ΠΕΜΠΤΗ  25/11/2021
20:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ 21 (ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ)   
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ / Ιστορία


Έτος παραγωγής: (2021)


Live Streaming
Καθώς φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, η καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Ευθυμίου συζητά με τον δημοσιογράφο Πιέρρο Τζανετάκο τις πιο σημαντικές θεματικές της εθνικής παλιγγενεσίας.

Η νέα εκπομπή «Κείμενα του '21» βασίζεται στις πρωτογενείς πηγές και τις μαρτυρίες τόσο των πρωταγωνιστών, όσο και των παρατηρητών της επαναστατικής εποχής, τις οποίες έχει συγκεντρώσει η ιστορικός και μεταδίδονται μέσα από τις τηλεοπτικές και τις ραδιοφωνικές συχνότητες της ΕΡΤ.

Από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, τη συγκρότηση του στρατού και τις πιο σημαντικές μάχες της Ελληνικής Επανάστασης έως τα γνωρίσματα των τοπικών ελληνικών κοινοτήτων, τις εμφύλιες συγκρούσεις, τα επαναστατικά Συντάγματα και τα χαρακτηριστικά του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, η Μαρία Ευθυμίου και ο Πιέρρος Τζανετάκος ξεχωρίζουν και αποτυπώνουν με απλό και εύληπτο τρόπο τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές της εν λόγω περιόδου, σε μια προσπάθεια διάχυσης της ιστορικής γνώσης.

Διότι, ακόμα και σήμερα, πολλές πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης, των όσων προηγήθηκαν αυτής, αλλά και όσων ακολούθησαν, παραμένουν άγνωστες στο ευρύ κοινό.


Δείτε σήμερα: «Η Επανάσταση μετά το Μεσολόγγι και η παρέμβαση των ξένων»
Eπεισόδιο 11

Όσα καταγράφηκαν στην έξοδο του Μεσολογγίου τον Απρίλιο του 1826, λειτούργησαν ως πυροκροτητής των εξελίξεων για τη συνέχεια της Επανάστασης.

Οι Έλληνες κατάλαβαν ότι αν θέλουν ο Αγώνας τους να έχει θετική κατάληξη οφείλουν να βγουν από την ύπνωση.

Την ίδια ώρα, οι Μεγάλες Δυνάμεις αντιλαμβάνονταν ότι ο ελληνοθωμανικός πόλεμος είχε αρχίσει να μακραίνει επικίνδυνα- και μάλιστα χωρίς να φαίνεται με ποιο τρόπο και προς ποια κατεύθυνση θα ολοκληρωνόταν.

Η διαρκής αναταραχή που επικρατούσε στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η πίεση του φιλελληνικού κινήματος, αλλά και το ευρύτερο παιχνίδι των γεωπολιτικών ισορροπιών οδήγησε στην πρώτη ευθεία πολιτική και διπλωματική παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων υπέρ της ελληνικής αυτονομίας.

Παραλλήλως όμως, οι Οθωμανοί συνέχιζαν την αντεπίθεσή τους και επόμενος στόχος μετά το Μεσολόγγι ήταν η Αθήνα.

Η κατάσταση της Επανάστασης μετά το Μεσολόγγι, η παρέμβαση των ξένων και η μάχη της Αθήνας θα βρεθούν στο επίκεντρο του 11ου επεισοδίου της εκπομπής «Κείμενα του 21» με τον Πιέρρο Τζανετάκο και την καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Ευθυμίου.Παρουσίαση-Αρχισυνταξία: Πιέρρος Τζανετάκος
Ιστορική Έρευνα-Επιλογή Κειμένων: Μαρία Ευθυμίου
Διεύθυνση Παραγωγής: Χρίστος Σταθακόπουλος
Διευθυντής Φωτογραφίας: Πέτρος Κουμουνδούρος
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Νταής

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

[K] ΠΟΠ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ  (Δ' ΚΥΚΛΟΣ) (ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ) < Προηγούμενο
Επόμενο >  ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΚΑΙΡΟΣ

 
     
Live Streaming
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά