριμία του με τον Χαρίλαο Τρικούπη και την πρόσδεσή του στο άρμα των μεταρρυθμίσεων, μαζί με άλλους Έλληνες της διασποράς.

Μεταφέρει χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες στην Αθήνα, δανειοδοτεί το ελληνικό κράτος, αγοράζει τεράστιες εκτάσεις στην πρωτεύουσα και τη Θεσσαλία και ιδρύει την Γενική Πιστωτική Τράπεζα, ενώ εισέρχεται και στην πολιτική και εκλέγεται βουλευτής.

Το όνομά του, όμως, σκιάζει η εμπλοκή του στο σκάνδαλο των Λαυρεωτικών και οι καταγγελίες για κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος των απλών ανθρώπων.

Στην άλλη πλευρά της ζυγαριάς, στην αποτίμηση της δημόσιας δράσης του Ανδρέα Συγγρού όμως, βρίσκονται τα αμύθητης αξίας ευεργετήματά του προς την ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης και κυρίως προς την Ελλάδα, που στα χρόνια του ακόμη αποκτούσε το ανάστημά της.

Οικουμενικό Πατριαρχείο, Μεγάλη του Γένους Σχολή, Ιωακείμιο παρθεναγωγείο, Νοσοκομείο Βαλουκλή, έως και σήμερα κρατούν ζωντανή την μνήμη του στην Πόλη.

Στον ελλαδικό χώρο, όμως, το όνομα του Συγγρού είναι, όπως και άλλων Ελλήνων, συνώνυμο της ευεργεσίας.

Ο κατάλογος είναι μακρύς: Νοσοκομείο Ευαγγελισμού, Δρομοκαΐτειο Νοσοκομείο, ενίσχυση πτωχοκομείων και ορφανοτροφείων, Δημοτικό Θέατρο της Αθήνας σε σχέδια Τσίλερ, Αρχαιολογικά Μουσεία της Ολυμπίας και των Δελφών.

Εμβληματικού και οραματικού χαρακτήρα όμως, είναι οι δωρεές του για τη δημιουργία του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», που σηματοδότησε την έναρξη της αφροδισιολογίας στην Ελλάδα και της ομώνυμης λεωφόρου που έδωσε στην Αθήνα οδική πρόσβαση προς τη θάλασσα.

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν το κτήμα Συγγρού και το Μέγαρό του, στο οποίο στεγάζεται το Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ η δωρεά του για την ανέγερση των φυλακών Συγγρού συνοδεύθηκε από το δικής του έμπνευσης μικτό σύστημα που εισήγαγε στο σωφρονιστικό σύστημα, την επαγγελματική απασχόληση των κρατουμένων.

Στο ντοκιμαντέρ, σκιαγραφούν, αναλύουν και ερμηνεύουν με συνεντεύξεις τους, σημαντικές προσωπικότητες όπως οι: Σταύρος Ανεστίδης, Ιστορικός, Υποδιευθυντής, Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, Νίκος Βατόπουλος, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Θάνος Βερέμης, Ιστορικός, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Λάκης Βίγκας, Επιχειρηματίας, Πρόεδρος της Κοινότητας στο Νεοχώρι, Χάρης Εξερτζόγλου, Ιστορικός, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Βάσω Θεοδώρου, Καθηγήτρια Ιστορίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ανδρέας Κακριδής, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ιστορικού Αρχείου, Τράπεζα της Ελλάδος, Αμαλία Κωτσάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής, Πολυτεχνείο Κρήτης, Νίκη Μαρωνίτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αλέξανδρος Μασσαβέτας, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Γεράσιμος Νοταράς, Διευθυντής, Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τραπέζης, Δημήτρης Ρηγόπουλος, Καθηγητής Δερματολογίας - Αφροδισιολογίας, Διευθυντής, Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός, Αλέξης Φραγκιάδης, Οικονομικός Ιστορικός.


Παρουσίαση: Νίκος Μεγγρέλης – Εριφύλη Μαρωνίτη
Σκηνοθεσία: Νίκος Μεγγρέλης
Σενάριο – Έρευνα : Εριφύλη Μαρωνίτη
Επιστημονική Σύμβουλος: Ματούλα Τομαρά – Σιδέρη
Αρχισυνταξία: Πανίνα Καρύδη
Δημοσιογραφική Έρευνα: Τζίνα Ζορμπά
Οργάνωση Παραγωγής: Βάσω Πατρούμπα
Διεύθυνση Παραγωγής: Μάριος Πολυζωγόπουλος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Μισουρίδης, Δημήτρης Κορδελάς, Χρόνης Τσιχλάκης
Μοντάζ – Μίξη ήχου: Δημήτρης Πολυδωρόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νεφέλη Φραντζέσκα Βλαχούλη
Γραφικά – Ειδικά Εφέ: Νίκος Πολίτης
Συνθέτης Πρωτότυπης Μουσικής: Μάνος Μαρκαντώνης
Εικονοληψία: Κατερίνα Μαρκουλάκη, Νίκος Θεοδωρόπουλος, Μαξιμιλιανός Παπαδόπουλος
Χειριστής Drone – Θεσσαλία: Πασχάλης Μαντής
Χειριστής Drone – Νίζνα: Andrey Noga
Εκτέλεση Παραγωγής: On The Move IKE
ΠΑΡΑΓΩΓΗ Ε.Ρ.Τ. COPYRIGHT ERT S.A. 2021

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

(E)
Επόμενο >  ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

 
     
Live Streaming
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά