ΠΕΜΠΤΗ  22/07/2021
21:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ   (E)   
Ενημέρωση / Τέχνες - Γράμματα




Γνωστοί καλλιτέχνες μιλούν για το έργο τους και καταθέτουν τις απόψεις τους για την σύγχρονη τέχνη και τον τρόπο με τον οποίο εκφράζει ζητήματα της εποχής. Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου προσεγγίζει τα θέματα με σκοπό να αναδείξει τον καλλιτεχνικό λόγο και να παρουσιάσει όλους,όσοι εμπλέκονται στο ζήτημα της σύγχρονης τέχνης. Η εκπομπή στέκεται με προσοχή σε εκθέσεις ιστορικού ενδιαφέροντος, αναφερόμενη στις σχέσεις παρελθόντος και παρόντος,στην έκφραση, τους τρόπους,την ιδεολογία και την παραγωγή έργων τέχνης.

Η «Εποχή των Εικόνων» ταξιδεύει στο εξωτερικό και συνεχίζει το διάλογο με τον κόσμο των εικαστικών, έχοντας ως βασικό άξονα το γεγονός ότι οι τέχνες συναντιούνται και αποτελούν την αντανάκλαση διαφορετικών εκφάνσεων της ζωής.

Δείτε σήμερα: «15η Μπιενάλε Κωνσταντινούπολης: Ο Καλός Γείτονας» (Bienial Istanbul 2017: A Goog Neighboor)

Η «Εποχή των εικόνων» παρουσιάζει την 15η Μπιενάλε Κωνσταντινούπολης με θέμα «Ο Καλός Γείτονας». Ο τίτλος και οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες έδωσαν μια πολύ τρυφερή, ουσιαστική και καίρια έκθεση απλωμένη σε διαφορετικά σημεία της Πόλης. Έτσι λοιπόν, θα δούμε έργα από το Μουσείο Istanbul Modern, το Σχολείο του Γαλατά, το Pera Museum, το ARK Culture και το Kucuk Mustafa Pasa Hamam, χώροι των οποίων η σημασία και η ιστορία συνομιλούν με τα έργα των καλλιτεχνών, φτιάχνοντας μία ακόμη έννοια περί γειτνιάσεων.
Ιστορία, προσωπικές αφηγήσεις, καθημερινότητα, η ένταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, η σημερινή Τουρκία, η Ευρώπη και η σχέση της με τη χώρα, κριτικές θέσεις και ματιές στην Κωνσταντινούπολη που αλλάζει ραγδαία, καταπίνοντας ολόκληρες ζώνες πολιτισμού, πρασίνου και τρόπων ζωής πολλών χρόνων, είναι ανάμεσα στις θεματικές ενότητες που απαρτίζουν την 15η Μπιενάλε, την πρώτη μετά το πραξικόπημα.
Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου συναντά τη διευθύντρια της Μπιενάλε, Bige Orer και συζητούν για τη σύγχρονη Τέχνη στη σημερινή Κωνσταντινούπολη και την κριτική που έμμεσα μπορεί να ασκήσει η Τέχνη. Επίσης, συναντά και τον ένα εκ των δύο επιμελητών της 15ης Μπιενάλε, Ingar Dragset, ο οποίος μιλά για τη σημασία μιας τέτοιας έκεσης στην παρούσα συγκυρία.
Ακόμη, μιλούν τέσσερις καλλιτέχνες, των οποίων τα έργα παρουσιάζουν έντονο κοινωνικό ενδιαφέρον: η Τουρκάλα καλλιτέχνις, χορογράφος και θεραπεύτρια για κινητικά προβλήματα Tugce Tuna, που έδειξε με το έργο της-performance τη σχέση χορού, ήχων, κίνησης και σώματος σε απίθανους συσχετισμούς και γειτνιάσεις. Ο Αιγύπτιος καλλιτέχνης Mahmoud Khaled, που δείχνει τον τρόπο με τον οποίο έφερε στο προσκήνιο μια τρυφερή ιστορία εξορίας και ομοφυλοφιλίας, «φιλοξενώντας» τον ήρωά του σε μια βίλα στη γειτονιά Τζιχανγκίρ. Η Burcak Bingol, η οποία έντυσε με ζωγραφιστά λουλούδια τις κάμερες παρακολούθησης της Πόλης και ο Volkan Aslan, που δείχνει μ’ ένα βίντεο γυρισμένο στον Βόσπορο πάνω σ’ ένα πλωτό σπίτι τις μελαγχολικές ενοίκους του και την ποιητική ματιά του εν πλω στα νερά του Βοσπόρου.
Η Μπιενάλε που θα δούμε συνιστά έμμεσα μια απάντηση για το ρόλο της Τέχνης σε δύσκολους καιρούς, τη σχέση ανάμεσα στην ιδιωτική αντίληψη και τη δημόσια κριτική για το καλό και το κακό με κέντρο τον Γείτονα και τις σχέσεις μας μαζί του, πολιτικές, γεωγραφικές, οικογενειακές, φυλετικές, πολιτιστικές, έως και πολύ προσωπικές σχεδόν ερωτικές. Και επειδή η Τουρκία είναι Γείτονάς μας, αυτή η Μπιενάλε μάς τον συστήνει ακόμη περισσότερο μέσα από διαφορετικές όψεις περί Γειτονίας και διαφορετικότητας.




Παρουσίαση: Κατερίνα Ζαχαροπούλου

(E)
Επόμενο > [K16] ΟΛΑ ΟΣΑ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ

 
     




Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά