ΠΕΜΠΤΗ  16/09/2021
02:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ   (E)   
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / ΈρευναΜετάδοση παγκοσμίως (Live Streaming)
«Η «Μηχανή του Χρόνου» είναι μια εκπομπή που δημιουργεί ντοκιμαντέρ για ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα. Επίσης παρουσιάζει αφιερώματα σε καλλιτέχνες και δημοσιογραφικές έρευνες για κοινωνικά ζητήματα που στο παρελθόν απασχόλησαν έντονα την ελληνική κοινωνία.

Η εκπομπή είναι ένα όχημα για συναρπαστικά ταξίδια στο παρελθόν που διαμόρφωσε την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου. Οι συντελεστές συγκεντρώνουν στοιχεία, προσωπικές μαρτυρίες και ξεχασμένα ντοκουμέντα για τους πρωταγωνιστές και τους κομπάρσους των θεμάτων.

Δείτε σήμερα: «Έλληνες μετανάστες στην Αμερική» Α΄ Μέρος: "Όπου γης και πατρίς. Οι Έλληνες που ξενιτεύτηκαν στην Αμερική και ο αγώνας για επιβίωση"

Η εκπομπή βρέθηκε στο Σικάγο και κατέγραψε τη μεγάλη περιπέτεια της μετανάστευσης από το τέλος του 19ου αιώνα, όταν ολόκληρες περιοχές της ελληνικής περιφέρειας άδειασαν από ανδρικό πληθυσμό που αναζήτησαν δουλειά και ελπίδα στην μακρινή ήπειρο.
Για να εξασφαλιστεί το πολυπόθητο εισιτήριο στο καράβι που θα τους μετέφερε στις ΗΠΑ πολλοί αναγκάζονταν να πουλήσουν ή να υποθηκεύσουν σπίτια και κτήματα. Αλλά και ο δρόμος προς το κοντινότερο ευρωπαϊκό λιμάνι ήταν μια μεγάλη δοκιμασία για τους άμαθους επαρχιώτες που έβλεπαν για πρώτη φορά στην ζωή τους υπερωκεάνια.
Η Μηχανή του Χρόνου ταξίδεψε στην Αμερική και συνάντησε Έλληνες που περιέγραψαν το μεγάλο ταξίδι των προγόνων τους μέσα στα αμπάρια των καραβιών υπό άθλιες συνθήκες και την περιπετειώδη υποδοχή στο Ellis Island στη Νέα Υόρκη.

Πολλοί που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις ή δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα ή χρήματα, έπαιρναν τον επίπονο και τραυματικό δρόμο της επιστροφής.
Όσοι μπόρεσαν να αποβιβαστούν έπρεπε να δώσουν ένα σκληρό αγώνα επιβίωσης, χωρίς να ξέρουν τη γλώσσα και χωρίς εργατική εξειδίκευση.
Έτσι πολλοί έπεφταν στα νύχια των διαβόητων πατρώνων. Η έρευνα της εκπομπής φωτίζει την δράση των μεσαζόντων, οι οποίοι έναντι μεγάλης αμοιβής, τους έστελναν σε ορυχεία, μεγάλα σιδηροδρομικά έργα, εργοστάσια ή οπουδήποτε αλλού, για να δουλέψουν με λίγα χρήματα και να τους ξεπληρώσουν.
Η Μηχανή του Χρόνου καταγράφει την τακτική τους να παίρνουν ακόμη και μικρά παιδιά, από τα ελληνικά χωριά, για να τους κάνουν λούστρους ή εργάτες σε διάφορες πολιτείες, με σκοπό να αποκομίσουν όσο μεγαλύτερο κέρδος γίνεται.
Στην εκπομπή μιλούν: ο καθηγητής πανεπιστημίου του Οχάιο Γιώργος Αναγνώστου, η Dr Μaria Βounter Βakalis, ο ιστορικός Peter Korbakis. η μουσικός και συγγραφέας Κωνσταντίνα Καλλίνικος, το μέλος της οργάνωσης «Daughters of Penelope» Ευθυμία Ψηττά.
Ακόμα: ο καθηγητής επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάγγελος Σόρογκας, η καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κατερίνη Λιάμπη, η καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου του Σικάγο Αναστασία Γιαννακίδου, οι δημοσιογράφοι και συγγραφείς Ιωάννης Μιχαλάκης και Θεόδωρος Μπρεδήμας, ο οικονομολόγος και συγγραφέας Γεώργιος Σταυρουλάκης.
Φιλοξενούνται ακόμα οι μαρτυρίες της Μικρασιάτισσας Σάνο Χάλο και του ελληνοαμερικανού George Tselos.
Παρουσίαση: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

(ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ)
Επόμενο > [K8] ΧΑΙΡΕΤΑ ΜΟΥ ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ

 
     
Μετάδοση μόνο για Ελλάδα (Live Streaming)
Μετάδοση παγκοσμίως (Live Streaming)
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά