ΠΕΜΠΤΗ  30/12/2021
02:00
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ   
Μουσικά / Συναυλία
του Μάριου Ιωάννου Ηλία

Παγκόσμια πρεμιέρα από την ΕΡΤ2, την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου στις 18.00,

Ξεχωριστή θέση στον επετειακό προγραμματισμό των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, κατέχει η παρουσίαση του νέου έργου “Ελευθερία” του διεθνώς καταξιωμένου Κύπριου συνθέτη Μάριου Ιωάννου Ηλία από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΡΤ.

Το έργο είναι ανάθεση των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και κινηματογραφήθηκε στη Ρωμαϊκή Αγορά για να μεταδοθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα από την ΕΡΤ2 την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου στις 18.00.

Ένα πολυδιάστατο και σύνθετο συμφωνικό έργο, γεμάτο μελωδίες και ποίηση, με πίστη και ελπίδα στην Ελευθερία. Τα κείμενα και τα ποιήματα είναι των Άγγελου Σικελιανού, Διονύσιου Σολωμού, Κωστή Παλαμά, Ανδρέα Κάλβου, Γιάννη Ρίτσου, Νίκου Καζαντζάκη κ.α.

Λόγος και μουσική συνομιλούν δημιουργώντας μια έντονη δραματουργία που αναδεικνύει την ιδέα, τα ιδανικά και τη διαχρονική αξία της Ελευθερίας, συνθέτοντας ένα ενιαίο έργο που απευθύνεται με αμεσότητα στο σημερινό ακροατή προτρέποντας σε δημιουργική αξιοποίηση της ιστορίας και της παράδοσης.

Το πολυπληθές έργο σε τρία μέρη, διάρκειας μιας ώρας είναι γραμμένο για λυρικούς και έντεχνους ερμηνευτές, αφηγητές, μικτή χορωδία, παραδοσιακά όργανα, σύνολο κρουστών αλλά και αγήματα Ευζώνων και Τυφεκιστών, ήχους σπαθιών και κανονιών, ως ηχητικές πηγές.

Το πρώτο μέρος έχει τίτλο «Η Ελευθερία οδηγεί το λαό» και περιγράφει το πνεύμα της αγωνιστικότητας για την κατάκτηση της ελευθερίας.

Στο δεύτερο μέρος «Εγίναμε πουλιά και τώρα πια στο τσόφλι δε χωρούμε» υπογραμμίζεται η αξία της συλλογικής μνήμης μέσα από την ιστορία του Ελληνισμού για τη διασφάλισή της ελευθερίας, αλλά και στο πώς αυτή και τα ιδανικά της, μας οδηγούν και μας εμπνέουν σήμερα.

Τέλος, στο τρίτο μέρος «Κι όπως περνάν κι όπως βροντάν, οι Εύζωνες το Τσαρούχι» ξεδιπλώνονται τα μηνύματα για το μέλλον της ανθρωπότητας μέσα από τη διασφάλιση τόσο του ιδεώδους της ελευθερίας όσο και αξιών σύμφυτων με αυτήν, όπως της ειρήνης, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.

Το έργο «Ελευθερία» συνενώνει τα σπουδαία κείμενα, τη μουσική, τον συμφωνικό ήχο, την παράδοση, τα ηχοχρώματα, την μνήμη, τα εθνικά σύμβολα, τη σύγχρονη δημιουργία και το ελληνικό πνεύμα σε μια ενότητα και προσδοκά να γίνει ένα έργο οικουμενικό και διαχρονικό.

Συντελεστές:

Βιολέττα Λούστα – Σοπράνο
Μιχάλης Ψύρρας - Βαρύτονος
Βερόνικα Δαβάκη - Τραγούδι - αφήγηση
Δημήτρης Μαγγίνας - Αφηγητής

Παραδοσιακά όργανα:
Χρυσάνθη Γκίκα - Πολίτικη λύρα
Γιώργος Γουμενάκης - Μαντολίνο
Νίκος Παραουλάκης - Νέυ
Αγγελική Παρδάλη - Σαντούρι

Το σύνολο κρουστών της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας:
Χρήστος Λιάτσος, Μιχάλης Διακογώργης, Δημήτρης Κοντός, Φώτης Κόλλιας, Θοδωρής Βαζάκας, Ιωάννα Παναγοπούλου

Με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΡΤ
Μουσική προετοιμασία Xορωδίας ΕΡΤ – Μιχάλης Παπαπέτρου
Μουσική διεύθυνση – Μιχάλης ΟικονόμουΗχοληψία: Μιχάλης Συγλέτος, Βασίλης Χανιώτης
Μουσική Σύμβουλος: Χριστίνα Σιώρου
Βοηθός Μαέστρου: Χαρά Βλάχου
Επιμέλεια μουσικού υλικού: Ευδοξία Υψηλάντη

Διεύθυνση Παραγωγής Μουσικών Συνόλων: Μαρία Κοπανά, Σωτηρία Σβόλη
Βοηθός Παραγωγής: Δημήτρης Βεργίνης, Ιωάννα Κοτοπούλη

Διεύθυνση Παραγωγής: Μαριάννα Ροζάκη
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κώστας Μπλουγουράς
Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης

Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου, Tatiana Khodova


Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

(Νέο Επεισόδιο)
Επόμενο > [K8] Σύγχρονη Παραδοσιακή Μουσική (E)

 
     
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά