ΠΕΜΠΤΗ  25/11/2021
23:45 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ (2021-2022) (ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ)   
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ / Τέχνες - Γράμματα


Έτος παραγωγής: (2021)


Live Streaming
Η εκπομπή της ΕΡΤ «Η Εποχή Των Εικόνων» συμπληρώνει 18 χρόνια στην καταγραφή της
σύγχρονης εικαστικής σκηνής (2003-2021).

Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου επιμελείται, ερευνά και παρουσιάζει την εκπομπή.

Εικαστικός η ίδια, αντιλαμβάνεται την σύγχρονη τέχνη ως ανοιχτό και δυναμικό πεδίο διαλόγου για τα ζητήματα που η εποχή εγείρει όχι μόνο στην
Ελλάδα αλλά παντού στον κόσμο. Πέραν τούτου «Η Εποχή Των Εικόνων» είναι η μοναδική εκπομπή στην ελληνική τηλεόραση για την σύγχρονη τέχνη, έχοντας σχηματίσει ένα επίσης μοναδικό αρχείο για τη σύγχρονη έκφραση, σκέψη και δημιουργία τόσο Ελλήνων όσο και ξένων καλλιτεχνών, επιμελητών, διευθυντών μουσείων, θεσμών, ιδρυμάτων, των οποίων η διαδρομή είναι αξιοσημείωτη διεθνώς. Παράλληλα δίνει τη δυνατότητα να ακουστούν φωνές νεότερων καλλιτεχνών μέσα από συστηματική έρευνα στον χώρο των εικαστικών, με κριτήριο όχι μόνο το αισθητικό πλαίσιο αλλά και το νέο περιβάλλον που μας ορίζει ως σύγχρονη κοινωνία με τα υπέρ και τα κατά.

Η φετινή χρονιά 2021, έφερε μερικά νέα δεδομένα στην ανάγνωση της Ιστορίας, στην
σημασία των Μουσείων για την κοινωνία, τονίσθηκε η αξία της μνήμης λόγω της επετείου 1821-2021, κάποιες εκθέσεις έκαναν την έκπληξη μέσα στο κλίμα ανασφάλειας λόγω της πανδημίας και κάποιοι καλλιτέχνες, νεότεροι και παλαιότεροι συνεισέφεραν με το έργο τους, εκτεθειμένο σε ανοιχτούς και κλειστούς δημόσιους χώρους, σε ένα είδος παρηγοριάς.

Ο νέος κύκλος επεισοδίων που ξεκινά παρουσιάζει ένα μέρος από αυτά τα γεγονότα
προσπαθώντας να μοιραστεί με το κοινό εκθέσεις και έργα που θα ορίζουν αυτή την εποχή με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Έτσι, ανάμεσα σε άλλα, θα δούμε ποια είναι η νέα διευθύντρια του ΕΜΣΤ, Κατερίνα Γρέγου και πώς αντιλαμβάνεται την τέχνη σήμερα, την έκθεση ΠΥΛΗ του οργανισμού ΝΕΟΝ σε συνεργασία με την Βουλή των Ελλήνων στον πρώην Καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν, την έκθεση «1821 Πριν και Μετά» στο Μ. Μπενάκη της οδού Πειραιώς , και «Ο Ροβινσώνας Κρούσος έμεινε σπίτι» στο Μ. Μπενάκη της οδού Κουμπάρη, τις εκθέσεις των Ζήση Κοτιώνη και Βαγγέλη Γκόκα, καθώς και τις εκθέσεις του καλοκαιριού των αναζωογονημένων Πινακοθηκών του Δήμου Αθηναίων με οδηγό μας τον Χριστόφορο Μαρίνο και συνομιλητές τους καλλιτέχνες Κώστα Παππά, Ρία Δάμα και Ηλία Παπαηλιάκη με την τοιχογραφία του «Το Φιλί», θα μπούμε στο εργαστήριο του Γιώργου Ξένου για μια συνάντηση με το μεγάλο και δυναμικό σύνολο της δουλειάς του, και ακόμα θα δούμε την έκθεση UBUNTU στο ΕΜΣΤ με έργα σύγχρονων Αφρικανών καλλιτεχνών και αφηγητές τους συλλέκτες Χάρυ Δαυίδ και Lana de Beer Δαυίδ.
Από τις σημαντικότερες ίσως στιγμές στον νέο κύκλο επεισοδίων, σε επίπεδο
συμβολισμού, είναι η παρουσία της Marina Abramovic με αφορμή την παρουσίαση του
νέου της έργου-όπερα “Οι επτά Θάνατοι της Μαρίας Κάλλας» στην Λυρική σκηνή ΙΠΣΝ. Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου την συναντά για ακόμη μια φορά σε μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή της ζωής της στα 74 χρόνια της, προκαλώντας μια συζήτηση για το όνειρό της να πραγματοποιήσει και να αφιερώσει αυτή την όπερα στην Μαρία Κάλλας, τον έρωτα, την ομορφιά, την αδυναμία, την συντριβή, την τέχνη και τη δύναμή της να θεραπεύει.
Πρόκειται ουσιαστικά για έναν νέο κύκλο εκπομπών της ΕΡΤ2 με εξαιρετικό περιεχόμενο, ισάξιο της μεγάλης και αξιοσημείωτης πορείας της εκπομπής «Η Εποχή Των Εικόνων» και της Κατερίνας Ζαχαροπούλου.


Δείτε σήμερα: «Ο κύριος Ροβινσώνας Κρούσος έμεινε σπίτι. Περιπέτειες σχεδιασμού σε συνθήκες κρίσης»
Eπεισόδιο 6

Ο Κωστής Βελώνης και η Πολύνα Κοσμαδάκη επιμελητές της έκθεσης «O κύριος Ροβινσώνας Κρούσος έμεινε σπίτι», συναντούν την Κατερίνα Ζαχαροπούλου για να μιλήσουν για τις περιπέτειες σχεδιασμού σε συνθήκες κρίσης, έτσι όπως τις είδαν σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί, αντιλαμβανόμενοι τον Ροβινσώνα Κρούσο ως «σχεδιαστή σε συνθήκες κρίσης».

Η έκθεση αναφέρεται στο παράδειγμα του ήρωα του Daniel Defoe, ο οποίος – ενώ βρέθηκε αρχικά σε αδιέξοδο – επιβεβαιώνει την αξία του όταν αναγκάζεται να δραστηριοποιηθεί και να καταπιαστεί με πρωτόγνωρα ζητήματα που απαιτούν την επινόηση και την εύρεση λύσεων.

Την περίοδο που ένα μεγάλο μέρος από τα μόνιμα εκθέματα του 19ου αιώνα, από τον 3ο όροφο του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, είχαν μεταφερθεί στην Πειραιώς 138 για την επετειακή έκθεση «1821. Πριν και Μετά», τα νέα έργα που εκτέθηκαν στη θέση τους προτείνουν μια νέα χρήση των χώρων των μόνιμων συλλογών.

Για τα έργα τους που προέκυψαν από αυτό το σκεπτικό μιλούν και οι καλλιτέχνες Αναστασία Δούκα, Μάρω Μιχαλακάκου, Μαργαρίτα Μποφιλίου, Νάνα Σαχίνη, Στεφανία Στρούζα και Γιώργος Τσεριώνης.


Σενάριο-Παρουσίαση: Κατερίνα Ζαχαροπούλου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παντελιάς
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Παναγιώτης Κουτσοθεόδωρος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κώστας Σταμούλης
Μοντάζ-Μιξάζ: Μάκης Φάρος
Οπερατέρ: Γρηγόρης Βουκάλης
Ηχολήπτης: Άρης Παυλίδης
Ενδυματολόγος: Δέσποινα Χειμώνα
Διεύθυνση Παραγωγής: Παναγιώτης Δαμιανός
Mακιγιάζ: Χαρά Μαυροφρύδη
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάριος Αποστόλου
Βοηθός παραγωγής: Aλεξάνδρα Κουρή
Φροντιστήριο: Λίνα Κοσσυφίδου
Επεξεργασία εικόνας/χρώματος: 235/Σάκης Μπουζιάνης
Μουσική τίτλων εκπομπής: George Gaudy/Πανίνος Δαμιανός
Έρευνα εκπομπής: Κατερίνα Ζαχαροπούλου
Παραγωγός: Ελένη Κοσσυφίδου

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.


   ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER
[K12] ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΧΩΡΙΣΜΟ (Α' ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ) < Προηγούμενο
Επόμενο > [K8] POP HELLAS, 1951-2021: Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ (E)

 
     
Live Streaming
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά