ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  11/06/2021
19:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
ΟΙΝΟΣ Ο ΑΓΑΠΗΤΟΣ (ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ)   
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ / Εκπομπή


Έτος παραγωγής: (2020)


Μετάδοση παγκοσμίως (Live Streaming)
Ωριαία εβδομαδιαία εκπομπή παραγωγής ΕΡΤ3 2020.
Η εκπομπή «Οίνος ο αγαπητός», μας ταξιδεύει στους δρόμους του κρασιού της Ελλάδας.
Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει μακρά παράδοση στην καλλιέργεια της αμπέλου και στην παραγωγή κρασιού. Η χώρα μας διαθέτει πολλές και διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών, ενώ τα ελληνικά κρασιά κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις διεθνείς αγορές.
Με ξεναγό τον οινολόγο δρ. Δημήτρη Χατζηνικολάου, ταξιδεύουμε στις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της χώρας μας. Από τη Νεμέα μέχρι τη Δράμα και από τη Σαντορίνη μέχρι τη Νάουσα, επισκεπτόμαστε οινοποιεία, αμπελώνες και κελάρια, δοκιμάζουμε μεθυστικά κρασιά -λευκά, κόκκινα, ροζέ, αφρώδη, γλυκά, λιαστά, ημίγλυκα, αλλά και αποστάγματα- και συνομιλούμε με ειδικούς και λάτρεις του «οίνου του αγαπητού».

Δείτε σήμερα: «Λακωνία» (Μονεμβασιά)

Ο «Οίνος ο αγαπητός» και ο οινολόγος δόκτωρ Δημήτρης Χατζηνικολάου ταξιδεύουν στη Λακωνία για να γνωρίσουμε τις τοπικές ποικιλίες σταφυλιών και τους οίνους της.
Ο πιο διάσημος οίνος της περιοχής είναι ο λευκός λιαστός οίνος Μονεμβασιά – Μαλβαζία, ένα γλυκό κρασί που παραγόταν στη Μονεμβασιά τον Μεσαίωνα και έφευγε από το λιμάνι της καστορπολιτείας για να ταξιδέψει σε όλον τον τότε κόσμο.
Πρώτη στάση η Οινοποιητική Μονεμβασιάς στις Βελιές, του Γιώργου και της Έλλης Τσιμπίδη. Ο Γιώργος Τσιμπίδης μας μιλά για την ιστορία του διάσημου οίνου Μονεμβασιά – Μαλβαζία και τον αγώνα που έδωσε για την αναβίωσή του στην περιοχή και την αναγνώρισή του ως οίνου ΠΟΠ το 2010. Οι κόρες τους Μαριαλένα, γεωπόνος, και η Αναστασία, χημικός οινολόγος, μας μιλούν για την οικογενειακή επιχείρηση και για τα σχέδιά τους για το μέλλον. Δοκιμάζουμε τα κρασιά τους που είναι όλα από γηγενείς ποικιλίες παρέα με την Μαριαλένα, την Αναστασία και την μητέρα τους Έλλη Τσιμπίδη, συζητώντας γι’ αυτά, για τα εδέσματα που ταιριάζουν, για την δυνατότητα παλαίωσης και για τις μεθόδους οινοποίησης.
Περπατάμε στα πετρόκτιστα σοκάκια του μεσαιωνικού κάστρου της Μονεμβασιάς, πατρίδας του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου και μαθαίνουμε για την ιστορία του.
Στο Κτήμα Θεοδωρακάκου στο χωριό Δαφνί, ο Νίκος Θεοδωρακάκος μας μιλά για την 100 χρόνων ιστορία της οικογένειάς του στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση, για τις τοπικές ποικιλίες και για τον αναπαλαιωμένο μανιάτικο πύργο που δεσπόζει στο κτήμα. Δοκιμάζουμε τα κρασιά του κτήματος συζητώντας γι’ αυτά, για τη βιολογική καλλιέργεια, για την επιλογή του να καλλιεργεί μόνο τοπικές ποικιλίες, για την μεγάλη του αγάπη για τη λευκή κυδωνίτσα αλλά και για το μαυρούδι και την μαλβαζία.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ -παρουσίαση/αρχισυνταξία
ΑΛΕΞΗΣ ΣΚΟΥΛΙΔΗΣ -σκηνοθεσία/μοντάζ
ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΚΟΛΑΡΟΥ -σενάριο
ΗΛΙΑΣ ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΡΑΚΑΤΟΣ -παραγωγοί
ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ - Δ/ση παραγωγής
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΠΟΣ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΡΑΒΒΑΡΗΣ - Διευθ.φωτογραφίας :
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΜΠΟΤΟΝΑΚΗΣ - ηχολήπτης
ΣΟΦΙΑ ΓΟΥΛΙΟΥ -μακιγιέζ

Παρουσίαση: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.


   ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER
(E)
Επόμενο > [K8] ΧΑΙΡΕΤΑ ΜΟΥ ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ (ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ)

 
     
Μετάδοση μόνο για Ελλάδα (Live Streaming)
Μετάδοση παγκοσμίως (Live Streaming)
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά