ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  23/07/2021
04:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
ΤΑ ΟΡΦΑΝΑ ΤΟΥ 1821: ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ   
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ / Ιστορία


Έτος παραγωγής: (2021)


Μετάδοση παγκοσμίως (Live Streaming)
Η σειρά ντοκιμαντέρ «Τα ορφανά του 1821: Ιστορίες Αμερικανικού Φιλελληνισμού» φιλοδοξεί να φωτίσει μια λιγότερο γνωστή πλευρά της Ελληνικής Επανάστασης και να μιλήσει για την κληρονομιά των ορφανών Ελληνόπουλων, αλλά και την ιστορία των απογόνων τους έως σήμερα.

Η Παλιγγενεσία του 1821 και ο Αμερικάνικος Φιλελληνισμός συνθέτουν τον καμβά επάνω στον οποίο εξελίσσεται η τρικυμιώδης ζωή των ορφανών Ελληνόπουλων, που μεταφέρθηκαν σε αμερικανικές πόλεις, ανατράφηκαν με φροντίδα και σπούδασαν με επιτυχία.

Πολλά απ’ αυτά, μεγαλώνοντας, εξελίχθηκαν σε ένα από τα πρώτα κύτταρα της ελληνικής κοινότητας στις ΗΠΑ. Η περίπτωσή τους αποτελεί έναν ακόμη κρίκο που συνδέει άρρηκτα τους δύο λαούς, τον ελληνικό και τον αμερικανικό.

Πρόκειται για μία εν πολλοίς αδιερεύνητη υπόθεση με βαθύτατο ανθρωπιστικό, ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο και για τις δύο χώρες, υπό την επιστημονική επιμέλεια των καθηγητών Ιάκωβου Μιχαηλίδη και Μανώλη Παράσχου.

Για την υλοποίηση της σειράς απαιτήθηκε πολύχρονη έρευνα σε ελληνικά και αμερικανικά αρχεία καθώς και ενδελεχής μελέτη της υπάρχουσας βιβλιογραφίας

Με γυρίσματα στην ηπειρωτική, νησιωτική Ελλάδα (Πελοπόννησος, Μακεδονία, Ήπειρος, Νότιο και Βόρειο Αιγαίο κ.α.), σε πολιτείες της Βόρειας Αμερικής (Βοστώνη, Βιρτζίνια, Ουάσιγκτον, Κονέκτικατ), σε ευρωπαϊκές πόλεις (Παρίσι, Βενετία), καθώς και στην Βαλκανική (Ιάσιο, Κωνσταντινούπολη), τα έντεκα επεισόδια διανθίζονται με τον λόγο διακεκριμένων ιστορικών, επιστημόνων.

Με πλούσιο αρχειακό υλικό, με συνεντεύξεις Αμερικανών αξιωματούχων (Δουκάκης, Μαλόνι, Πάιατ κ.ά.), η σειρά επιθυμεί να συνδέσει τον αγώνα για τη γέννηση και σύστασή του ελληνικού κράτους, με τις προσωπικές ιστορίες των ορφανών του 1821.
Δείτε σήμερα: «Ο Αμερικανικός Φιλελληνισμός»
Eπεισόδιο 2

Το δεύτερο επεισόδιο της νέας σειράς ντοκιμαντέρ «Τα ορφανά του 1821: Ιστορίες Αμερικανικού Φιλελληνισμού» εστιάζει στο μοναδικό κίνημα του Φιλελληνισμού και στην ιστορία ορφανών Ελληνόπουλων που μεταφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της Επανάστασης στις ΗΠΑ. Ο παγκόσμιος θαυμασμός για την Ελληνική Επανάσταση, που ξεπέρασε κατά πολύ τα σύνορα της Ευρώπης και εξαπλώθηκε έως και την Αμερική, παίρνει σύντομα τα χαρακτηριστικά έμπρακτης υποστήριξης των επαναστατημένων Ελλήνων.

Η αγάπη για την αρχαία Ελλάδα και οι εντυπώσεις περιηγητών όπως ο Μπάιρον, ο Σατωμπριάν, ο Μπαρτελεμύ και ο Βίνκελμαν γνώρισαν μεγάλη απήχηση στην Ευρώπη αλλά και στην αμερικανική ήπειρο. Ο Τζωρτζ Τζάρβις, ο Γιόναθαν Πέκκαμ Μίλλερ και ο Σάμιουελ Γκρίντλεϊ Χάου αναδείχθηκαν στις τρεις σημαντικότερες μορφές Αμερικανών Φιλελλήνων, που ήρθαν στην ελληνική Χερσόνησο για να βοηθήσουν στον Αγώνα. Μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες των Αμερικανών στην Ελληνική Επανάσταση ήταν η διάσωση και η μεταφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου 40 ορφανών Ελληνόπουλων.

Με γυρίσματα στην Ουάσιγκτον, Βοστώνη αλλά και στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, με συνεντεύξεις από απογόνους, διακεκριμένους επιστήμονες και πλούσιο αρχειακό υλικό, η συγκλονιστική και άγνωστη ιστορία των ορφανών Ελληνόπουλων ξεδιπλώνεται σταδιακά σε αυτή την πρωτότυπη σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ.Παραγωγοί: Πέτρος Αδαμαντίδης, Νίκος ΒερβερίδηςΕπιστημονική επιμέλεια: Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Μανώλης Παράσχος
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ζησόπουλος
Παραγωγοί: Πέτρος Αδαμαντίδης, Νίκος Βερβερίδης

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.


   ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER
[K8] ΧΑΙΡΕΤΑ ΜΟΥ ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ (E) < Προηγούμενο
Επόμενο > [K] Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΚΙΟ - Team Hellas (E)

 
     
Μετάδοση μόνο για Ελλάδα (Live Streaming)
Μετάδοση παγκοσμίως (Live Streaming)
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά