ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  23/07/2021
06:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Η Μηχανή του Χρόνου   
Ντοκιμαντέρ




«Η «Μηχανή του Χρόνου» είναι μια εκπομπή που δημιουργεί ντοκιμαντέρ για ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα. Επίσης παρουσιάζει αφιερώματα σε καλλιτέχνες και δημοσιογραφικές έρευνες για κοινωνικά ζητήματα που στο παρελθόν απασχόλησαν έντονα την ελληνική κοινωνία.

Η εκπομπή είναι ένα όχημα για συναρπαστικά ταξίδια στο παρελθόν που διαμόρφωσε την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου. Οι συντελεστές συγκεντρώνουν στοιχεία, προσωπικές μαρτυρίες και ξεχασμένα ντοκουμέντα για τους πρωταγωνιστές και τους κομπάρσους των θεμάτων.

Δείτε σήμερα: «Η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαιότητα» (Α' & Β' Μέρος)

Η «Μηχανή του χρόνου» κάνει ένα μεγάλο ταξίδι στην αρχαιότητα και παρουσιάζει την ιστορία των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων.

Η εκπομπή, η οποία γυρίστηκε στην αρχαία Ολυμπία με τη βοήθεια κορυφαίων επιστημόνων και ειδικών, θα ολοκληρωθεί σε δύο μέρη.

Στο πρώτο μέρος, καταγράφεται η γέννηση του θεσμού της εκεχειρίας, αλλά και της Ελλανοδίκου Επιτροπής, των ανθρώπων δηλαδή που διοργάνωναν και ήλεγχαν τη σωστή διεξαγωγή των Αγώνων.
Η συμμετοχή των αθλητών υπαγόταν σε αυστηρούς κανόνες που ακόμα και σήμερα προκαλούν εντύπωση. Για παράδειγμα, η μη έγκαιρη άφιξη στην Ολυμπία, ο χρηματισμός, αλλά και η άσκηση μαγείας στον αντίπαλο, αποτελούσαν αιτίες αποκλεισμού.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν τόσο ιεροί, που ακόμα και κατά τη διάρκεια των πολέμων εναντίον των Περσών εισβολέων, οι Αγώνες διεξήχθησαν κανονικά. Το ίδιο έγινε και κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Τότε οι Σπαρτιάτες κατηγορήθηκαν ότι έσπασαν την εκεχειρία, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν από τους αγώνες για 24 χρόνια.

Ο Χρίστος Βασιλόπουλος μάς ξεναγεί στην αρχαία Ολυμπία, στο ναό της Ήρας, καθώς και στο ναό του Δία, στον οποίο βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, σμιλευμένο από τον Αθηναίο γλύπτη Φειδία. Το άγαλμα αυτό θεωρούνταν ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Επίσης, ο Χρίστος Βασιλόπουλος μάς ξεναγεί και στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου βρίσκονται ο περίφημος Ερμής του Πραξιτέλη και το κράνος του στρατηγού Μιλτιάδη από τη μάχη στον Μαραθώνα.

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, παρουσιάζονται τα αγωνίσματα, οι υπεραθλητές, οι επιδόσεις τους, αλλά και η αθέατη πλευρά των Αγώνων με απόπειρες δωροδοκίας και παράνομες πολιτογραφήσεις.

Οι αρχαίοι Έλληνες δεν συγχωρούσαν τους παραβάτες, τους εντόπιζαν, τους δίκαζαν και επέβαλλαν παραδειγματικές ποινές, όσο ψηλά και αν βρίσκονταν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα υψηλού επιπέδου απόδοσης Δικαιοσύνης, είναι οι περίφημοι Ζάνες, στην είσοδο του σταδίου, που είναι αγάλματα του Δία, τα οποία υποχρεούνταν να αναγείρουν όσες πόλεις-κράτη αψηφούσαν τους κανόνες. Όχι μόνο πλήρωναν την κατασκευή του αγάλματος, αλλά ανέγραφαν και στη βάση του το όνομα του αθλητή τους που παραβίασε τον όρκο του, με σκοπό να τον διαπομπεύσουν.

Στην εκπομπή παρουσιάζεται η ζωή κορυφαίων Ολυμπιονικών, όπως του Διαγόρα από τη Ρόδο, του Μίλωνα από τον Κρότωνα της Κάτω Ιταλίας, του Θεαγένη από τη Θάσο, αλλά και κορυφαίων πολιτικών της εποχής που έγιναν Ολυμπιονίκες, όπως του Κίμωνα, πατέρα του νικητή του Μαραθώνα, του Αλκιβιάδη, αλλά και του Φίλιππου της Μακεδονίας, που διακρίθηκαν στις ιπποδρομίες και τις αρματοδρομίες.

Στην εκπομπή μιλούν οι: Γεωργία Χατζή-Σπηλιοπούλου (διευθύντρια Ζ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ολυμπίας), Ολυμπία Βικάτου (διευθύντρια ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων), Πάνος Βαλαβάνης (καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), Κωνσταντίνα Γογγάκη (καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), Γιώργος Καββαδίας (επιμελητής Συλλογής Αγγείων Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου), Έλενα Βλαχογιάννη (επιμελήτρια Συλλογής Γλυπτών Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου), Θωμάς Γιαννάκης (ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), Θάνος Σίδερης (αρχαιολόγος στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού), Χρήστος Λιάγκουρας και Χρήστος Μαντζάνας (αρχαιολόγοι Ζ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ολυμπίας), Μενέλαος Χρόνης (φιλόλογος-συγγραφέας), Χρήστος Κάτσικας (εκπαιδευτικός), Ελένη Νικολαΐδου (φιλόλογος), Θεόδωρος Νημάς (πρ. καθηγητής ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Ευάγγελος Φιλίππου (συγγραφέας Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων), Σοφία Μπαλιούκου-Πανταζοπούλου (λυκειάρχης Κρεστένων Ηλείας – φιλόλογος), Γιώργος Γεωργιόπουλος (αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας), Δημήτρης Κυριακόπουλος (γυμναστής Λυκείου Ζαχάρως).




Παρουσίαση: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

(E)
Επόμενο > [K8] Ελλήνων Δρώμενα  (Ζ' Kύκλος) (E)

 
     




Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά