ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  11/06/2021
14:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ 21 (ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ)   
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ / Ιστορία


Έτος παραγωγής: (2021)


Μετάδοση παγκοσμίως (Live Streaming)
Καθώς φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, η καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Ευθυμίου συζητά με τον δημοσιογράφο Πιέρρο Τζανετάκο τις πιο σημαντικές θεματικές της εθνικής παλιγγενεσίας.

Η νέα εκπομπή «Κείμενα του '21» βασίζεται στις πρωτογενείς πηγές και τις μαρτυρίες τόσο των πρωταγωνιστών, όσο και των παρατηρητών της επαναστατικής εποχής, τις οποίες έχει συγκεντρώσει η ιστορικός και μεταδίδονται μέσα από τις τηλεοπτικές και τις ραδιοφωνικές συχνότητες της ΕΡΤ.

Από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, τη συγκρότηση του στρατού και τις πιο σημαντικές μάχες της Ελληνικής Επανάστασης έως τα γνωρίσματα των τοπικών ελληνικών κοινοτήτων, τις εμφύλιες συγκρούσεις, τα επαναστατικά Συντάγματα και τα χαρακτηριστικά του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, η Μαρία Ευθυμίου και ο Πιέρρος Τζανετάκος ξεχωρίζουν και αποτυπώνουν με απλό και εύληπτο τρόπο τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές της εν λόγω περιόδου, σε μια προσπάθεια διάχυσης της ιστορικής γνώσης.

Διότι, ακόμα και σήμερα, πολλές πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης, των όσων προηγήθηκαν αυτής, αλλά και όσων ακολούθησαν, παραμένουν άγνωστες στο ευρύ κοινό.


Δείτε σήμερα: «Ο πόλεμος και τα δεινά του»
Eπεισόδιο 5

Ο πόλεμος των Ελλήνων κατά των Οθωμανών δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση.

Ούτε στην αρχή και την οργάνωσή του, ούτε όμως και στη συνέχεια όταν πια η Επανάσταση ήταν ένα απτό γεγονός και οι Έλληνες είχαν συνέλθει σε Εθνοσυνέλευση στις αρχές του 1822.

Οι νίκες των Επαναστατών κατά την πρώτη περίοδο του αγώνα για την ελευθερία ακολουθήθηκαν από την εμφάνιση των εμφύλιων ερίδων, αλλά και την τελμάτωση του πολέμου, καθώς ναι μεν οι Έλληνες είχαν πλέον καταλάβει αρκετό ζωτικό χώρο στην Πελοπόννησο και τη Ρούμελη, αλλά δεν μπορούσαν να συνεχίσουν στα βορειότερα εδάφη της Αυτοκρατορίας.

Την ίδια ώρα, οι πολεμικές αναμετρήσεις κόστιζαν σε ζωές και χρήμα, αλλά επέφεραν και σειρά δυσχερειών στην καθημερινότητα των Ελλήνων.
Ο πόλεμος και όσα δεινά προκάλεσε στους Έλληνες είναι το θέμα της πέμπτης εκπομπής «Κείμενα του 21» με τον Πιέρρο Τζανετάκο και την καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Ευθυμίου, που μεταδίδεται στην ΕΡΤ.

Η εκπομπή Κείμενα του 21 βασίζεται στις πρωτογενείς πηγές και τις μαρτυρίες τόσο των πρωταγωνιστών όσο και των παρατηρητών της επαναστατικής εποχής, τις οποίες έχει συγκεντρώσει η ιστορικός και μεταδίδονται μέσα από τις τηλεοπτικές και τις ραδιοφωνικές συχνότητες της ΕΡΤ.Παρουσίαση-Αρχισυνταξία: Πιέρρος Τζανετάκος
Ιστορική Έρευνα- Επιλογή Κειμένων: Μαρία Ευθυμίου
Διεύθυνση Παραγωγής: Χρίστος Σταθακόπουλος
Διευθυντής Φωτογραφίας: Πέτρος Κουμουνδούρος
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Νταής

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

(ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ)
Επόμενο > [K8] ΤΟ '21 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ '21

 
     
Μετάδοση μόνο για Ελλάδα (Live Streaming)
Μετάδοση παγκοσμίως (Live Streaming)
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά