ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  11/06/2021
08:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ (2021) (ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ)   
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ / Πολιτισμός


Έτος παραγωγής: (2021)


Μετάδοση παγκοσμίως (Live Streaming)
Τα νέα επεισόδια της σειράς «Από πέτρα και χρόνο» είναι αφιερωμένα σε κομβικά μέρη, όπου έγιναν σημαντικές μάχες στην Επανάσταση του 1821.

«Πάντα ψηλότερα ν’ ανεβαίνω, πάντα μακρύτερα να κοιτάζω», γράφει ο Γκαίτε, εμπνεόμενος από την μεγάλη Επανάσταση του 1821.

Η σειρά ενσωματώνει στη θεματολογία της, επ’ ευκαιρία των 200 χρόνων από την εθνική μας παλιγγενεσία, οικισμούς και περιοχές, όπου η πέτρα και ο χρόνος σταματούν στα μεγάλα μετερίζια του 1821 και αποτίνουν ελάχιστο φόρο τιμής στα ηρωικά χρόνια του μεγάλου ξεσηκωμού.

Διακόσια χρόνια πέρασαν από τότε, όμως η μνήμη πάει πίσω αναψηλαφώντας τις θυσίες εκείνων των πολέμαρχων που μας χάρισαν το ακριβό αγαθό της Ελευθερίας.

Η ΕΡΤ τιμάει τους αγωνιστές και μας ωθεί σε έναν δημιουργικό αναστοχασμό.

Η εκπομπή επισκέφτηκε και ιχνηλάτησε περιοχές και οικισμούς όπως η Λιβαδειά, το πέρασμα των Βασιλικών όπου οι Έλληνες σταμάτησαν τον Μπεϊράν Πασά να κατέβει για βοήθεια στους πολιορκημένους Τούρκους στην Τρίπολη, τη Μενδενίτσα με το ονομαστό Κάστρο της, την Καλαμάτα που πρώτη έσυρε το χορό της Επανάστασης, το Μανιάκι με τη θυσία του Παπαφλέσσα, το Βαλτέτσι, την Τρίπολη, τα Δερβενάκια με την νίλα του Δράμαλη όπου έλαμψε η στρατηγική ικανότητα του Κολοκοτρώνη, τη Βέργα, τον Πολυάραβο όπου οι Μανιάτες ταπείνωσαν την αλαζονεία του Ιμπραήμ, τη Γραβιά, την Αράχοβα και άλλα μέρη, όπου έγιναν σημαντικές μάχες στην Επανάσταση του 1821.

Στα μέρη τούτα ο ήχος του χρόνου σε συνεπαίρνει και αναθυμάσαι τους πολεμιστές εκείνους, που «ποτέ από το χρέος μη κινούντες», όπως λέει ο Καβάφης, «φύλαξαν Θερμοπύλες».Δείτε σήμερα: «Αλίαρτος»
Eπεισόδιο 15

Οι πάλαι ποτέ κήποι της Αλιάρτου με τις κατοικίες του προσωπικού της αγγλικής εταιρείας που αποξήρανε την λίμνη της Κωπαΐδας, εντυπωσιάζουν ακόμη και σήμερα με τον ιδιαίτερο αποικιακό, αρχιτεκτονικό τους χαρακτήρα.

Οι λιθόκτιστες ανακαινισμένες αποθήκες αγροτικών προϊόντων μαρτυρούν μια ευημερούσα κοινωνία, που αναπτύχθηκε μετά την αποξήρανση της λίμνης.

Στην περιοχή της Αλιάρτου δεσπόζουν δύο μεσαιωνικοί πύργοι, ενώ εντυπωσιάζει ο καταρράκτης στο χωριό Πέτρα.

Λίγο μετά την Αλίαρτο έγινε η μάχη της Πέτρας, όπου ο Δημήτριος Υψηλάντης έκλεισε τον αιματηρό κύκλο της Ελληνικής Επανάστασης απελευθερώνοντας την ανατολική Στερεά Ελλάδα.Σενάριο-σκηνοθεσία: Ηλίας Ιωσηφίδης
Κείμενα-παρουσίαση-αφήγηση: Λευτέρης Ελευθεριάδης
Διεύθυνση φωτογραφίας-εναέριες λήψεις: Δημήτρης Μαυροφοράκης
Μοντάζ – μιξάζ: Χάρης Μαυροφοράκης
Ηχοληψία: Ρούλα Ελευθεριάδου
Διεύθυνση παραγωγής: Έφη Κοροσίδου
Εκτέλεση παραγωγής: FADE IN PRODUCTIONS

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.


   ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER
Επόμενο > [K8] ΕΣ ΑΥΡΙΟΝ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ (2021) (ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ)

 
     
Μετάδοση μόνο για Ελλάδα (Live Streaming)
Μετάδοση παγκοσμίως (Live Streaming)
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά