ΤΕΤΑΡΤΗ  13/10/2021
12:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ   (E)   
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

A HISTORY OF THE EUROPEAN WORKING CLASS


Έτος παραγωγής: (2020)


Live Streaming
Σειρά ντοκιμαντέρ 4 ωριαίων επεισοδίων, συμπαραγωγής ARTE FRANCE/ LES FILMS D'ICI, 2020.

Η ευρωπαϊκή τάξη έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ιστορία των ευρωπαϊκών χωρών - μέσα από επαναστάσεις, πολέμους και κοινωνική πρόοδο. Σε τέσσερα επεισόδια μιας θεαματικής εξιστόρησης, αυτή η σειρά μάς υπενθυμίζει τι οφείλουν οι κοινωνίες μας στα κινήματα και τις μάχες των εργατών.
Η ιστορία ξεκινάει τον 18ο αιώνα. Αλλά ο αγώνας τους συνεχίζεται και σήμερα. Ένα μεγάλο μέρος των σημερινών δημοκρατικών θεσμών και αξιών μας προέρχονται από παλιότερες απαιτήσεις της εργατικής τάξης: το δικαίωμα ψήφου για όλους ή η κοινωνική αλληλεγγύη είναι κάποια από τα πιο ενδεικτικά παραδείγματα. Η κουλτούρα μας - ο τρόπος που ντυνόμαστε, τα τραγούδια που ακούμε, οι ταινίες που βλέπουμε και τα ίδια τα μέσα μαζικής ενημέρωσης - βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πάλαι ποτέ λαϊκή κουλτούρα των εργατών. Σε όλη την Ασία, την Αφρική, και τη Λατινική Αμερική, εκατομμύρια γυναίκες και άντρες ζουν ζωές παρόμοιες με εκείνη της ευρωπαϊκής εργατικής τάξης του 18ου και του 19ου αιώνα. Θα παρουσιάσουμε την πανταχού παρούσα σκιά του παρελθόντος κάνοντας συνεχώς ένα ταξίδι ανάμεσα στην ιστορία και τις τωρινές καταστάσεις. Αυτές οι σύγχρονες μαρτυρίες και φωτογραφίες θα μας βοηθήσουν να ενώσουμε ξανά τα νήματα της μνήμης ανάμεσα στο χθες και το σήμερα.

Δείτε σήμερα: Το κυνήγι του κέρδους[The Pursuit of Profit]
Eπεισόδιο 3

Στο επεισόδιο 3 βλέπουμε το σημείο εστίασης να μεταφέρεται στον ανταγωνισμό μεταξύ των λιμανιών και των ναυτιλιακών εταιρειών για τα νούμερα των επιβατών. Η μαζική μετανάστευση έγινε μεγάλη επιχείρηση, στην οποία οι κύριοι ανταγωνιστές ήταν οι Βρετανοί και οι Γερμανοί. Σε αυτόν τον πόλεμο για κέρδος και κύρος -προάγγελο ενός παγκόσμιου πολέμου- οι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες έγιναν σύμβολα εθνικής υπερηφάνειας. Οι διαφορετικές πλευρές αυτής της ανάπτυξης ζωντανεύουν μέσα από τις ιστορίες των οικογενειών των εφοπλιστών Μπάλιν και Ίνβερκλαϊντ, καθώς και τις εμπειρίες των δημοσιογράφων Γιούλιους Καλίσκι (Γερμανία) και Ελάιζα Πάτναμ Χίτον (ΗΠΑ).Σκηνοθεσία: Stan Neumann

Διαθέσιμο για 14 μέρες στο ERTFLIX.


   ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER
Επόμενο > [K8] ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ (E)

 
     
Live Streaming
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά